ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Δεκάδες Χιλιάδες Δάσκαλοι Διαδήλωσαν Στη Λισαβόνα Για Καλύτερες Αμοιβές

Το κέντρο της Λισάνος κατέκλυσαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι δημοσίων σχολείων και άλλο προσωπικό, με αίτημα υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «για τις τράπεζες υπάρχουν εκατομμύρια, για εμάς υπάρχουν μόνο πένες», περίπου 80.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν την πορτογαλική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η αστυνομία.


Ένα χρόνο αφότου ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αντιμετωπίζει πτώση δημοτικότητας και διαμαρτυρίες όχι μόνο από δασκάλους αλλά και από άλλους επαγγελματίες όπως οι γιατροί.


Η Ένωση Όλων των Επαγγελματιών της Εκπαίδευσης (STOP) απαιτεί από την κυβέρνηση να αυξήσει τους μισθούς των δασκάλων και των εργαζομένων στα σχολεία κατά τουλάχιστον 120 ευρώ το μήνα και να επιταχύνει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αντιπρόταση ειδικά για τους εκπαιδευτικούς αλλά έχει πει ότι θα αυξήσει κατά 52 ευρώ τους μηνιαίους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων που κερδίζουν περίπου 2.600 ευρώ.

Οι δάσκαλοι παραπονιούνται ότι, λόγω παγώματος της σταδιοδρομίας στο παρελθόν, είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την πρόσφατη εκτίναξη του πληθωρισμού σε υψηλό 30 ετών.

Οι δάσκαλοι που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα στην Πορτογαλία αμείβονται με περίπου 1.100 ευρώ το μήνα και ακόμη και εκείνοι που ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα συνήθως κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Οι δάσκαλοι και το λοιπό εκπαιδευτικό προσωπικό σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν απεργιακές κινητοποιήσεις από τις αρχές Δεκεμβρίου, κλείνοντας πολλά σχολεία. Οι απεργίες έχουν οργανωθεί ανά περιοχή με διαδοχικές ημέρες δράσης σε καθεμία από τις 18 περιφέρειες της Πορτογαλίας.

Πηγή : Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου