ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΡΟΥ Συνεχίζονται Οι Αντικυβερνητικές Διαδηλώσεις Κόντρα Στην Καταστολή

Κλιμακώνονται οι μαζικές λαϊκές διαμαρτυρίες στο Περού ενάντια στην κυβέρνηση της σοσιαλδημοκράτη προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, κόντρα στην εντεινόμενη κρατική καταστολή στην πρωτεύουσα Λίμα και άλλες πόλεις.

Νέα μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες στην πρωτεύουσα, φωνάζοντας το σύνθημα «Tώρα εμφύλιος πόλεμος!». Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την παραμονή νέας μαζικής κινητοποίησης, στην οποία έχουν καλέσει συνδικάτα και κόμματα.

 

Από τις 7 Δεκέμβρη, όταν η Μπολουάρτε αντικατέστησε τον πρώην πρόεδρο, επίσης σοσιαλδημοκράτη, Πέντρο Καστίγιο, που αποπέμφθηκε και κρατείται, οι διαδηλωτές ζητάνε να σταματήσει η κρατική βία, να παραιτηθεί η κυβέρνηση, να διαλυθεί η Βουλή και μετά από νέες εκλογές να προχωρήσει και η συνταγματική αναθεώρηση.

Σε αυτό το διάστημα, μετά και τους νέους θανάτους από την αστυνομική βία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην επαρχία Βίρου, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 55, οι τραυματίες υπολογίζονται σε πάνω από 1.200, ενώ πολλοί είναι οι συλληφθέντες.

Στη Λίμα, πάνω από 200 φοιτητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Σαν Μάρκος, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας το Σάββατο, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι χτες. Οργανώσεις καταγγέλλουν ότι κατά την αστυνομική επέμβαση στο Πανεπιστήμιο και τις συλλήψεις, μια ομάδα γυναικών υποχρεώθηκε από τους αστυνομικούς να γδυθούν. Φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στην αστυνομική επέμβαση στο Πανεπιστήμιο της Λίμα έγινε και στην πόλη Αρεκίπα.

Οι κινητοποιήσεις «θα συνεχιστούν», αναγνώρισε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Βισέντε Ρομέρο, παρότι παραμένει σε ισχύ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε σε περιοχές-κλειδιά της χώρας και άρα θεωρητικά οι μετακινήσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απαγορεύονται.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου