ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Αντίο Στον Γιώργο Μανιάτη // ΠΡΙΝ

Βαθιά θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου του καθηγητή Γιώργου Μανιάτη, μαχόμενου διανοούμενου και αγωνιστή του κομμουνιστικού και αντιδικτατορικού κινήματος. Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δίδασκε Πολιτική και Ηθική θεωρία στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Ο Γιώργος Μανιάτης υπήρξε επικεφαλής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών-ΚΜΕ και μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ.

Αποχώρησε από το ΚΚΕ, διαφοροποιήθηκε δημόσια και παραιτήθηκε από το ΚΜΕ τον Σεπτέμβριο του 1989, μετά την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για την ΚΝΕ. Συνέβαλε στο εγχείρημα του ΝΑΡ και στην προσπάθεια της κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης και της αναζωογόννησης του μαρξισμού. Επί σειρά ετών ήταν πολύτιμος συνεργάτης του περιοδικού και της εφημερίδας Πριν, ενώ σημαντική υπήρξε η συνεισφορά του στο θεωρητικό-πολιτιστικό περιοδικό Ουτοπία.

 

Η πλούσια ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα αναπτύχθηκε στα πεδία της  πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας, της αισθητικής, της τέχνης (ιδιαίτερα της κλασικής μουσικής) και της ιστορίας των ιδεών. Έχει επιμεληθεί δεκάδες συλλογικές εκδόσεις. Στα έργα του συγκαταλέγονται: Η διαλεκτική της χειραφέτησης-Η σχέση πολιτικής και ηθικής, Το προσωπείο και το πρόσωπο-Ο Ρουσώ και η αναζήτηση της αυθεντικής επικοινωνίας και Ρίχαρντ Βάγκνερ: το «καθαρά ανθρώπινο» και άλλα.

Στην πολιτική-θεωρητική του διαδρομή έδινε ιδιαίτερη σημασία στην «επεξεργασία του περιεχομένου του κομμουνιστικού ιδεώδους» και επέμενε πως «ο κομμουνισμός δεν είναι μόνο αντικειμενικά δυνατός αλλά και αναγκαίος».

Ανάμεσα στις αδυναμίες της αντικαπιταλιστικής-επαναστατικής Αριστεράς επισήμαινε την «ελλιπή συγκρότηση ενός ιδεολογικού μετώπου απέναντι σε ρεύματα ανορθολογισμού, μεταμοντερνισμού και λοιπά που φέρνουν στο προσκήνιο τις πιο αντιδραστικές αντιλήψεις της αστικής ιδεολογίας».

Άνθρωπος πράος, με χιούμορ, με πλατύ ουμανιστικό ορίζοντα, ήταν πάντα πρόθυμος να μοιράζεται τις γνώσεις του με τους φοιτητές του, τους συντρόφους, τους φίλους του. Θα μας λείψει αφάνταστα.

Η Συντακτική Επιτροπή του Πριν εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Μανιάτη, τη σύντροφό του Λία, τον γιο του Γιάννη Ιόλαο και τους δικούς του ανθρώπους.

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει το Σάββατο 4/11, στις 10 το πρωί στο Α’ νεκροταφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου