ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Γαλλία, NPA : Για Τη Στήριξη Μιας Θεμιτής Εξέγερσης

Γαλλία, 30/6/2023

Κοινή δήλωση των εκπροσώπων του NPA:

Olivier Besancenot, Christine Poupin, Philippe Poutou και Pauline Salingue

 


 

Υποστήριξη μιας θεμιτής εξέγερσης : απέναντι σε μια εγκληματική αστυνομία, σε έναν συστημικό ρατσισμό, σε αντικοινωνικές πολιτικές

 

Από τη δολοφονία του νεαρού Ναέλ, οι λαϊκές συνοικίες κινητοποιούνται. Η κινητοποίηση αυτή είναι θεμιτή. Και η πηγή της βίας βρίσκεται από την πλευρά της αστυνομίας, του υπουργού εσωτερικών Νταρμανέν και του Μακρόν, που είναι οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτήν.

Μια αντιρατσιστική και αντιαυταρχική εξέγερση

Εδώ και χρόνια, η εξουσία ενισχύει πράγματι το αστυνομικό και ρατσιστικό οπλοστάσιο: η αστυνομική βία είναι όλο και πιο συνηθισμένη και θανατηφόρα, στις διαδηλώσεις, στις λαϊκές συνοικίες. Οι ένοχοι της βίας αυτής, εκτός σπάνιων εξαιρέσεων, γνωρίζουν μια οργανωμένη ασυλία.

Μέσα στην αστυνομία, είναι η άκρα δεξιά που δίνει τον τόνο. Να θυμίσουμε πως οι αστυνομικές οργανώσεις, “θυμωμένες”, διαδήλωναν στα Ηλύσια Πεδία ζητώντας όλο και μεγαλύτερη ελευθερία για να σκοτώνουν.

Σε όλα αυτά, ο Μακρόν και ο Νταρμανέν συνεργάζονται και συμβάλλουν, υποστηρίζοντας και ενισχύοντας την ασυλία αυτή, αλλά και μέσα από τους πολλαπλούς ρατσιστικούς και ελευθεριοκτόνους νόμους που ενισχύουν την αστυνομία και την άκρα δεξιά: νόμος “διαχωρισμών” (séparatisme), νόμοι για την ασφάλεια, κλπ. Χωρίς να μιλήσουμε καν για την αυταρχική διαχείριση του covid και για την καταστολή των κοινωνικών και οικολογικών κινητοποιήσεων.

Η κινητοποίηση στις λαϊκές συνοικίες είναι μια ευκαιρία για το σύνολο των λαϊκών τάξεων και για τον κόσμο της εργασίας: ανοίγει το δρόμο για μια κοινωνική κινητοποίηση για τη δικαιοσύνη, ενάντια στην αστυνομική καταστολή, ενάντια στην αυταρχική εξουσία που εκφράστηκε και με τις αντιδημοκρατικές μεθόδους κατά του κινήματος για τις συντάξεις, με τα διάφορα 49-3, τα 47-1, κλπ. Ο αυταρχισμός αυτός εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, με τα βίαια επεισόδια καταστολής, αλλά και με την απαγόρευση της CCIF (επιτροπής κατά της ισλαμοφοβίας) και των Soulèvements de la Terre (εξέγερση της γης).

Δικαιοσύνη για όλους(ες)!

Δικαιοσύνη σημαίνει πρώτα-πρώτα δικαιοσύνη για τους Ναέλ, Ζυέντ, Ανταμά, Αλουσεϊν, για τους τρεις νεαρούς του 20ου διαμερίσματος του Παρισιού που χτυπήθηκαν από αστυνομικό αυτοκίνητο, για όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας, για τους ανθρώπους που έμειναν ανάπηροι κατά τις κινητοποιήσεις. Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν, τα θύματα και οι οικογένειές τους να αποζημιωθούν.

Πρέπει να τελειώνουμε με τις προληπτικές προσαγωγές, να απελευθερωθούν οι νεαροί που συνελήφθησαν κατά τις τελευταίες τρεις νύχτες. Όλη η ευθύνη για τα γεγονότα αυτά βρίσκεται, να το θυμίσουμε, στη μεριά της εξουσίας.

Πρέπει να αποκατασταθούν τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας στις συνοικίες, να αρνηθούμε κάθε επιβολή κατάστασης “έκτακτης ανάγκης” ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας.

Πρέπει να αφοπλιστεί η αστυνομία που έρχεται σε επαφή με πληθυσμό και αυτό αμέσως.

Ο Νταρμανέν πρέπει να παραιτηθεί.

Αλλά και πιο πέρα, χρειάζεται κοινωνική δικαιοσύνη: ο θυμός που αποκαλύπτεται σήμερα είναι ταυτόχρονα η έκφραση μιας εξέγερσης που έρχεται από πιο βαθιά, ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στη στιγματοποίηση των κατοίκων των λαϊκών συνοικιών, των ανθρώπων διαφορετικών φυλών, ενάντια στην ισλαμοφοβία, ενάντια στη φτώχεια που ενισχύεται, ιδιαίτερα εξαιτίας του πληθωρισμού, των χαμηλών μισθών, της επισφάλειας, των επιθέσεων κατά των επιδομάτων ανεργίας, της διάλυσης των δημοσίων υπηρεσιών…

Να στηρίξουμε και να επεκτείνουμε την εξέγερση

Και μην ξεχαστούμε: εάν η εξουσία του Μακρόν είναι όλο και πιο κατασταλτική, δεν είναι ο μόνος που κάνει τα ίδια στον κόσμο. Η καταστολή είναι η μόνη απάντηση των κυβερνήσεων στην οικονομική, οικολογική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην οποία έχουν βυθίσει τον κόσμο.

Το NPA καλεί σε κινητοποίηση δίπλα στους θυμωμένους νέους, σε συγκεντρώσεις μπροστά από τα δημαρχεία, κάθε βράδυ αν χρειαστεί, για να εκφράσουμε το θυμό μας και τις διεκδικήσεις μας. Καλεί τις οργανώσεις του εργατικού κινήματος, τα συνδικάτα, τις συλλογικότητες, κόμματα, να βρεθούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται μαζί να συζητήσουμε πώς να οικοδομηθεί μια κινητοποίηση που να είναι στο ύψος και με τις μορφές που θα επιτρέπουν να στηρίξουμε τη σημερινή εξέγερση, να πετύχουμε δικαιοσύνη και να ξεκινήσουμε την αντεπίθεση ενάντια στην αντιδημοκρατική και αντικοινωνική εξουσία του Μακρόν και της κυβέρνησής του.

Κοινή δήλωση των

Olivier Besancenot, Christine Poupin, Philippe Poutou και Pauline Salingue,

εκπροσώπων του NPA.

30/6/2023

Μετάφραση ΤΠΤ-« 4 »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου