ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Σε Ρυθμούς Γενικής Απεργίας «Χορεύει« Η Γαλλία Για Το Συνταξιοδοτικό

Παραλύει σήμερα η Γαλλία με την 24ωρη πανεθνική γενική απεργία που πραγματοποιούν τα συνδικάτα σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την προωθούμενη αντιλαϊκή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό σύστημα που προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Η σημερινή πανεθνική απεργία και οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις γωνίες της Γαλλίας θέτουν υπό σκληρή πίεση τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο είναι ζωτικής σημασίας για να μην «καταρρεύσει το συνταξιοδοτικό σύστημα» της χώρας.

 

Ο παλμογράφος της κοινής γνώμης από τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνει οι Γάλλοι πολίτες απορρίπτουν πλειοψηφικά το νομοσχέδιο Μακρόν, που επακατατέθηκε έπειτα από έναν και πλέον χρόνο που βρισκόταν «στον πάγο» λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της γαλλικής κοινωνίας και των απεργιών διαρκείας των συνδικάτων. Παρόλα αυτά, ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να μην έχει συμμορφωθεί στις απαιτήσεις των εργαζομένων, επιχειρώντας να πάρει τη «ρεβάνς» μετά την επανεκλογή του, μερικούς μήνες πριν.

Λουκέτο έχει μπει στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και χιλιάδες καταστήματα και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, ενώ τα τρένα έχουν τραβήξει φρένο. Εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, σιδηροδρομικοί, εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τομέα μεταποίησης και τη βιομηχανία, μεταξύ άλλων, θα γεμίσουν σήμερα τους δρόμους σε ένα αντικυβερνητικό ποτάμι.

Χαρακτηριστικά, περίπου 7 στους 10 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν δηλώσει ότι θα απεργήσουν, σύμφωνα με το σωματείο τους.

Απεργίες έχουν προγραμματιστεί και στον τομέα του ηλεκτρισμού. Ο επικεφαλής της TotalEnergies Πατρίκ Πουγιάν είπε ότι μια ημέρα απεργίας και διαδηλώσεων δεν θα παρεμποδίσει τη λειτουργία των διυλιστηρίων, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν διαρκέσουν οι απεργίες.

Περίπου το 20% των πτήσεων από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού ακυρώνονται και οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποιούν για καθυστερήσεις.

Ακόμα και ενώσεις μαθητών λυκείου αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, κάνοντας παράλληλα καταλήψεις σε ορισμένα σχολεία.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλό σε αυτή τη μεταρρύθμιση», λέει η Ροζέν Κρος από τις Κάννες της νότιας Γαλλίας καθώς ετοιμάζεται μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν κρατώντας πλακάτ με το συνθήμα «Όχι στα 64».

Ωστόσο, η πρόκληση για τα συνδικάτα στη Γαλλία, που είναι αισθητά αποδυναμωμένα σε σχέση με το παρελθόν, είναι αν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τη λαϊκή οργή για την κρίση ακρίβειας στο κόστος ζωής σε έναν μαζικό αντικυβερνητικό αγώνα διαρκείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει μια διευρυμένη βεντάλια αιτημάτων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας εκατομμυρίων Γάλλων.

«Το ζήτημα των συντάξεων συγκεντρώνει όλη τη δυσαρέσκεια. Σήμερα θα είναι ημέρα πολύ μεγάλων κινητοποιήσεων», δήλωσε στο Public Senat TV ο πρόεδρος του CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ.

Από την άλλη, ο Μακρόν χρειάζεται αυτή τη «νίκη» για την ενίσχυση του κύρους και της εμπιστοσύνης του ως ικανού διεκπεραιωτή των συμφερόντων της εγχώριας ελίτ, αλλά και την παγίωση μιας ισχυρής ηγετικής φυσιογνωμίας στους κόλπους της ΕΕ.

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου καταβολής των εισφορών θα αποδώσουν άλλα 17,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσιες συνταξιοδοτικές εισφορές επιτρέποντας στο σύστημα να ισορροπήσει μέχρι το 2027, αναφέρει η κυβέρνηση επικαλούμενη εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου.

Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να διασφαλίσουν το συνταξιοδοτικό σύστημα όπως η φορολόγηση των οικονομικών ελίτ της χώρας ή η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και το «ψαλίδισμα» των πιο παχυλών συντάξεων.

Στόχος να παγώσει η χώρα μέχρι την ανάκληση του νομοσχεδίου

Τα συνδικάτα έχουν θεωρούν τη σημερινή απεργία σημείο καμπής του νέου κύκλου αντιπαράθεσης που έχει ανοίξει με την κυβέρνηση Μακρόν, με τη μαζικότητα και την επιτυχία της να κρίνουν τελικά τη συνέχεια του αγώνα των εργαζομένων. Ήδη έχουν γίνει εξαγγελίες των μεγαλύτερων συνδικάτων για νέες απεργίες.

«Αυτό που κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, και ακόμη και τα συνδικάτα δεν γνωρίζουν, είναι αν ο γαλλικός λαός είναι αρκετά οργισμένος ώστε να...μπλοκάρει τη χώρα», εκτιμά ο καθηγητής της Sciences Po, Μπρουνό Παλιέ.

Το σχέδιο μεταρρύθμισης θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση, όπου ο Μακρόν έχει χάσει την απόλυτη πλειοψηφία αλλά ευελπιστεί στην υπερψήφισή του με τη στήριξη των συντηρητικών.

Ο Μακρόν πάντως και αρκετοί υπουργοί του του θα βρίσκονται σήμερα στη Βαρκελώνη για συνάντηση με την ισπανική κυβέρνηση.

Πηγή : Εφημερίδα Των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου