ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Το Σκάνδαλο Πάτση Είναι Μόνο Η Κορυφή Του Παγόβουνου

ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

 



Να τσακιστεί εκ βάθρων το ληστρικό σύστημα κερδοσκοπίας σε βάρος της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας


Με την διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την κοινοβουλευτική της ομάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί άρον άρον να συγκαλύψει ένα ακόμη τεράστιο σκάνδαλο που ξεσπά λίγο χρόνο μετά την αποκάλυψη των σκοτεινών πρακτικών της κυβέρνησης με τις υποκλοπές. Ακολούθησε η παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΤΑ.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο μέχρι χθες βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης, κερδοσκοπούσε από τα κόκκινα δάνεια όντας ιδιοκτήτης τριών ληστρικών funds που αγόραζαν κοψοχρονιά (στο 1/15 της αξίας τους) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία στηρίζουν τα κέρδη τους στους πλειστηριασμούς, την πίεση και το ξεσπίτωμα του λαού. Το δε Πόθεν Έσχες του δεν δικαιολογεί τα 4,3 εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε για να τα αγοράσει, ενώ η επικαλούμενη από τον ίδιο τον Πάτση δανειοδότηση του από την Τράπεζα Πειραιώς για να αγοράσει κόκκινα δάνεια όχι μόνο δεν τον απαλλάσσει, αλλά αναδεικνύει ότι η όλη δραστηριότητα γύρω από τα κόκκινα δάνεια είναι ένα οργανωμένο ληστρικό σχέδιο χωρίς το παραμικρό ρίσκο για τους κερδοσκόπους.

Επιπλέον, σε δύο μόλις χρόνια έβγαλε 1 εκατομμύριο ευρώ από απευθείας αναθέσεις «νομικών υπηρεσιών» μέσω των ΕΛΤΑ που υπάγονται στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Κ. Πιερρακάκη. Σημειωτέον, ο γιος του Πάτση, στέλεχος της ΝΔ και ο ίδιος, είχε την θέση του συντονιστή στην θεματική ενότητας των μη εξυπηρετούμενων κόκκινων δανείων.

Οι ανήθικες αυτές πρακτικές διαφθοράς όχι μόνο δεν είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, όπως επικαλείται η κυβέρνηση επιχειρώντας να συσκοτίσει τις ευθύνες της με τη διαγραφή του, αντιθέτως είναι η συνεπής εφαρμογή των αρχών και της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης, που μέσω των πολιτικών της αλλά και της τροποποίησης του Πτωχευτικού Κώδικα έκανε κανόνα το τζογάρισμα και την κερδοσκοπία των funds πάνω στα δάνεια των φτωχών στρωμάτων και μικρών επιχειρήσεων, με σκοπό να βγάζουν αμύθητα κέρδη μέσα από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Πρόκειται ασφαλώς για το ίδιο μίγμα πολιτικής που υπηρέτησε και έθεσε σε τροχιά και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο η κυβέρνηση τώρα συνεχίζει και επιταχύνει. Μάλιστα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε το νόμο που έδωσε τη δυνατότητα εξαγοράς των δανείων από Εταιρείες Διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αξία τους, χωρίς μάλιστα να παρέχεται στον οφειλέτη η δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους στην ίδια αυτή τιμή, για να απαλλαγεί από τη μέγγενη της υπερχρέωσης. Πρώτα οδηγούν τα λαϊκά στρώματα στην υπερχρέωση με τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, κι ύστερα κερδοσκοπούν από την απώλεια της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας.

Ούτε βέβαια αποτελεί εξαίρεση η διαφθορά και το προσωπικό όφελος από πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που την ώρα που ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, έχει καταστήσει κανόνα τις απευθείας αναθέσεις και τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος για τα συμφέροντα κολοσσών της ενέργειας, των επιχειρηματικών συμφερόντων της κυβερνητικής αυλής, για τη δωροδοκία των ΜΜΕ.

Αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η προκλητικότητα της κυβέρνησης που αρνείται να πάρει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη και επιχειρεί να συγκαλύπτει τα πεπραγμένα της.

Αλλά και αναδεικνύεται συγχρόνως η ανάγκη για να δυναμώσει ο αγώνας του λαϊκού και εργατικού κινήματος ενάντια στις ληστρικές πολιτικές ξεπουλήματος της λαϊκής κατοικίας για να κερδοσκοπούν κάθε λογής έχοντες εξουσία και αεριτζήδες των τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αμέτρητοι αγωνιστές και αγωνίστριες έχουν συρθεί στα Δικαστήρια για τους αγώνες τους ενάντια στους πλειστηριασμούς και τα funds. Οι αγώνες αυτοί είναι σήμερα με την φτώχεια και την πληθωριστική κρίση πιο αναγκαίοι από ποτέ. Πρέπει να δυναμώσουν και να μαζικοποιηθούν με τη στήριξη όλων των δυνάμεων της αριστεράς. Απέναντι σε αυτούς τους ασυνείδητους και ασύδοτους κυβερνώντες, η επιβίωση του λαού βρίσκεται στα χέρια του.

Προστασία της λαϊκής κατοικίας – απαγόρευση πλειστηριασμών- διαγραφή των διογκωμένων χρεών των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.- Εθνικοποίηση των τραπεζών.

Το Γραφείο Τύπου 26.10.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου