ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Για Τον Θάνο Μικρούτσικο

Ο Θάνος Μικρούτσικος, αυτή η εμβληματική μορφή του μαχόμενου πολιτισμού, ο άνθρωπος που τραγούδησε για την Μακρόνησο και τα βάσανά της, δεν υπάρχει πια. Μας έκανε να αγαπάμε πάνω από όλα τον «άνθρωπο που τον μποδίζουν να βαδίσει», μας κάλεσε να μείνουμε όρθιοι όταν «οι σημαίες ήταν κάτω στις λεωφόρους που παρελάσαμε», μας προέτρεψε να είμαστε απείθαρχοι στα όριά μας κάθε φορά «χορεύοντας πάνω στο φτερό του καρχαρία». Ήταν αυτός που έβαλε μέσα στα λαϊκά σπίτια τον Μαγιακόφσκι και τον Μπίρμαν, τον Χικμέτ και τον Ελευθερίου, αλλά και ο άνθρωπος που αντιμετώπισε την πορεία προς τον θάνατο με θάρρος και αξιοπρέπεια που διδάσκει.

Ο Θάνος Μικρούτσικος δεν ήταν απλά ένας μεγάλος μουσικός. Ήταν ένας ανήσυχος άνθρωπος, ένας τολμηρός ανανεωτής της μουσικής και της φόρμας της, ένας μαρξιστής διανοούμενος, ένας κομμουνιστής καλλιτέχνης που του αξίζει μια θέση δίπλα στον Βίκτορ Χάρα και σε όλους τους ανθρώπους που με την τέχνη τους μας γέμισαν ιδανικά και αξίες, έπλασαν τη συνείδησή μας, γέμισαν τις καρδιές μας, στήριξαν τους αγώνες μας, άνοιξαν δρόμους στην σκέψη μας, μας δυνάμωσαν για να συνεχίσουμε.

Καλό ταξίδι σύντροφε Θάνο…

Γραφείο τύπου ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

3 σχόλια:



  1. Σχόλιο Σύγχρονου Κομμουνιστικού Σχεδίου για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

    Το Σάββατο 28/12 έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος σε ηλικία 72 ετών, βαριά καταπονημένος από τον καρκίνο με τον οποίο πάλευε τα τελευταία δύο χρόνια. Ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ένας στρατευμένος καλλιτέχνης με την πλευρά εκείνων που δεν σταματούν να ονειρεύονται, να αγωνίζονται και να διεκδικούν ένα αλλιώτικο και καλύτερο αύριο. Οι στίχοι του τόσες δεκαετίες μας ταξίδευαν από την Μακρόνησο στον σταυρό του Νότου και σε άγνωστες θάλασσες δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πολιτισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι προνόμιο των λίγων.

    Η ηθική στάση του απέναντι στους αδύναμους, που όρισε τη ζωή του, επικυρώθηκε στην τελική περίοδο, με τον ίδιο να προτρέπει πριν λίγες μέρες τον κόσμο να προσφέρει αίμα αντί για δώρα τις μέρες των Χριστουγέννων και την οικογένειά του να μας καλεί αντί για στέφανα στην κηδεία του να καταθέσουμε χρήματα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας. Ο θάνατός του αφήνει ένα τεράστιο κενό αλλά και μια πολύ βαριά κληρονομιά για όλους και όλες εμάς που θα συνεχίσουμε να χορεύουμε πάνω στο φτερό του καρχαρία αναζητώντας μια άλλη κοινωνία.

    Αθήνα, Δεκέμβριος 2019

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανακοίνωση του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Θ. Μικρούτσικου

    Η απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου, εμβληματικού συνθέτη της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, μας αφήνει ορφανούς και την ίδια στιγμή μας πλημμυρίζει εκ νέου με τραγούδια και μουσικές που συνόδευσαν για δεκαετίες ολόκληρες τις ζωές μας σε στιγμές ιδιωτικές και δημόσιες, σε νίκες και ήττες, σε πόνους και χαρές.

    Ο Θάνος Μικρούτσικος, βαθύς και τολμηρός καλλιτέχνης και άνθρωπος, με έργο σημαντικό σε όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής, διανοούμενος με βαθιά σκέψη, διαρκής συνομιλητής με την ιστορία μέσα από την τέχνη του και τη ζωή του, με διαρκή και αγωνιστική παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου, που τον οδήγησε ως το υπουργείο Πολιτισμού για να το υπηρετήσει με όραμα και ευαισθησία, πάντα συνεπής στις αρχές της Αριστεράς, φεύγει από κοντά μας έχοντας διαγράψει μια πλήρη πορεία, μια γεμάτη ζωή, με προσφορά ανεκτίμητη σε όλα τα επίπεδα.

    Μαχητής και ανθρώπινος μέχρι την ύστατη στιγμή της ζωής του, μίλησε με θάρρος για την ασθένειά του, παραμένοντας ζωντανός και δημιουργικός καλλιτεχνικά και πολιτικά μέχρι το τέλος, ένας «απόλυτα ευτυχισμένος άνθρωπος», όπως ο ίδιος δήλωσε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, που έφερε στα χείλη μας τους στίχους μεγάλων ποιητών ντυμένους με τις μελωδίες του, που είχε την ευτυχία να συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους, που πάντα επιδίωκε να διευρύνει τα όριά του με τη δουλειά και το πάθος του.

    Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και τον αποχαιρετά με συντριβή και ευγνωμοσύνη για όλα όσα μας πρόσφερε, για όλα όσα θα παραμείνουν ζωντανά για πάντα στις καρδιές μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έγραφε σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή ο Θάνος Μικρούτσικος, μέσα από τον θάλαμο του νοσοκομείου. Μια μουσική με λέξεις ανθρώπινης ευαισθησίας και δύναμης. Προτελευταία ανάρτηση αυτή για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Μόρια και την εννιάχρονη Αϊσά. Καταγγελία για όλους όσους ευθύνονται για αυτές τις καθημερινές ανθρώπινες τραγωδίες.

    “Το ζήτημα δεν είναι να είσαι αιχμάλωτος. Το να μην παραδίνεσαι αυτό είναι” έγραψε στην τελευταία επικοινωνία του μέσα από την προσωπική σελίδα του, αναφερόμενος στην μάχη που έδινε καιρό τώρα με τον καρκίνο.

    Πέθανε το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου σε ηλικία 72 ετών. Αφήνοντας ένα έργο που θα μας συντροφεύει μέχρι τις τελευταίες γραμμές των οριζόντων. Θα συντροφεύει ακόμη και αυτούς που δεν έχουν γεννηθεί αλλά θα αναζητούν στο μέλλον τα ταξίδια στις θάλασσες του νότου. Ένα έργο που με την δύναμη του δεν μας επέτρεψε να αποξενωθούμε από τον δημιουργό ακόμη και σε εποχές που εκείνος έκανε επιλογές με τις οποίες είχαμε πλήρη αντίθεση. Όμως τα στερνά, όπως λέει και ο λαός μας, τιμούν τα πρώτα. Και η στάση του συνθέτη τα τελευταία χρόνια με τις θέσεις που πήρε για τα κοινωνικά προβλήματα υπήρξε ανάλογη και του έργου του και των πρώτων χρόνων της διαδρομής του.

    π.

    Πηγή : Αντιγειτονιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή