ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Στοιχεία Σοκ : Με Ψυχική Διαταραχή 1 Στους 4 Πολίτες Στην Ελλάδα

ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ

 

 

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας έχουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους 4 ειδικές μονάδες ειδικά για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες, από τις 106 νέες δομές, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Γιάννης Δεβετζόγλου - Πηγή : news247

Κατακόρυφα αυξήθηκαν οι ψυχικές διαταραχές τα τελευταία τρία χρόνια στη Ελλάδα, καθώς από το περίπου 5% στον γενικό πληθυσμό που ήταν προ πανδημίας, πλέον το 22,8% των πολιτών, δηλαδή περίπου 1 στους 4, αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα ψυχικής υγείας.

Μάλιστα, το πρόβλημα επικεντρώνεται και σε εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι οποίοι ακόμα και αν έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ψυχική τους υγεία.

«Η πανδημία επηρέασε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε έρευνες που έχουν γίνει φάνηκε ότι όχι μόνο όσοι έμειναν σπίτι κατά τη διάρκεια των αυστηρών lockdown, αλλά και όσοι εργάζονταν, βίωσαν έντονη πίεση και στρες. Ως εκ τούτου, προκλήθηκαν ψυχικές διαταραχές», εξηγεί στο NEWS 24/7 η Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη για τη μεταρρύθμιση της ψυχική υγεία.

Συγκεκριμένα οι πολίτες αντιμετωπίζουν:

  • Το 15% αγχώδεις διαταραχές
  • Το 7% εξάρτηση από αλκοόλ και άλλες ουσίες
  • Το 6% βαριά κατάθλιψη
  • Το 3% παιδοψυχιατρικές καταστάσεις
  • Περίπου 1% με 2% διπολική διαταραχή
  • Το 1% σχιζοφρένεια και ψυχώσεις
  • Το 1% ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Το 1% άνοια
  • Το 5% με 10% άλλες ψυχικές διαταραχές.

Έρχονται κέντρα ημέρας ειδικά για εργαζομένους

Καθώς το εργασιακό στρες επικρατεί, το υπουργείο Υγείας με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται σύντομα να θέσει σε λειτουργία 4 κέντρα ψυχικής υγείας ειδικά για εργαζομένους.

«Τα κέντρα αυτά θα παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε απασχολούμενος, είτε με τη μορφή ατομικής συμβουλευτικής, είτε ως ομαδική ψυχοθεραπεία», εξηγεί η κυρία Ράπτη.

Τα 3 από αυτά τα κέντρα θα λειτουργούν στην Αττική και συγκεκριμένα στον Πειραιά, το Αιγάλεω και την Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με δεδομένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 3 δισ. δολάρια κάθε χρόνο χάνονται από τις επιχειρήσεις, είτε επειδή οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν έντονο στρες στη δουλειά τους και παίρνουν άδεια, είτε επειδή δεν μπορούν να είναι παραγωγικοί κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, όπως ανέφερε η υφυπουργός Υγείας.

Μάλιστα, τα κέντρα ψυχικής υγείας θα απαρτίζονται από ψυχολόγους και ψυχιάτρους και ως εκ τούτου θα μπορούν να χορηγούν και φάρμακα.

Έρευνα για την κατανάλωση φαρμάκων της ψυχικής σφαίρας

Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας έχει αναθέσει στον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την ανάλυση των λυμάτων για το ιικό φορτίο του κορονοϊού, να κάνει μετρήσεις για συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες που λαμβάνουν άτομα με ψυχικά προβλήματα.

«Τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για το στρες (βενζοδιαζεπίνες) είχαν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση τα χρόνια της πανδημίας. Πλέον, έχουν αρχίσει να μειώνονται», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο κ. Σαρηγιάννης.

Διευκρινίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία αντικαταθλιπτικά, αλλά όχι βενζοδιαζεπίνες, καθώς αυτή η κατηγορία φαρμάκων χρειάζεται ειδική ιατρική συνταγή (δίγραμμη).

Ως εκ τούτου δεν υπάρχει αίσθηση για το πόσα αντικαταθλιπτικά καταναλώνονται στη χώρα μας ή τις αυξομειώσεις από τη χρήση τους στον γενικό πληθυσμό.

Νέες δομές ψυχικής υγείας

Την ανάγκη για την αντιμετώπιση ενός σχεδόν μαζικού προβλήματος στον γενικό πληθυσμό, τονίζει η δημιουργία νέων δομών που ιδρύονται το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται 106 δομές, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Οι δομές αυτές υλοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ήδη ολοκληρωθεί 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες μονάδες.

Από αυτές, οι 7 είναι μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, οι 10 Κινητές Μονάδες, τα 21 κέντρα Ημέρας και τα 15 οικοτροφεία και ξενώνες.

Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα είναι:

  • 12 Οικοτροφεία και 1 ξενώνας για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές
  • 8 Μονάδες έγκαιρης παρέμβασης για την ψύχωση
  • 6 κέντρα ημέρας και 5 κινητές μονάδες υποστήριξης ενηλίκων
  • 4 κέντρα ημέρα για υποστήριξη εργαζομένων
  • 2 κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας
  • 6 κέντρα ημέρα και 1 κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, εκ των οποίων τα 2κέντρα ημέρας αφορούν τις διατροφικές διαταραχές και άλλα 2 κακοποιημένα παιδιά
  • 1 κέντρο ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες
  • 3 ξενώνες παραβατικών εφήβων
  • 8 οικοτροφεία, 6 κέντρα ημέρας και 4 κινητές μονάδες για ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, τόσο για την υποστήριξη ασθενών, όσο και των συγγενών και φροντιστών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου