ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

EEK Στην Aπειλή Πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας Διεθνιστική Επαναστατική Απάντηση Των Εργατών!

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΕΚ

Η εργατική τάξη και οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι μάρτυρες μιας πολεμοχαρούς όξυνσης της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών. Στην απόφαση του Ερντογάν να πραγματοποιήσει μέχρι τις 2 Αυγούστου σεισμικές έρευνες νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, σε απόσταση πάνω από 100 μίλια, και στη συγχρονισμένη προβοκατόρικη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί, η ελληνική απάντηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η έξοδος του στόλου στο Αιγαίο, πολεμοχαρείς δηλώσεις και θρησκευτικές λιτανείες. Στην πολεμική πρόκληση πολεμική πρόκληση και στον θρησκευτικό φανατισμό θρησκευτικός φανατισμός. Μέχρις ότου κάποιο «θερμό επεισόδιο» να εξελιχθεί σε πολεμικό σφαγείο στο Αιγαίο και την Μεσόγειο και τότε το σφαγείο και τις συνέπειές του ούτε τα τηλεφωνήματα της Μέρκελ, ούτε οι μυστικές συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, θα αποτρέψουν. Όπως στην προκυμαία της Σμύρνης το 1922, ή στην Κύπρο το 1974, οι μεγάλοι διεθνείς (ιμπεριαλιστές) «σύμμαχοι» θα παρακολουθούν την έκβαση με μόνο μέλημά τους να παραμείνουν επικυρίαρχοι.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καταγγέλλει ότι οι ανταγωνισμοί της ελληνικής και της τουρκικής μπουρζουαζίας, και των ιμπεριαλιστών που συδαυλίζουν τους ανταγωνισμούς και κινούν τα νήματα, δεν έχει τίποτα το δίκαιο, καλό και συμφέρον για τους λαούς των δύο χωρών. Είναι ανταγωνισμοί για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τις οδούς διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου (EastMed κ.λπ.), για τα συμφέροντα των πολυεθνικών ενέργειας (της αμερικανικής Exxon Mobil, της γαλλικής Total, της βρετανο-ολλανδικής Shell, της ιταλικής Eni και άλλων μικρότερων «παικτών» ενέργειας, με τους οποίους συμβάλλονται οι πετρελαϊκές εταιρίες τουρκικών συμφερόντων και οι λατσο-βαρδινογιάννηδες από την Ελλάδα). Τα όποια κέρδη, θα πάνε στα ταμεία των πολυεθνικών. Οι ζημίες, οι αναγκαίοι πολεμικοί εξοπλισμοί σε φρεγάτες, πολεμική αεροπορία και πυραυλικά συστήματα, θα πληρωθούν με τις θυσίες των λαών και μιλώντας για εμάς, από τον δοκιμαζόμενο εδώ και μια δωδεκαετία ελληνικό λαό που στενάζει κάτω από τα μνημόνια. Και η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις πλατφόρμες άντλησης πετρελαιοειδών θα είναι μη αντιστρέψιμη.

Ταυτόχρονα, το εμπόλεμο κλίμα και οι εθνικισμοί είναι το καλύτερο μέσο ιδεολογικού, πολιτικού και κοινωνικού ελέγχου των μαζών και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Και αν οι εθνικιστικοί ανταγωνισμοί οδηγηθούν στα άκρα και υπάρξει θερμό «ατύχημα», τότε θα κληθούν οι φαντάροι, ναύτες και στρατιώτες, να πληρώσουν με τις ζωές και το αίμα τους τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των ντόπιων καπιταλιστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστών πατρόνων τους.

Η κεντρική επιτροπή του ΕΕΚ λέει καθαρά: η κλιμακούμενη αντιπαράθεση είναι αντιδραστική και από τις δύο πλευρές. Κάτω οι πολεμοκάπηλοι! Κάτω οι εθνικισμοί, προάγγελος αιματηρού ολέθρου και φασισμού.

Η απάντηση της εργατικής τάξης και των καταπιεσμένων και τώρα, και κατά τη διάρκεια ενός -ο μη γένοιτο πολέμου- πρέπει να είναι Πόλεμος ενάντια στον Πόλεμο των καπιταλιστών!

Στην παρούσα στιγμή της ιστορίας είμαστε στην κόψη του ξυραφιού καθώς η αλληλεπίδραση της πανδημίας με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση του καπιταλισμού σε ιστορική παρακμή, πυροδοτεί πολέμους, λαϊκές εξεγέρσεις και επαναστάσεις. Ο αντιδραστικός πόλεμος δι’ αντιπροσώπων στη Λιβύη, είναι στην πιο κρίσιμή του φάση. Η υποστήριξη του εκπαιδευμένου στη CIA πραξικοπηματία Χαφτάρ από την Κυβέρνηση Κούλη, γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της, την ίδια ώρα που η Αίγυπτος του μακελάρη Αλ-Σίσι ετοιμάζεται να εισβάλει στην Λιβύη. Τα θύματα του ιμπεριαλιστικού σφαγείου, είναι οι εκατομμύρια κυνηγημένοι πρόσφυγες, οι οποίοι στην έξοδό τους από τους τόπους του θανάτου, αντιμετωπίζουν την κατασταλτική θηριωδία των σωμάτων ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Φρούριο και των κυβερνήσεών της. Τόσο όμως η Ε.Ε., όσο και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, με τις παρεμβάσεις τους στη Λιβύη όπως και στη Συρία, όχι μόνο δεν είναι «εγγυητές ασφάλειας» αλλά γίνονται, ακριβώς λόγω της επιθανάτιας κρίσης και παρακμής του καπιταλισμού, οι μεγαλύτεροι παράγοντες της αποσταθεροποίησης και καταστροφής.

Η εν εξελίξει επικίνδυνη κλιμάκωση του ανταγωνισμού Ελλάδας-Τουρκίας, είναι προπομπός πολεμικής σύρραξης με διεθνείς συνέπειες. Για τους εργαζόμενους και τα εκατομμύρια επιπλέον άνεργους των τελευταίων μηνών και του επόμενου διαστήματος, για τη νεολαία χωρίς μέλλον, τους πρόσφυγες, τους χιλιάδες μετανάστες στο εξωτερικό, το ιδεολόγημα της «εθνικής ενότητας» είναι μια απάτη. Το ΕΕΚ υποστηρίζει: Καμία συνθηκολόγηση με τον εθνικισμό, όποιο μανδύα και αν φέρει! Υπάρχουν δύο Ελλάδες και δύο Τουρκίες: των εργατών και των φτωχών, των προσφύγων και των καταπιεσμένων, σε ασυμφιλίωτο ταξικό πόλεμο με τις αστικές κυβερνήσεις, τους καπιταλιστές, τους ιμπεριαλιστές πάτρωνες και τα μαντρόσκυλά τους, τους φασίστες. Η επανάσταση για την εργατική εξουσία, είναι ο μόνος δρόμος και η προοπτική σε Ελλάδα και Τουρκία!

Το ιστορικό των προηγούμενων πολεμικών αντιπαραθέσεων Ελλάδας – Οθωμανικής Αυτοκρατορίας/Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική εποχή της παρακμής του καπιταλισμού και κυρίως η Μικρασιατική καταστροφή και το πραξικόπημα της χούντας στην Κύπρο το 1974, δίνει την αμείλικτη ετυμηγορία για τις καταστροφικές συνέπειες της υποταγής στον εθνικισμό της «δικής μας» αστικής τάξης. Τώρα, κι ενώ ολόκληρη η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων στη Μέση Ανατολή όπως αυτή διαμορφώθηκε με την συμφωνία Σαικς-Πικό του 1916, έχει καταρρεύσει, οι αστικές τάξεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, έχουν μπει στη δίνη του ανταγωνισμού κάτω από το άρμα του ιμπεριαλισμού. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, προωθεί παραπέρα την αντιδραστική «στρατηγική αναβάθμιση» της χρεοκοπημένης καπιταλιστικής Ελλάδας σε συμφωνία με το Ισραήλ του ακροδεξιού Νετανιάχου και την Αίγυπτο του δικτάτορα Αλ Σίσι που επιδίωξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών αφεντικών της.

Είναι επείγουσα ανάγκη και επίκαιρη όσο ποτέ η πάλη ενάντια στον εθνικισμό και τον πόλεμο, στη βάση της δοκιμασμένης με το αίμα των εργατών αρχής του μαχόμενου προλεταριακού διεθνισμού του Μαρξ, του Λήμπκνεχτ, του Λένιν και του Τρότσκι: Προλετάριοι του Κόσμου ενωθείτε – Ο κύριος εχθρός είναι στη δική σας χώρα!

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα απευθύνει κάλεσμα διεθνούς και διεθνιστικής αντιπολεμικής δράσης στους εργάτες και τη νεολαία της Τουρκίας, από κοινού με το αδελφό μας Κόμμα DIP της Τουρκίας. Για την αλληλεγγύη στον καταπιεζόμενο Κουρδικό λαό και την απελευθέρωσή του, όπως και για την απελευθέρωση όλων των διωκόμενων από το καθεστώς Ερντογάν Κούρδων και Τούρκων πολιτικών αγωνιστών. Για την αποχώρηση των τουρκικών και όλων των άλλων στρατευμάτων (ελληνικών, βρετανικών, αμερικανικών) από την Κύπρο – για μια ενιαία, σοσιαλιστική δημοκρατία στην Κύπρο όπου Έλληνες και Τούρκοι θα μπορούν να ζουν αδελφωμένοι με ίσα δικαιώματα. Για τη λευτεριά στην Παλαιστίνη! Για μια δημοκρατική μη θρησκευτική, σοσιαλιστική δημοκρατία σε όλο το ιστορικό έδαφος της Παλαιστίνης όπου Άραβες, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και Εβραίοι θα μπορούν να ζουν ειρηνικά.

Για την ειρήνη, την ζωή και την ελευθερία, με την ανατροπή του καπιταλισμού, την συντριβή του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της ΕΕ, την εκδίωξη του ΝΑΤΟ και το ξήλωμα όλων των αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα και την Τουρκία. Για την κατάργηση όλων των συμφωνιών και του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου. Για την ανατροπή της Κυβέρνησης της ΝΔ, τη σοσιαλιστική επανάσταση, την εργατική εξουσία και την Σοσιαλιστική Ομοσπονδία των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής! Για το χτίσιμο του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος της εργατικής τάξης και την Επαναστατική Διεθνή: την Τέταρτη Διεθνή!

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΕΚ-Τροτσκιστές

26/7/2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου