ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Ψέματα Και Αλήθειες! / της Κατερίνας Μενεγάτου

Στον καπιταλισμό που κυριαρχεί χρόνια ως οικονομικό σύστημα, οι πλούσιοι έχουν τη δυνατότητα να έχουν το πάνω χέρι.

Εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με την απόσπαση της υπεραξίας τους, είτε με επιμήκυνση της εργάσιμης ημέρας και εντατικοποίηση της δουλειάς τους, είτε με σταθερό ωράριο, αλλά με εισαγωγή της τεχνολογίας στην παραγωγή.

Οπότε υπάρχει αύξηση της παραγωγικότητας του εργαζόμενου, κατά συνέπεια, αύξηση και της υπεραξίας που παράγει.

Οι οικονομικές κρίσεις στον καπιταλισμό λόγω των αντιθέσεων που αποτελούν φύση του, αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο (το ζούμε σχεδόν επτά χρόνια) και διογκώνουν τις ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ενώ, λοιπόν, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι βιώνουν στις μέρες μας το πλέον σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο του καπιταλισμού, λόγω της οικονομικής κρίσης- ίσως της εντονότερης των χρόνων της κυριαρχίας του- ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ προσπαθεί να μας αποκοιμίσει, ή με ψέματα να μας πείσει ότι όλα βαίνουν καλώς.

«Η πολιτική της ευρωζώνης είναι οδυνηρή, αλλά παράγει αποτελέσματα», είπε πρόσφατα. Το ζήτημα είναι τα θετικά (όπως εννοεί) αποτελέσματα ποιες κοινωνικές τάξεις ευνοούν και ποιές βλάπτουν.

Αν εξαιρέσουμε το τι έχει συμβεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα -το πειραματόζωο της ευρωζώνης- του παραθέτουμε την εικόνα που παρουσιάζουν χώρες της ευρωζώνης.

Το χρέος της Πορτογαλίας, χτυπάει ταβάνι, ενώ το έλλειμμα και το χρέος της Ιταλίας είναι στα κόκκινα.

Η Ισπανία καλείται να λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 8,5 δισ. ευρώ με την ανεργία των νέων να αγγίζει το 50%.

Στη Γαλλία, η ανεργία αυξάνεται και το έλλειμμα ξεπερνά το όριο που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει επιβάλει το νεοφιλελεύθερο κονκλάβιο της Ε.Ε. Η Φινλανδία που πριν χρόνια αποτελούσε το παράδειγμα προς μίμηση, σήμερα χαρακτηρίζεται ο «μεγάλος ασθενής της Ε.Ε.»

Σε αυτά προστίθενται η μερική και κακοπληρωμένη εργασία που διευρύνεται στις χώρες της ευρωζώνης, χωρίς να εξαιρείται η Γερμανία.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με νεοφιλελεύθερα εργαλεία δημιούργησε χαμένες γενιές στον ευρωπαϊκό νότο, νέους ανθρώπους που δεν βλέπουν φως να βρουν αξιοπρεπή δουλειά τα επόμενα χρόνια.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της νεοφιλελεύθερης πολιτικής (μετεξέλιξης του καπιταλισμού) που ακολουθεί η ΕΕ και σκοπό έχουν να μεταφέρουν μεγαλύτερο πλούτο στα χέρια λίγων και να εξαθλιώσουν τους εργαζόμενους.

Εξακολουθείτε να νιώθετε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα αυτά κ. Ρέγκλιντς;

Πηγή : unblock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου