ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ : Οι Πρόσφυγες Πνίγονται, Το Χρηματιστήριο Ανεβαίνει

«Οι προλετάριοι πέφτουν, οι μετοχές ανεβαίνουν». Έχει περάσει ένας αιώνας από τότε που η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραφε στο Βερολίνο αυτή τη φράση για να περιγράψει τη φριχτή πραγματικότητα του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου. Οι νέοι της εργατικής τάξης σκοτώνονταν στα χαρακώματα και οι κερδοσκόποι έκαναν πάρτι στο χρηματιστήριο.

Πολλά άλλαξαν μέσα στα εκατό χρόνια από τότε, αλλά όχι ο απάνθρωπος χαρακτήρας του καπιταλισμού. Σήμερα ζούμε έναν «πόλεμο ενάντια στους φτωχούς και τους πρόσφυγες», όπως πετυχημένα γράφει ο Γιώργος Τσιάκαλος στο νέο τεύχος του περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα κάτω».

Το χρηματιστήριο της Αθήνας είχε φτάσει σε ιστορικό χαμηλό τριών δεκαετιών μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2016, καθώς οι κερδοσκόποι έτρεχαν πανικόβλητοι μπροστά στη νέα διεθνή επιδείνωση της οικονομικής κρίσης. Από τότε, όμως, το χρηματιστήριο ανακάμπτει μέσα σε ένα περιβάλλον που κυριαρχείται από τις εικόνες της δραματικής προσφυγικής κρίσης.

Υπάρχουν δυο λόγοι γι’ αυτή την παρανοϊκή ανάκαμψη. Ο πρώτος έχει να κάνει με το νέο πακέτο στήριξης των τραπεζών που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να τους προσφέρει άλλο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ και ακόμη περισσότερο αν χρειαστεί, για να προστατέψει τους τραπεζίτες από την κρίση.
Υπάρχει, όμως, και ένας δεύτερος λόγος. Οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένες από αυτό το πακέτο της ΕΚΤ. Θα μπορέσουν, ωστόσο, να απολαύσουν τη στήριξή του, αν ολοκληρωθεί η λεγόμενη «αξιολόγηση» από την Τρόικα που έγινε Κουαρτέτο.

Bάρβαρα σχέδια

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της «ολοκλήρωσης της αξιολόγησης» έχει γίνει η ευθυγράμμιση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου με τα βάρβαρα σχέδια της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων. Για χάρη των τραπεζιτών, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ καταπατάει κάθε ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στους πρόσφυγες: κάλεσε το ΝΑΤΟ να περιπολεί στα θαλάσσια περάσματα στο Αιγαίο, συνεργάζεται με τον Ερντογάν και δέχεται ότι προεδρεύει σε «ασφαλή χώρα» την ώρα που κάνει πολέμο κατά των Κούρδων, αποδέχθηκε τις «επαναπροωθήσεις»-απελάσεις προσφύγων και μεταναστών πίσω στην Τουρκία και τώρα φτάνει στο σημείο να δέχεται πίσω πρόσφυγες που διώχνει η Δημοκρατία της Μακεδονίας γιατί πέρασαν «παράνομα» από την Ειδομένη στη Γευγελή!

Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Πρόσφυγες πνίγονται στα ανοιχτά της Κω και στα νερά του Αξιού για να μπορούν να ανακάμπτουν οι μετοχές των τραπεζών. Αυτό το απάνθρωπο σύστημα που λέγεται καπιταλισμός φτιάχνει κερδοσκοπικές φούσκες που είναι γεμάτες όχι μόνο με τον κοπανιστό αέρα των ηλεκτρονικών ευρώ του Ντράγκι αλλά και με την τελευταία πνοή πολλών μαρτυρικών προσφύγων.

Γι’ αυτό θα είμαστε μαζικά στους δρόμους αυτό το Σάββατο, σε όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη και ακόμη πιο πέρα. Απαιτούμε να ανοίξουν τα σύνορα και να δοθεί άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Να σταματήσει το νομοσχέδιο-σφαγείο του Ασφαλιστικού και να δοθούν λεφτά για προσλήψεις στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στους δήμους, για να μπορούν όλα τα προσφυγόπουλα να βρουν μια θέση δίπλα μας.

Οι διαδηλωτές της 19 Μάρτη αδελφοποιούμε τη Μυτιλήνη με το Καλαί για να σταματήσουμε τους πνιγμούς από το Αιγαίο ως τη Μάγχη. Ενώνουμε την Ειδομένη με το Βερολίνο όπου κι εκεί το αντιρατσιστικό κίνημα αντιπαλεύει τις πολιτικές της Μέρκελ που φούντωσαν την ακροδεξιά στις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Δίνουμε και παίρνουμε έμπνευση από τους διαδηλωτές των ΗΠΑ που διαλύουν τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Και δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι να βάλουμε τέρμα στο σφιχταγκάλιασμα του κάθε τραπεζίτη με τον κάθε ρατσιστή.

Πηγή : ergatiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου