ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Περιφέρεια Αττικής : Πλατύ Κάλεσμα Στα Κινήματα Και Τον Κόσμο Της Αριστεράς

 ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ



Κώστας Τουλγαρίδης

Με επιτυχία διοργανώθηκε την Παρασκευή 30/6 η συνέλευση της περιφερειακής κίνησης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική (ΑΑΑ). Έγινε συζήτηση για το ευρύτερο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης, των πολέμων και της κλιματικής αλλαγής, για την επιθετικότητα του κεφαλαίου αλλά και την πολιτική κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά τις εκλογές. Διατυπώθηκαν εκτιμήσεις για τις επιδιώξεις των αστικών δυνάμεων, αναδεικνύοντας την αντανάκλασή τους στο μητροπολιτικό κέντρο της Αττικής και τις συνέπειες που θα υπάρχουν στη ζωή του λαού.

Κυβέρνηση και διοίκηση Πατούλη ακολούθησαν καταστροφική πολιτική για τον λαό της Αττικής σε όλα τα μέτωπα, έχοντας ως προτεραιότητα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, όπως η διαχείριση της πανδημίας, η επίθεση στους ελεύθερους δημόσιους χώρους και στο αστικό ή περιαστικό πράσινο (Πάρκο Τρίτση, Πεδίον του Άρεως, Γουδή, Ακαδημία Πλάτωνος, Βίλα Δρακόπουλου, Πλατεία Πρωτομαγιάς κ.λπ.), η χωροταξική αναδιάρθρωση της Αττικής για την εξυπηρέτηση μερίδων του κεφαλαίου, όπως Ελληνικό, Φαληρικό Δέλτα και ξενοδοχειακό κεφάλαιο στην «Αττική Ριβιέρα», η μεταφορά του Καζίνο στο Μαρούσι, η μετατροπή της Δυτικής Αττικής σε περιοχή «χωματερή», με μεγάλες ρυπογόνες δραστηριότητες, η καταστροφική διαχείριση των απορριμμάτων και το νέο ΠΕΣΔΑ της καύσης, η δράση της COSCO σε Πειραιά και Πέραμα, η τουριστικοποίηση του κέντρου της Αθήνας, η τσιμεντοποίηση ρεμάτων στην Αττική. Όλα αυτά ήταν μερικά από τα «κατορθώματα» Πατούλη.

Σοβαρές αρνητικές εξελίξεις είχαμε στο τοπικό κράτος και τη λειτουργία των δήμων και περιφερειών. Παράλληλα, η ρεμούλα και οι δημόσιες σχέσεις της διοίκησης Πατούλη ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και συνοδεύτηκαν από πλήρη απαξίωση του περιφερειακού συμβουλίου, με εξ αποστάσεως συνεδριάσεις, «αποστειρωμένες» από την παρέμβαση των κινημάτων και των πολιτών. Η πολιτική κατεύθυνση της Περιφέρειας σημαδεύτηκε από την πρόσδεση του Πατούλη στους ακροδεξιούς-φασίστες και εξαγορασμένους συμβούλους για την εξασφάλιση πλειοψηφίας στο περιφερειακό συμβούλιο. Παρά τις αντιπαραθέσεις αντιπολιτευτικού χαρακτήρα, οι δυνάμεις των ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου) και ΠΑΣΟΚ (Σγουρός) σε βασικά θέματα στήριξαν τις αποφάσεις Πατούλη (π.χ. χρηματοδότηση έργων για το γήπεδο της ΑΕΚ, ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, ίδρυση αναπτυξιακής εταιρείας). Η συνέλευση της ΑΑΑ προχώρησε στην αποτίμηση της δράσης της κίνησης, η οποία, παρά τις δυσκολίες που ενισχύθηκαν από την πανδημία, προσπάθησε να συμμετέχει στα κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Αττική και να είναι η φωνή τους μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Τα ανοιχτά μέτωπα στην Αττική, μαζί με την ένταση της οικονομικής κρίσης και της προσπάθειας του καπιταλισμού να εμπορευματοποιήσει κάθε σπιθαμή γης στο λεκανοπέδιο, επιβάλλουν την καλύτερη οργάνωση του λαού, την ενίσχυση συλλογικών αντιστάσεων και την ένταση των αγώνων για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Η ΑΑΑ θα δώσει τη μάχη των εκλογών, με στόχο να σπάσει το φράγμα του 3% του νόμου Βορίδη και να εκλέξει περιφερειακό σύμβουλο. Θα επιδιώξει το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών να σηματοδοτήσει την ανάταση και αγωνιστική προετοιμασία του κόσμου απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου. Η συνέλευση αποφάσισε η ΑΑΑ να απευθύνει ευρύ κάλεσμα σε όλο τον κόσμο των κινημάτων και το πολιτικό δυναμικό της ριζοσπαστικής, αντιδιαχειριστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, προκειμένου όλο αυτό το ρεύμα να συντονιστεί και να εκφραστεί από κοινού στις προσεχείς περιφερειακές εκλογές και μετά από αυτές. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΑΑΑ έχει ξεκινήσει τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου και οργανώνει δημόσια συζήτηση με αγωνιστές, συλλογικότητες και οργανώσεις την Πέμπτη 13/7 στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Πρωτομαγιάς. 
 
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (8.7.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου