Κάθε μέρα που περνάει τα “άπλυτα” της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το πακέτο ενίσχυσης των ευρωπαϊκών οικονομιών βγαίνουν στη φόρα. Και οι θριαμβολογίες του Μητσοτάκη ότι τάχα βγήκε “νικητής” και εξασφάλισε ότι θα βρέξει στην Ελλάδα ένας πακτωλός δισεκατομμυρίων από δω και μπρος, αποδεικνύονται φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η αλήθεια είναι μία: Τα πακέτα από την ΕΕ -είτε μέσω επιχορηγήσεων, είτε μέσω δανεισμού- όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσουν καμία ώθηση στην ανάκαμψη, αλλά θα ανοίξουν μια νέα περίοδο μνημονιακού τύπου επιθέσεων ενάντια στην εργατική τάξη. Και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Ο λόγος γι' αυτό είναι διπλός.
Ο λόγος γι' αυτό είναι διπλός.
Αρχικά όσον αφορά στα ίδια τα “πακέτα”. Η επικύρωση της συμφωνίας που έγινε μέσα σε κλίμα ανταγωνισμών, βέτο και πλακωμάτων έχει μπροστά της μια σειρά από παγόβουνα. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ήδη εκφράζει αντιρρήσεις. Ακόμα και αν εγκριθεί εκεί, θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια κάθε χώρας. Κάθε κυβέρνηση -και η Νέα Δημοκρατία- θα πρέπει μέχρι το Δεκέμβρη να υποβάλλει στη Κομισιόν ένα πρόγραμμα μέτρων που πρέπει να εγκριθεί για ν' αρχίσει να παίρνει τα λεφτά σε δόσεις μέχρι το 2026. Και στην Ελλάδα έχουμε πικρή εμπειρία από το τι σημαίνουν οι εκβιασμοί πριν από την εκταμίευση κάθε δόσης. Άρα μια μακρόσυρτη διαδικασία με αβέβαια αποτελέσματα.
Αβεβαιότητα
Δεύτερο και σημαντικότερο, τα λεφτά δεν είναι μόνο απελπιστικά λίγα για να εξασφαλίσουν “ανάκαμψη” (όπως αναλύει ο Σωτήρης Κοντογιάννης στη διπλανή σελίδα, συγκρίνοντας και με την ύφεση του 2008), αλλά η πορεία υλοποίησης των “πακέτων” εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας παγκόσμια. Και η μόνη σιγουριά που έχει η διεθνής οικονομία είναι η ...αβεβαιότητα. Σε συνέντευξή της στην Καθημερινή της Κυριακής η γραμματέας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ότι φέτος η κατάσταση θα χειροτερέψει για το 95% των χωρών και ότι το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Για την Ελλάδα το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 11,7%.
Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε ότι μέχρι να (κι αν) αρχίσει να “τρέχει” το πακέτο από το 2021, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους να καλύψει τον φετινό προϋπολογισμό που το πρώτο εξάμηνο είχε τρύπα στα έσοδα 4 δις και πρωτογενές έλλειμμα πάνω από 6 δις, ενώ την ίδια στιγμή δίνει τη μάχη να παρουσιάσει ...πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει να οργανώσει νέο πρόγραμμα επίθεσης στην εργατική τάξη άμεσα, μέσα στους επόμενους μήνες. Μια κυβέρνηση σε πανικό, από την οικονομία μέχρι τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς στη Μεσόγειο, σημαίνει νέο γύρο επιθέσεων. Με νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, με νέες ιδιωτικοποιήσεις, με νέους φόρους για την “πράσινη ενέργεια”. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης δεν πρέπει να πάρει καμιά συναίνεση και “εθνική ομοψυχία”, όπως ζήτησε στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς για τις ΑΟΖ. Θέλουν να πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα. Δεν θα τους αφήσουμε. Οργανώνουμε την αντίσταση! Ήδη δεκάδες χώροι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις απέναντι στις επιθέσεις. Έχουμε μπροστά μας το μεγάλο διήμερο στη Θεσσαλονίκη, με συλλαλητήριο των νοσοκομείων στις 4/9 και όλων των συνδικάτων στις 5/9, μια πρώτη πανεργατική απάντηση στα νέα τους σχέδια. Όπως γράφαμε και στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης: “Διεκδικούμε δουλειές για όλους, μεροκάματα και συνθήκες εργασίας σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις, λεφτά για την Υγεία, για την Παιδεία, για την κοινωνική Πρόνοια και όχι ιδιωτικοποιήσεις. Να πληρώσουν για όλα αυτά οι πλούσιοι με αύξηση της φορολογίας και κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση για όποιους καπιταλιστές δηλώνουν ότι 'δεν βγαίνουν'. Ρήξη με την ΕΕ και τα Μνημόνιά της παλιά και νέα. Αν πάψουμε να πληρώνουμε το χρέος, δεν έχουμε ανάγκη από κανένα νέο δάνειο”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου