Η 3η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή που οι φλόγες του πολέμου που μαίνεται στην περιοχή πλησιάζουν τη χώρα μας και το δράμα των εκατομμυρίων προσφύγων που αυτός γεννά κορυφώνεται, διαμορφώνοντας νέα πολιτικά δεδομένα στις χώρες της Ε.Ε.
Στο εσωτερικό της χώρας η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το κουαρτρέτο των διεθνών τοκογλύφων κορυφώνουν την επίθεσή τους απέναντι στο λαό και τη νεολαία. Μικρές εστίες ανάκαμψης των κοινωνικών αγώνων, με αντιφατικά χαρακτηριστικά, εμφανίζονται χωρίς όμως να αναπτύσσεται εκείνη η δυναμική που θα ανέτρεπε την επίθεση και θα σφράγιζε τις εξελίξεις. Αντίστοιχα, αδύναμη είναι η παρέμβαση των αντικαπιταλιστικών, επαναστατικών δυνάμεων κομμουνιστικής αναφοράς.
Στο εσωτερικό της χώρας η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το κουαρτρέτο των διεθνών τοκογλύφων κορυφώνουν την επίθεσή τους απέναντι στο λαό και τη νεολαία. Μικρές εστίες ανάκαμψης των κοινωνικών αγώνων, με αντιφατικά χαρακτηριστικά, εμφανίζονται χωρίς όμως να αναπτύσσεται εκείνη η δυναμική που θα ανέτρεπε την επίθεση και θα σφράγιζε τις εξελίξεις. Αντίστοιχα, αδύναμη είναι η παρέμβαση των αντικαπιταλιστικών, επαναστατικών δυνάμεων κομμουνιστικής αναφοράς.
Με αυτήν την πραγματικότητα βρέθηκε αντιμέτωπη η 3η συνδιάσκεψη. Πρέπει να τονίσουμε εξ αρχής το γεγονός πως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά από μια περίοδο απογοήτευσης, οπισθοχώρησης του κινήματος και διάσπασης στο εσωτερικό της προχωρά σε μια διαδικασία που συσπειρώνει χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες (3500 εγγεγραμμένοι/ες, 2800 πήραν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες) αποδεικνύοντας πως αποτελεί ρεύμα στην ελληνική κοινωνία με λόγο ύπαρξης. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να υποτιμηθεί καθώς συγκροτεί πολύτιμο δυναμικό. Από την άλλη το σώμα των 950 αντιπροσώπων κλήθηκε να προχωρήσει σε τομές και υπερβάσεις τέτοιες που θα επέτρεπαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ να δώσει απαντήσεις στην ανάγκη διατύπωσης μάχιμης πολιτικής πρότασης, στο μετασχηματισμό της σε μέτωπο μελών και την αναζήτηση ενός πιο συνεκτικού στρατηγικού λόγου για την κομμουνιστική προοπτική. Το αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης, οι Θέσεις και η Πολιτική Απόφαση που ψηφίστηκαν ανταποκρίνονται, έστω σε ικανοποιητικό βαθμό, στην ανάγκη αυτή; Ως ΕΠΠΔ απαντάμε ξεκάθαρα όχι. Οι αποφάσεις απέχουν πολύ από το να αποτελούν τομή και υπέρβαση, δεν δίνουν την προωθητική δύναμη που είναι αναγκαία για το ξεπέρασμα των κρισιακών φαινομένων. Η υπέρβαση αυτή εκφράστηκε ως απαίτηση και στις τοποθετήσεις μεγάλου μέρους των αντιπροσώπων.
Τόσο στις Θέσεις όσο και στην Πολιτική Απόφαση απουσιάζει κάθε έννοια κριτικής αποτίμησης των 3 χρόνων που μεσολάβησαν από τη 2η συνδιάσκεψη. Στα 3 αυτά χρόνια συνέβησαν ιστορικά γεγονότα στην Ελλάδα και διεθνώς. Η παρέμβαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ , παρά τον καθημερινό αγώνα των μελών της, δεν αναβαθμίστηκε, η ουσιαστική πολιτική επιρροή και σύνδεσή της έμεινε καθηλωμένη παρά το γεγονός ότι το κύρος και το εύρος της αναγνώρισής της ανεβαίνουν. Η απόδοση όλων των ευθυνών σε εξωτερικούς παράγοντες συσκοτίζει το πρόβλημα και δεν ανοίγει τον διάλογο για τη λύση του. Αποτέλεσμα της άρνησης αναμέτρησης με τα υπαρκτά προβλήματα στην πολιτική γραμμή και τη λειτουργία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι να ψηφιστούν ντοκουμέντα άτολμα και αντιφατικά. Ντοκουμέντα που περισσότερο ασχολούνται, με φοβικό τρόπο, με την επαναβεβαίωση θέσεων και λιγότερο με την διατύπωση μάχιμης πολιτικής γραμμής για τη συγκυρία: Παρά την προσπάθεια δεν προέκυψε ένα πολιτικό σχέδιο που θα συμπυκνώνει την δράση των μελών μας στους επιμέρους χώρους αλλά και θα δρομολογεί τις απαραίτητες τομές στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κατεύθυνση αλλαγής