ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ : EE, Mητσοτάκης Και Το Νέο “Ταμείο” : Αδιόρθωτα Μνημονιακοί

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατάληξε τελικά σε συμφωνία μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και όλοι οι ηγέτες της με πρώτο τον Μητσοτάκη προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να βγάλουμε στεναγμό ανακούφισης γι' αυτήν την “επιτυχία”. Πρόκειται για σκέτη κοροϊδία.

Πρώτα απ' όλα επειδή η Συμφωνία αποτελεί ένα πολυετές Μνημόνιο. Τα λεφτά που θα δοθούν, είτε ως δάνεια είτε ως επιδοτήσεις, θα εκταμιευτούν σταδιακά μέχρι το 2026 με όρους και προϋποθέσεις κάτω από την επίβλεψη των “θεσμών” της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, ξέρουμε πολύ καλά τι κάνουν οι θεσμοί της ΕΕ πριν αποδεσμεύσουν κάθε δόση.

 
Ξέρουμε επίσης ότι τα λεφτά πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις -χτες στις τράπεζες, τώρα στις αεροπορικές εταιρείες, στους εφοπλιστές και τους ξενοδοχειακούς όμιλους. Και ο λογαριασμός πέφτει στις πλάτες των εργαζόμενων με “μεταρρυθμίσεις”: περικοπές μισθών, συλλογικών συμβάσεων και συντάξεων αλλά και ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις που μετατρέπουν κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες σε φιλέτα για τα αρπακτικά. Οι “πράσινες” προτεραιότητες της ΕΕ και του Μητσοτάκη σημαίνουν ότι τα λεφτά θα πάνε στα λαμόγια που πολιορκούν τη ΔΕΗ.

Άγρια αρπακτικά

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αρπακτικές διαθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους μεγάλους καπιταλισμούς της ΕΕ αγριεύουν και αυτό χειροτερεύει τη θέση των πιο αδύναμων. Η νέα οικονομική βουτιά που ξέσπασε δεν είναι προσωρινή όπως έλεγαν αρχικά. Αντίθετα, είναι πιο βαθιά και πιο μακρόσυρτη από την κρίση πριν από δέκα χρόνια.

Αυτή την αλήθεια την ομολογούν πλέον ανοιχτά και οι ίδιοι. Το αφεντικό του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού BNP Paribas, ο Φρεντερίκ Ζαμπόν έδωσε συνέντευξη στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς και αποκάλεσε τη σημερινή κρίση “μητέρα όλων των οικονομικών υφέσεων”. Και πρόσθεσε: “Γνώμη μας είναι ότι η ανάκαμψη θα έχει σχήμα πιο κοντά στο U παρά στο V στις περισσότερες χώρες”. Οι τράπεζες παντού προσπαθούν να δημιουργήσουν αποθεματικά γιατί περιμένουν ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνειά τους. Αν τα μεγαθήρια στη Γερμανία και στη Γαλλία περιμένουν περισσότερα “κόκκινα δάνεια”, για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις-ζόμπι στην Ελλάδα επικρατεί πανικός και περιμένουν γονατιστοί τα λεφτά από την ΕΕ.

Γι' αυτό, γίνονται ξανά επίκαιρα τα αντικαπιταλιστικά αιτήματα που προβάλαμε το 2015, τότε που ένα μαζικό 62% στο δημοψήφισμα είπε ΟΧΙ στο “πακέτο” της ΕΕ. Σήμερα δεν έχουμε μπροστά μας ένα νέο δημοψήφισμα, έχουμε απέναντί μας μια κυβέρνηση που θωρακίζεται με νόμους ενάντια στις απεργίες και στις διαδηλώσεις για να αντέξει την εργατική αγανάκτηση και να επιβάλει το “πακέτο”.

Δεν θα τους αφήσουμε! Διεκδικούμε δουλειές για όλους, μεροκάματα και συνθήκες εργασίας σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις, λεφτά για την Υγεία, για την Παιδεία, για την κοινωνική Πρόνοια και όχι ιδιωτικοποιήσεις. Να πληρώσουν για όλα αυτά οι πλούσιοι με αύξηση της φορολογίας και κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση για όποιους καπιταλιστές δηλώνουν ότι “δεν βγαίνουν”. Ρήξη με την ΕΕ και τα Μνημόνιά της παλιά και νέα. Αν πάψουμε να πληρώνουμε το χρέος, δεν έχουμε ανάγκη από κανένα νέο δάνειο.

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια Αριστερά που παλεύει για όλα αυτά, όχι μια αριστερά που παρακαλάει τον Μητσοτάκη για συναίνεση. Εμπρός να δυναμώσουμε την επαναστατική αντικαπιταλιστική αριστερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου