ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ : Η Κρίση Βαθαίνει, Οι Συμβιβασμοί Είναι Κατήφορος

Κάθε μέρα, για να μην πούμε κάθε ώρα που περνάει, επιβεβαιώνει την εικόνα μιας νέας επιδείνωσης της κρίσης του καπιταλισμού παγκόσμια.
 
Οι ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η αμερικάνικη, μπαίνει σε ύφεση επιβεβαιώνονται τόσο γρήγορα ώστε η πανίσχυρη κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ που πρόσφατα είχε ξεκινήσει έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων, αναγκάζεται να κάνει κωλοτούμπα και μιλάει ακόμη και για αρνητικά επιτόκια.
 
Το τραπεζικό σύστημα, που είχε ποντάρει στην ανοδική προοπτική, βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες επισφάλειες τόσο τρομακτικές ώστε η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Ντόιτσε Μπανκ, κινδυνεύει να έχει την τύχη της Λήμαν Μπράδερς – της τράπεζας που με τη χρεοκοπία της το 2008 άπλωσε την κρίση παντού. Στην Ιαπωνία, η στρατηγική του φτηνού Γιεν τινάζεται στον αέρα και, σε συνδυασμό με τα προβλήματα της Κίνας, αποσταθεροποιεί οικονομικά όλα τα Ασιατικά «θαύματα».


Τα οικονομικά επιτελεία του Ομπάμα, της Μέρκελ και του Άμπε, στα πιο σημαντικά κέντρα του καπιταλισμού, βρίσκονται αντιμέτωπα με την πλήρη αποτυχία των προγραμμάτων τους. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ήδη μιλάνε για «Εκδοχή 2.0» της κρίσης της Ευρωζώνης. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί του επιμένουν ότι η υλοποίηση του τρίτου μνημόνιου και της συμφωνίας που υπέγραψαν με την Τρόικα θα μας βγάλει από την κρίση και «η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα».

Πάντα ήταν προκλητικός ο ισχυρισμός του Κατρούγκαλου ότι θα κάνει το Ασφαλιστικό σύστημα «βιώσιμο» προσαρμόζοντάς το στην συρρικνωμένη οικονομία των μνημονίων με περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στις εισφορές. Τώρα καταντάει και γελοίος.
Ακόμα πιο επικίνδυνη, όμως, είναι η προσαρμογή στις πιέσεις της κρίσης που προωθεί ένα άλλο δίδυμο υπουργών του Τσίπρα, ο Μουζάλας και ο Καμμένος. Η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ να σφραγίσει τα σύνορα στο Αιγαίο για να σταματήσει η ροή των προσφύγων είναι το πιο ακραίο δείγμα για το πού οδηγούν οι συμβιβασμοί μέσα στην όξυνση της κρίσης.

Φριχτή κλιμάκωση

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία βρίσκονται στα πρόθυρα χερσαίας επέμβασης στη Συρία κόντρα στη Ρωσία και το Ιράν. Περιμένουν το πράσινο φως των ΗΠΑ για μια τέτοια φριχτή κλιμάκωση του πολέμου. Σε αυτές τις στιγμές, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είναι λάδι στη φωτιά και το ρίχνει ο Τσίπρας παρέα με τη Μέρκελ για να κατευνάσουν τους ρατσιστές που λένε ότι η Ευρώπη δεν χωράει άλλους πρόσφυγες!

Είναι τραγικό να ακούμε υπουργούς μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μιλάνε με τη γλώσσα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς για «τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης» και ότι «το Λιμενικό θα επιστρέφει τη βάρκα (με τους πρόσφυγες) στο νατοϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία». Είναι η απόλυτη επιβεβαίωση ότι η ρεφορμιστική στρατηγική για διαχείριση της κρίσης με συμβιβασμούς αποτελεί κατήφορο χωρίς επιστροφή.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει τέρμα σε αυτόν τον κατήφορο είναι η εργατική αντίσταση που επιμένει να λέει ΟΧΙ και στο Ασφαλιστικό-σφαγείο και στο τρίτο μνημόνιο και στην ΕΕ των φραχτών και στο ΝΑΤΟ. Οι απεργίες και τα μπλόκα που συνεχίζουν μετά την μεγάλη Πανεργατική απεργία μαζί με τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια που απλώνονται σε όλη την Ευρώπη είναι η πραγματική ελπίδα μας. Γιατί δείχνουν και ετοιμάζουν τη γνήσια διέξοδο από την ατελείωτη κρίση – τη σύγκρουση μέχρι την αντικαπιταλιστική ανατροπή και όχι τους συμβιβασμούς με το σύστημα που σπέρνει λιτότητα, ρατσισμό και πόλεμο.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου