ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

ΜΕΓΑΛΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΥΜΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 


Μαζικές και δυναμικές διαδηλώσεις έγιναν την Τρίτη σε όλη τη Γαλλία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στην οποία καλούσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις πολλών κλάδων.

 

Πραγματοποιήθηκαν περίπου 200 κινητοποιήσεις σε μικρότερες και μεγαλύτερες πόλεις, καθώς στην Γαλλία φουντώνει το απεργιακό κύμα, σπάζοντας το αφήγημα ότι «τίποτα δεν κινείται στην Ευρώπη».

Βασικό αίτημα των κινητοποιήσεων είναι να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στο κύμα ακρίβειας που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα, αλλά και να μην προχωρήσουν οι νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, του Γενικού Γραμματέα, Ολιβιέ Ματώ)

Οι κινητοποιήσεις κατήγγειλαν την επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα και την επιχείρηση τρομοκράτησης που εντείνει η κυβέρνηση Μακρόν, με την επιστράτευση εργαζομένων στα διυλιστήρια, όπου συνεχίζεται ο πολυήμερος απεργιακός αγώνας για αξιοπρεπή μεροκάματα, κόντρα στην αδιαλλαξία της μεγαλοεργοδοσίας του κλάδου, τα κέρδη της οποίας έχουν «απογειωθεί».

Η απεργία συνεχίζεται σε διυλιστήρια της «TotalEnergies» και της «Exxon Mobil». Το διυλιστήριο της «Petro Ineos» στη Lavera κατέβηκε σε απεργία χτες.

Στην απεργία συμμετείχαν εργατοϋπάλληλοι από πολλούς κλάδους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, με αγωνιστικά συνδικάτα στην πρώτη γραμμή.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισε η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων σε μεγάλες εταιρείες της χημικής βιομηχανίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της FNIC CGT, όπως από «Arkema» και «Air Liquid». Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην πλατφόρμα χημικών της «Lacq/Mourenx», ενώ ξεχώρισε και η συμμετοχή των εργαζομένων στα πυρηνικά εργοστάσια («Gravelines», «Paluel», «Saint-Alban», «Le Bugey», «Tricastin», «Cruas», «Saint-Laurent», «Dampierre», «Cattenom», «Belleville», «Chooz»), καθώς επίσης των εργαζομένων στα πρατήρια καυσίμων και σε εργολάβους αντίστοιχων ομίλων.

Μαζικά απήργησαν και οι λιμενεργάτες σε όλα τα γαλλικά λιμάνια, με μεγάλο αντίκτυπο στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως και οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους και στις αστικές συγκοινωνίες του Παρισιού. Σημαντική ήταν η κινητοποίηση εργαζομένων στην Εκπαίδευση και στο Εμπόριο. Στον τομέα των logistics έγινε απεργία μεταξύ άλλων στην «Amazon», αλλά και στην αυτοκινητοβιομηχανία «PSA Stellantis».

Την αξία του αγώνα επιβεβαίωσαν και οι αποφάσεις για συνέχιση της απεργίας, όπως των εργαζομένων στα τρένα (SNCF) στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την καταστολή, την οποία κουρέλιασε το χθεσινό μαζικό απεργιακό κύμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολ. Βεράν δήλωσε ότι «θα υπάρξουν όσες επιτάξεις κριθεί απαραίτητο», εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά των συνδικάτων που αρνούνται να συρθούν σε «διαλόγους» κομμένους και ραμμένους στις «αντοχές» των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας.

Πηγή : 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου