ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

Για Το Νίκο Ρωμανό / της Μάνιας Μπαρσέφσκι

Ο Νίκος Ρωμανός έχει ήδη ξεπεράσει τις 20 μέρες απεργίας πείνας. Μιας απεργίας πείνας «στεγνής», στη διάρκεια της οποίας δεν παίρνει ούτε χυμούς, ούτε οποιοδήποτε συστατικό που θα μπορούσε να παρατείνει τον χρόνο μη επέλευσης μιας ανήκεστης βλάβης της υγείας του. Το είδος της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί επιταχύνει δραματικά την πιθανότητα ενός τραγικού αποτελέσματος.

Διεκδικεί κάτι που είναι απολύτως θεμιτό: Το δικαίωμα, όντας κρατούμενος, να μπορεί να παρακολουθεί τη σχολή του. Αυτό, σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος, θα έπρεπε να είναι μια αυτονόητη πολιτική. Αντίθετα, οι μηχανισμοί του κράτους εξαντλούν πάνω του έναν ανάλγητο αυταρχισμό και μια φρικαλέα εκδικητικότητα.

Ο Νίκος Ρωμανός ήταν ο «κολλητός» στα χέρια του οποίου ξεψύχησε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, μετά τον θανάσιμο πυροβολισμό του από τον αστυνομικό Κορκονέα . Είναι φυσικό ότι αυτό το γεγονός θα τον σημαδεύει και θα τον οριοθετεί για όλη του τη ζωή. Είναι παράλληλα ένας άνθρωπος που κακοποιήθηκε πάρα πολύ κατά τη σύλληψη του. Γι’ αυτή την κακοποίηση κανένας αστυνομικός δεν τιμωρήθηκε.


Κατανοώ, αλλά και με τρομάζει το «πείσμα» του, γιατί θυμάμαι. Θυμάμαι ότι όταν στην ίδια ηλικία με τον Ρωμανό έκανα μια αντίστοιχη απεργία πείνας στη φυλακή, ήμουν αποφασισμένη να πεθάνω, δεν ήμουν διατεθειμένη να υποχωρήσω σε τίποτα λιγότερο από την ικανοποίηση του αιτήματος μου. Ήταν θέμα αξιοπρέπειας και παράλληλα το έβλεπα ως τη δική μου προσωπική συνεισφορά στην αριστερά και στο κίνημα. Σωστά ή λάθος, δεν έχει σημασία. Βλέπω την ίδια ακριβώς και μεγαλύτερη πολιτική «αποκοτιά» στον νεαρό αναρχικό Νίκο Ρωμανό. Κι αυτό με φοβίζει. Και με φοβίζει ιδιοτελώς. Γιατί αν επιτρέψουμε τη θυσία του, αυτό θα είναι ένα στίγμα που θα σημαδεύει επονείδιστα και τις δικές μας τις ζωές.

Πηγήrednotebook


Aπό το Μεga...οι υποκριτικές δηλώσεις του Λοβέρδου...
.....από κοντά και τα παπαγαλάκια....

10 σχόλια:

  1. Κρίσιµες ώρες για τον Ρωµανό

    της Ειρήνης Γαϊτάνου

    Νέα απεργία πείνας πολιτικών κρατουµένων βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις µέρες, µε αφορµή την άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών. Ο Νίκος Ρωµανός, ο οποίος είναι αναρχικός και έχει καταδικαστεί για τη ληστεία στο Βελβεντό, έδωσε εξετάσεις ενώ ήταν φυλακισµένος, και πέρασε στο τµήµα Υγείας της ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας. Μάλιστα, ενώ ήταν ο ένας από τους τέσσερις επιτυχόντες µαθητές του λυκείου του Ειδικού Καταστήµατος Κράτησης Νέων Αυλώνα, αρνήθηκε τη βράβευση από τον Υπουργό ∆ικαιοσύνης, ως αντίθετη µε τις αξίες που πρεσβεύει, και δεν παρέστη σε συνάντηση µε τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Από την έναρξη της χρονιάς, δεν του έχει χορηγηθεί άδεια για την παρακολούθηση των µαθηµάτων. Αποφάσισε λοιπόν να προχωρήσει σε απεργία πείνας από τις 10/11, χρησιµοποιώντας το µόνο µέσο που έχει στη διάθεσή του, το ίδιο του το σώµα, για να διαµαρτυρηθεί. Μάλιστα, 9 µέρες µετά (στις 19/11) το Συµβούλιο Φυλακών αποφάσιζε την επιµονή στη µη χορήγηση άδειας. Από τις 17/11 προχώρησε σε απεργία πείνας και ο σύντροφος του Γιάννης Μιχαηλίδης, σε ένδειξη συµπαράστασης.

    Σε απεργία πείνας βρισκόταν και ο Ηρακλής Κωστάρης για 30 µέρες, από τις 29/10 ως προχτές Παρασκευή, όταν την τερµάτισε λόγω ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του, άθλιων συνθηκών κράτησης στον Ευαγγελισµό και νέας απόρριψης της αίτησης του, σύµφωνα µε δήλωσή του. Ο Κωστάρης, καταδικασµένος για την υπόθεση της 17Ν και φοιτητής στο τµήµα Ηλεκτρονικών του ΤΕΙ Πειραιά, λάµβανε καθηµερινά εκπαιδευτική άδεια τα τελευταία 2,5 χρόνια, ωστόσο µετά την απόδραση του Ξηρού οι άδειες διακόπηκαν χωρίς καµία αιτιολόγηση.

    Η άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών είναι πάγιο πρόβληµα των κρατουµένων, και αποτελούσε ένα από τα κεντρικά τους αιτήµατα στις µεγάλες κινητοποιήσεις των φυλακών ήδη από το 2008. Με βάση το νοµικό καθεστώς, η πρόσβαση των φυλακισµένων στην εκπαίδευση είναι ρητό καθήκον του ελληνικού κράτους, η δε πρωτοβάθµια εκπαίδευση είναι υποχρεωτική. Για την τριτοβάθµια εκπαίδευση, προβλέπεται από τον Σωφρονιστικό Κώδικα η δυνατότητα φοίτησης µε χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών και κάλυψη των σχετικών εξόδων. Συνεπώς, η απροκάλυπτη και χωρίς αιτιολόγηση άρνηση χορήγησης των αδειών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωµάτων των κρατουµένων.

    Στην ανακοίνωσή του, ο Ρωµανός τονίζει ότι βρίσκεται σε καθεστώς ασφυξίας, ώστε να κερδίσει µια ανάσα ελευθερίας. Πολλοί κρατούµενοι προχώρησαν σε αποχές συσσιτίου σε ένδειξη συµπαράστασης. Ήδη η υγεία του Ρωµανού είναι σε πολύ κρίσιµο στάδιο. Την περασµένη Τρίτη πραγµατοποιήθηκε συγκέντρωση διαµαρτυρίας στο νοσοκοµείο Γεννηµατάς όπου νοσηλεύεται. Αντίστοιχη µαζική συγκέντρωση πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ, καθώς την ώρα που εκδίδεται η εφηµερίδα υπάρχει ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Η εισαγγελία εξέδωσε εντολή υποχρεωτικής σίτισης, την οποία προς τιµήν τους οι γιατροί αρνήθηκαν να εφαρµόσουν. 210 εκπαιδευτικοί όλων των βαθµίδων υπέγραψαν κείµενο συµπαράστασης, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ µε ανακοίνωση της εκφράζει τη συµπαράστασή της στην απεργία πείνας και καλεί στην άµεση ικανοποίηση των αιτηµάτων της.

    Πηγή : prin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας

    Ο σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας ζητά να δοθεί άμεσα, πριν να είναι αργά, η εκπαιδευτική άδεια την οποία δικαιούνται οι δύο απεργοί πείνας Νίκος Ρωμανός και Ηρακλής Κωστάρης, οι βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 10/11 και 29/10 αντίστοιχα καθώς και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων τους. Το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνται απέρριψε το καθ’ όλα νόμιμο αίτημά τους, εφαρμόζοντας στην περίπτωσή τους ένα απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων. Είναι απαράδεκτο να φτάνουν δυο άνθρωποι να διεκδικούν ένα τόσο βασικό και αυτονόητο δικαίωμα, όπως η πρόσβαση στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ως έσχατο μέσο το σώμα τους και βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους.

    Αθήνα 26/11/2014

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράφει ο Κώστας Γρηγοριάδης

    Πολλές φορές το αστικό σύστημα δίνει αφορμές για να κατανοήσει κανείς το βαθμό αυταρχισμού πού το διέπει.

    Στην περίπτωση του αντιεξουσιαστή –όπως ο ίδιος αυτόπροσδιορίζεται- Νίκου Ρωμανού φαίνεται αυτό με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο.

    Απεργός πείνας εδώ και μέρες ο Ρωμανός προσπαθεί να υπερασπιστεί ακόμη και ως κρατούμενος το δικαίωμά του να σπουδάσει, χωρίς να θέλει καμία συνδιαλλαγή περαιτέρω με τις αρχές.

    Δε θα εξετάσουμε τις πολιτικές του απόψεις και τον τρόπο που επέλεξε να τις υπερασπιστεί, αυτός άλλωστε με βρίσκει πολιτικά αντίθετό του.

    Δε θα σταθώ περισσότερο στην πολιτικοϊδεολογική ανάλυση του τι πρεσβεύουν οι απόψεις του, το ξεκαθάρισα νομίζω σαφέστατα.

    Όμως το ανθρώπινο ζητούμενο αυτού που περνάει αυτήν τη στιγμή ως απεργός πείνας, από ουμανιστικής πλευράς ένας κομμουνιστής πρέπει να το ξεκαθαρίζει και να το υπερασπίζεται μέχρι κεραίας.

    Είναι ξεκάθαρο ότι η ζωή αυτού του νέου παιδιού κρέμεται από μια κλωστή.

    Την ίδια στιγμή το αυτί του αστικού κράτους δεν ιδρώνει μια στάλα, ανάλγητο στέκεται απέναντι δείχνοντας ότι δεν παίζει.

    Δεν το αφορά ο θάνατος ενός ανθρώπου, τον θεωρεί άλλωστε τρομοκράτη και καθάρισε.

    Ότι, ακόμη μια πράξη του έργου “νόμος και τάξη” πρέπει να φτάσει ως το τέλος του.

    Δεν υπολογίζει ότι ο θάνατος του Ρωμανού μπορεί να δημιουργήσει πολλά ζητήματα ανάλογα με τα γεγονότα του 2008, τα θυμόμαστε όλοι...

    Για παρέμβαση του προέδρου της δημοκρατίας ούτε λόγος, ενώ από την άλλη η διαταγή για άμεση σίτιση του Ρωμανού, πράγμα που απαγορεύεται ρητά σε τέτοιες περιπτώσεις απεργίας πείνας, δείχνουν άλλη μια πτυχή αδιαφορίας ή συνενοχής και αυταρχισμού, στο επίπεδο εξουσίας.

    Θεωρώ ότι η αριστερά δοκιμάζει σε τέτοιες περιπτώσεις και τα δικά της αντανακλαστικά.

    Δεν έχει άραγε ρόλο και λόγο για να ξεκαθαρίσει ότι ενώ είναι απέναντι στο πολιτικό πεδίο με τις απόψεις Ρωμανού, στο ζήτημα της ζωής ενός παιδιού δεν μπορεί να σηκώνει αδιάφορα τους ώμους;

    Μια παρέμβαση από μέρους της με αντιδράσεις ουσίας και όχι απλά να βγάλει την υποχρέωση, χρειάζεται εδώ και τώρα.

    Θα δείξει έτσι και τη διαφορά του τι σημαίνει αριστερός, κομμουνιστής, δημοκράτης αλλά πάνω από όλα άνθρωπος.

    Κλείνοντας αυτό το σύντομο σημείωμα, μιας και τα λόγια πολλές φορές ίσως είναι περιττά, θέλω να σημειώσω ότι ο αυταρχισμός δεν είναι μέσο ισορροπίας σε μια δημοκρατική κοινωνία, αλλά ο κατήφορος για τον εκφασισμό της.

    Όποιος μπορεί να καταλάβει τη στάση που κρατά και στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού το αστικό κράτος με τους υπηρέτες του, δηλαδή με τις κυβερνήσεις του, θα καταλήξει ότι βαδίζουμε προς αυτόν το δρόμο.

    Πηγή : Εργατικός Αγώνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αθήνα, 29 Νοέμβρη 2014

    Η Συνέλευση των Αγωνιζόμενων Εργαζόμενων της ελεύθερης ΕΡΤ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση της στον φυλακισμένο Νίκο Ρωμανό ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα του στις εκπαιδευτικές άδειες που και σύμφωνα με το νόμο δικαιούται. Εκφράζουμε επίσης την συμπαράσταση μας στον Γιάννη Μιχαηλίδη ο οποίος επίσης πραγματοποιεί απεργία πείνας σε ένδειξη αληλλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Θεωρούμε ότι η στάση της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης είναι εκδικητική και απάνθρωπη και δεν συνάδει με τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας.

    ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ

    Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή των βουλευτών Β. Κατριβάνου, Μ. Παπαδημητρίου και Α. Σταμπουλή, και του Δ. Παπαδάτου εκ μέρους του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος ο Νίκος Ρωμανός.

    Η υγεία του, αν και σταθερή, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Μετά και την εικοστή μέρα απεργίας πείνας, και καθώς ο ίδιος αρνείται τη χορήγηση ορού, τίθενται πλέον σε κίνδυνο η λειτουργία ζωτικών οργάνων.

    Όλα αυτά τη στιγμή που το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλήρη γνώση της κρισιμότητας της κατάστασης, μέσω των ανακοινώσεων των γιατρών που παρακολουθούν το Ρωμανό, του δικηγόρου του, της εισαγγελέως των φυλακών Κορυδαλλού που ενημερώνεται σχετικά, αλλά και δημοσιευμάτων που κατακλύζουν τον Τύπο και το Διαδίκτυο. Δεδομένου ότι το αίτημα του ίδιου, εκτός από δίκαιο, είναι και απολύτως σύννομο, δημιουργεί απορία και οργή η μέχρι τώρα άρνηση του υπουργού Δικαιοσύνης να παρέμβει, διασφαλίζοντας το δικαίωμα που ο Ρωμανός διεκδικεί με το ύστατο μέσο, την ίδια του τη ζωή.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, για να διασφαλιστεί ένα αυτονόητο δικαίωμα και να προστατευτούν η ζωή και η υγεία ενός νέου ανθρώπου. Την ίδια στιγμή, ζητά να τερματιστεί το σκηνικό αστυνομοκρατίας που έχει στηθεί στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς: με δέκα περίπου πάνοπλους αστυνομικούς στο εσωτερικό του νοσοκομείου (χωρίς την εξωτερική φρουρά...), να φρουρούν έναν απεργό πείνας, απαιτώντας ταυτότητα ακόμα και από γιατρούς που τον παρακολουθούν, το σκηνικό αυτό δεν στερείται απλώς δημοκρατικής ευαισθησίας. Είναι απολύτως απαράδεκτο και εκτός κοινής λογικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ψήφισμα συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΙΕΛΕ)

    «Ένας νέος άνθρωπος δίνει σήμερα μάχη για τη ζωή του παλεύοντας για το αυτονόητο, το δικαίωμά του για πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας.

    Νέα παιδιά μέσα σε αντίξοες συνθήκες, στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα, κατόρθωσαν κάτι αξιέπαινο πετυχαίνοντας στις εισαγωγικές εξετάσεις για την ανώτατη εκπαίδευση. Για το κατόρθωμά τους αυτό απέσπασαν επαίνους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ωστόσο σε μια πράξη πρωτοφανούς εκδικητικότητας και σκληρότητας η ελληνική πολιτεία αρνείται να τους χορηγήσει εκπαιδευτικές άδειες.

    Ένας από αυτούς, ο Νίκος Ρωμανός, ξεκίνησε απεργία πείνας διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα που του παρέχει το Σύνταγμα για μόρφωση. Σήμερα, μετά από είκοσι ημέρες δοκιμασίας, οι δυνάμεις του σταδιακά τον εγκαταλείπουν και εκφράζονται από τους θεράποντες ιατρούς του φόβοι ακόμη και για τη ζωή του.

    Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα του Νίκου Ρωμανού. Θεωρούμε ότι η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει όσους παραβαίνουν το νόμο, ιδίως όταν αυτοί είναι νέοι άνθρωποι, με σκοπό τη διαπαιδαγώγηση και την ομαλή τους επανένταξη στην κοινωνία. Η άρνηση χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών κανέναν άλλο σκοπό δεν εξυπηρετεί από την οριστική περιθωριοποίησή τους και αποτελεί μια ακραία μορφή βίας που αναπόφευκτα θα απαντηθεί με ακόμη περισσότερη βία τροφοδοτώντας έναν ατέρμονο φαύλο κύκλο.

    Ζητούμε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και δη των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, ώστε να χορηγηθούν οι εκπαιδευτικές άδειες στους νέους φυλακισμένους. Το απαιτούν ο νομικός μας πολιτισμός και οι βασικές αρχές ανθρωπισμού που οφείλουν να διέπουν κάθε σύγχρονη, ευνομούμενη πολιτεία. Η εκπαίδευση είναι αγαθό για όλους και ουδείς δικαιούται να το στερεί από οιονδήποτε.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι γονείς των απεργών πείνας Νίκου Ρωμανού και Γιάννη Μιχαηλίδη
    καλούν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου στις 11.30 π.μ.
    στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός
    (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή).

    Πόσες φορές πρέπει να τιμωρηθεί ένας αναρχικός κρατούμενος επειδή είναι αναρχικός; Στο όνομα ποιών αξιών συνθλίβει ο κρατικός μηχανισμός τους κρατούμενους απεργούς πείνας που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας; Στο όνομα ποιου πολιτικού συστήματος διαγράφονται οι έγκλειστοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη φυλακή; Όταν το νομικό οικοδόμημα της αστικής δημοκρατίας καταρρέει μέσα από τις αντιφάσεις του, τα σώματα των απεργών πείνας ενσαρκώνουν την ήττα του καθεστώτος. Καλούμαστε όλοι να τα στηρίξουμε απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης απαιτώντας το αυτονόητο.

    Θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας και τα αιτήματα των δύο απεργών πείνας από γιατρούς, δικηγόρους και αλληλέγγυους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΨΗΦΙΣΜΑ

    Αθήνα,30.11.2014

    Τα 26 Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία Αλληλεγγύης που συμμετέχουμε στην 3η Πανελλαδική μας Συνάντηση στο Γ.Ν.ΕΛΠΙΣ, θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον Νίκο Ρωμανό, που βρίσκεται σήμερα στην 21η ημέρα απεργίας πείνας διεκδικώντας το νόμιμο δικαίωμα του να χρησιμοποιεί τις προβλεπόμενες εκπαιδευτικές άδειες για τις σπουδές του.

    Ταυτόχρονα καταγγέλουμε την δικαστική εξουσία, που μέσω της εισαγγελίας αποπειράται να τρομοκρατήσει το υγειονομικό προσωπικό προκειμένου να παραβεί τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας, δίνοντας εντολή να τον υποβάλλουν σε αναγκαστική σίτιση, πράξη που συνιστά ιατρικό βασανισμό σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες.

    Στεκόμαστε δίπλα στoυς συναδέλφους ιατρούς, που θα τιμήσουν τον όρκο τους, θα σεβαστούν την επιθυμία του ασθενούς και δεν θα υποκύψουν στον εκβιασμό της κυβέρνησης, η οποία είναι αυτή που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη ζωή του.

    3η Πανελλαδική Συνάντηση

    Κοινωνικών Ιατρείων - Φαρμακείων Αλληλεγγύης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σύλλογος εργαζ. νοσοκ. «Γεννηματάς» : Ανακοίνωση στήριξης του Ν. Ρωμανού

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Μέρες τώρα το Νοσοκομείο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» έχει μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενο χώρο, με δεκάδες αστυνομικούς – ένστολους και με πολιτικά – περιπολικά και κλούβες στον προαύλιο χώρο να θυμίζουν φυλακή και όχι νοσοκομείο.

    Αφορμή η συνεχιζόμενη απεργία πείνας τον νοσηλευόμενου προφυλακισμένου νεαρού Ν. Ρωμανού με αίτημα να συνεχίσει τις σπουδές και τις εξετάσεις του στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φοιτά . Ήδη η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρημένη.

    Παράλληλα επιχειρούν με εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώσουν τους θεράποντες γιατρούς του να τον σιτίσουν παρά τη θέλησή του και να σπάσουν έτσι την απεργία πείνας.

    Το Σωματείο μας εκφράζει έντονη διαμαρτυρία γι’ αυτή τη κατάσταση και απαιτεί:

    Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας, για να μη συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.
    Να μην υπάρξει καμιά δίωξη εναντίον των γιατρών που τον περιθάλπουν.
    Να λήξει η αστυνομοκρατία στους χώρους του Νοσοκομείου.
    Προχωράμε σε παρέμβαση προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

    Το Δ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. H ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για τον Νίκο Ρωμανό:

    «Ο αναρχικός κρατούμενος Νίκος Ρωμανός βρίσκεται εδώ και 22 μέρες σε απεργία πείνας, χρησιμοποιώντας «το σώμα του για οδόφραγμα», διεκδικώντας, από κοινού με τον Ηρακλή Κωστάρη, το δικαίωμά του στις εκπαιδευτικές άδειες για να σπουδάσει στο ΤΕΙ Αθήνας, όπου πέρασε αφού έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις μέσα από τη φυλακή.

    Η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού είναι εξαιρετικά κρίσιμη και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», με άμεσα υπαρκτό κίνδυνο για μόνιμες βλάβες στην υγεία του ή ακόμα και να χάσει οριστικά τη μάχη του για ζωή. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση της ακραίας λιτότητας, του αυταρχισμού και της ακροδεξιάς ατζέντας, θα έχει την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβεί στον απεργό πείνας. Από κοινού με τους κρατικούς της μηχανισμούς θα είναι οι μόνοι ηθικοί και πολιτικοί αυτουργοί μιας δολοφονίας ενός νέου ανθρώπου που επιλέγει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του ως κρατούμενος, με όπλο την ίδια του τη ζωή.

    Η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Δικαιοσύνης λειτουργώντας εκδικητικά πέρα από κάθε θεσμικό πλαίσιο, επιδιώκουν να εμπεδώσουν το δόγμα της μηδενικής ανοχής. Οι υπερασπιστές «του νόμου και της τάξης», βέβαια, δε διστάζουν να προβαίνουν σε κινήσεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βασανισμού κρατουμένου, δίνοντας εντολή για αναγκαστική σίτιση. Η εξαίρεση δικαιωμάτων και ελευθεριών, που με αγώνες έχουν κατακτηθεί, τείνει να γίνει ο κανόνας για όλους και όλες μας, μέσα σε μια συνθήκη κρίσης ολοένα και πιο βαθιάς, την ώρα που κάθε επίδοξο «success story» γίνεται ολοένα και πιο φαιδρό.

    Η αλληλεγγύη, όμως, στον Ν. Ρωμανό πληθαίνει, τόσο απ τα μέσα με απεργίες πείνας συντρόφων του κρατουμένων, όσο κι απ τους χιλιάδες ανθρώπους που κινητοποιούνται στην Ελλάδα και αλλού. Ο αγώνας αυτός πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της πληττόμενης και αγωνιζόμενης κοινωνίας προκειμένου να τον οπλίσει με αλληλεγγύη και να είναι νικηφόρος για όλες και όλους μας. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει η κοινωνία φυλακή, θα τους ανατρέψουμε για να ζήσουμε όπως εμείς επιθυμούμε!

    Όλοι και όλες στην πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό την Τρίτη 2/12 στις 18:00 στο Μοναστηράκι».

    ΑπάντησηΔιαγραφή