της κατάστασης συνολικά στην αριστερά. Κυριαρχεί η κινηματική λογική και η παράθεση στόχων που δεν συγκροτούν από μόνοι τους ενιαία πολιτική γραμμή. Συνεχίζουμε να ταυτίζουμε την τακτική με τη στρατηγική εις βάρος της πρώτης με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διατυπώσουμε πειστική εναλλακτική πρόταση που θα συσπείρωνε δυνάμεις ούτε βέβαια να συμβάλουμε στη συμπαράταξη των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς και του κινήματος, αναγκαίος όρος για την ανατροπή της επίθεσης. Η μη έγκριση της πρότασης για το οργανωτικό, παρά το γεγονός πως συγκέντρωσε την υποστήριξη του 63% των αντιπροσώπων, κρατά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθηλωμένη σε μια μορφή χαλαρής εκλογικής σύμπραξης, ομπρέλα κάλυψης μικροκομματικών επιδιώξεων, ενώ υπήρξαν και πάλι προβλήματα εκπροσώπησης. Ως ΕΠΠΔ καταθέσαμε τη διαφωνία μας αρνούμενοι να ψηφίσουμε τις Θέσεις και ,με διατυπωμένες τις ενστάσεις μας και τις διαφωνίες μας, ψηφισαμε κριτικά την Πολιτική Απόφαση με μοναδικό κριτήριο να μην οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο το εγχείρημα μετά την βαθιά λανθασμένη επιλογή δυνάμεων να μην καταθέσουν πρόταση.
Όλα μαύρα λοιπόν; Όχι, θα απαντήσουμε και πάλι! Θα ήμασταν πολιτικά τυφλοί αν κρίναμε μια τέτοια διαδικασία μόνο από τα ντοκουμέντα, όσο σημαντικός κι αν είναι ο ρόλος τους. Η ίδια η διαδικασία ήταν πολύ πιο ώριμη σε σχέση με αντίστοιχες του παρελθόντος. Μεγάλο τμήμα των αντιπροσώπων λειτούργησαν πρώτιστα ως μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και έκριναν με περισυλλογή, περιορίζοντας στο ελάχιστο φαινόμενα του παρελθόντος όπου κυριαρχούσε η αντιπαράθεση οργανωμένων δυνάμεων . Το γεγονός αυτό επέτρεψε να αναπτυχθεί προβληματισμός και να αναδειχθούν συγκλίσεις και αντιθέσεις που διαπερνούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και όλες τις οργανωμένες δυνάμεις στο εσωτερικό της. Θεωρούμε ότι τόσο στη συζήτηση και στις ψηφοφορίες επί των κειμένων αλλά και στην εκλογή των οργάνων εκφράστηκε με ορατό τρόπο ένας, πολύ πιο πλατύς και ισχυρός, προβληματισμός για την υπέρβαση και την αναβάθμιση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ενιαίο μέτωπο μελών με μάχιμη ενωτική γραμμή και συμβολή στην κομμουνιστική προοπτική. Τα πολιτικά ρεύματα που υποστήριξαν αυτήν την προοπτική συναντήθηκαν και ενισχύθηκαν, γεγονός που αποτελεί πρώτο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό βήμα. Ως ΕΠΠΔ υποστηρίξαμε με πολιτικό λόγο και αρχές την προοπτική αυτή αποτελώντας, όπως έδειξε η διαδικασία, τμήμα ευρύτερου ρεύματος μe αντίστοιχους προβληματισμούς.
Η συνδιάσκεψη τελείωσε και οι κοινωνικές μάχες δεν περιμένουν. Ενωμένοι στο εσωτερικό μας αλλά και αποτελώντας τον καταλύτη γα την ενότητα όλων των μαχόμενων αριστερών δυνάμεων, πρέπει να πάμε μπροστά. Αξιοποιώντας τα μικρά θετικά βήματα των κειμένων να συμβάλουμε στη συγκρότηση του αγωνιστικού κοινωνικού μετώπου για την ανατροπή της επίθεσης και στην ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και των πιο πρωτοπόρων κομματιών του μέσα από την «Ταξική Κίνηση». Στη συσπείρωση δυνάμεων για τον αντικαπιταλιστικό πόλο που με εμπιστοσύνη στις θέσεις του θα συμπαρατάσσεται με κάθε μαχόμενη δύναμη στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα. Καθοριστική σημασία για την επίτευξη αυτών των στόχων θα έχουν τα βήματα στην υπέρβαση των προβλημάτων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. .
Είμαστε αισιόδοξοι, Η συνδιάσκεψη δε θα μείνει στην ιστορία καθώς δεν έκανε κάποιο μεγάλο βήμα, κάποια μεγάλη τομή. Όμως, έστω και δειλά, στην κοινωνία και στην αριστερά σαλεύουν σπέρματα μιας νέας αντεπίθεσης. Χρέος μας να συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε να έρθουν στο προσκήνιο και να βάλουν τη δική τους, νικηφόρα σφραγίδα.
Ενωτική Πρωτοβουλία Παρέμβασης και Διαλόγου Τάση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου