ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Δοκίμιο Για Τα Κίτρινα Γιλέκα

Μπάμπης Συριόπουλος

του Τόνι Νέγκρι


εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ 

Το πρόσφατο βιβλίο του Τόνι Νέγκρι για τα «Κίτρινα Γιλέκα» είναι ενδιαφέρον για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η πληροφόρηση για ένα κίνημα που τάραξε τη Γαλλία για μήνες και που ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι τελείωσε οριστικά (πράγμα καθόλου σίγουρο), έχει αφήσει βαθιά ίχνη στη γαλλική κοινωνία, αμφισβητώντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Μακρόν. Τα άρθρα και οι συνεντεύξεις του βιβλίου φτάνουν μέχρι τον Φλεβάρη του 2019. Ο συγγραφέας μας θυμίζει και την αφορμή για το ξέσπασμα του κινήματος που ήταν η αύξηση της τιμής της βενζίνης με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το κόστος της οποίας καλούνταν να πληρώσουν οι φτωχοί. Στη συνέχεια περιγράφεται η επέκταση των στόχων που συμπεριέλαβαν την αύξηση του βασικού μισθού και των δημοσίων δαπανών συγκροτώντας, σύμφωνα με τον Νέγκρι, ένα «κοινωνικό συνδικάτο».

Ο δεύτερος λόγος να διαβάσει κανείς το βιβλίο είναι η οπτική του Νέγκρι. Η ταξική πάλη αποσυνδέεται από την καπιταλιστική επιχείρηση και την εργασία, η συζήτηση για το περιεχόμενο του κινήματος καλύπτεται από τη συζήτηση για τις μορφές οργάνωσης, την απουσία ηγετών και την άμεση δημοκρατία, για την αποτυχία των «Ποδέμος» φταίει απλά η συμμετοχή τους στις εκλογές, το «γενικό» είναι αντιδημοκρατικό ενώ το πλήθος αποτελείται από «ενικότητες» που βρίσκονται σε επαφή με άλλες «ενικότητες.

Πηγή : prin  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου