ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ /// Διεθνιστική Σοσιαλιστική Τάση : Αλληλεγγύη Στην Παλαιστίνη Μέχρι Τη Νίκη!

Διακήρυξη της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης για τον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή

1. Οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν η Χαμάς και άλλες αντιστασιακές οργανώσεις στις 7 Οκτώβρη ήταν μια προειδοποίηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη στη Μέση Ανατολή μέχρι να λυθεί το Παλαιστινιακό ζήτημα. Η απάντηση, όμως, από το Κράτος του Ισραήλ και τους Δυτικούς συμμάχους του με επικεφαλής τις ΗΠΑ ήταν να ξεκινήσουν έναν νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ήδη η επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα έχει προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς αμάχους και απέραντη καταστροφή και διάλυση για τις ζωές των απλών ανθρώπων.

2. Πάρα πολλοί μέσα στη φιλελεύθερη και στη ρεφορμιστική αριστερά βιάστηκαν να ακολουθήσουν τις κυβερνήσεις τους στο να καταγγείλουν τη Χαμάς και να διακηρύξουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Μια ατέλειωτη ροή από ιστορίες σφαγών στα ΜΜΕ συσκοτίζει το τι πραγματικά έγινε στις 7 Οκτώβρη. Όταν, όμως, συγκρούονται οι καταπιεσμένοι με τους καταπιεστές, δεν υπάρχει ουδετερότητα ή ισορροπία. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα στη αυτοδιάθεση του Παλαιστινιακού λαού και το δικαίωμά του να διεξάγει ένοπλο αγώνα ενάντια στο αποικιακό εποικιστικό κράτος του Ισραήλ.

 

3. Η διεφθαρμένη κυβέρνηση του Μπένζιαμιν Νετανιάχου με τη στήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προσπαθούσαν να «ομαλοποιήσουν» τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία ύστερα από τις «Συμφωνίες του Αβραάμ» με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν το 2020. Ο Νετανιάχου επιδίωκε την περιθωριοποίηση των Παλαιστίνιων αντιπαραθέτοντας την Χαμάς ενάντια στην Παλαιστινιακή Αρχή την ώρα που Σιωνιστές έποικοι και ο ισραηλινός στρατός εξακολουθούσαν να απαλλοτριώνουν και να εκδιώκουν Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

4. Οι επιθέσεις της 7 Οκτώβρη έδειξαν δραματικά ότι οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να αγνοηθούν ή να περιθωριοποιηθούν. Επίσης, ταπείνωσαν το ισραηλινό στρατιωτικό κατεστημένο ασφαλείας, το οποίο δεν κατάφερε να τις προβλέψει και άργησε να αποκριθεί. Η ρατσιστική άρχουσα τάξη του Ισραήλ θέλει να τιμωρήσει για αυτή την ήττα της με μια εκδίκηση τεραστίων διαστάσεων.

5. Η ισραηλινή ακροδεξιά, που η επιρροή της αυξήθηκε απέραντα με τον Νετανιάχου, βλέπει το νέο πόλεμο και σαν μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει το «όραμά» της για τη μαζική έξωση των Παλαιστίνιων από τα Κατεχόμενα Εδάφη. Οι εντολές του ισραηλινού στρατού προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας να μετακινηθούν προς το νότο και τα σύνορα με την Αίγυπτο, αποτελούν κατά γενική αποδοχή ένα βήμα προς αυτό τον στόχο, εξαναγκάζοντάς τους να πάνε στη έρημο του Σινά. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πιέσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποδεχθεί αυτή τη φυγή ανοίγοντας τα σύνορα και ο Νετανιάχου διεκδικεί από την ΕΕ να παίξει τον ίδιο ρόλο. Στο μεταξύ, οι έποικοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις σε Βεδουίνους και τα κοπάδια τους στη Δυτική Όχθη. Οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής πρέπει να δηλώσουν προς τη Δύση και το Ισραήλ ότι μια δεύτερη Νάκμπα σημαίνει γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

6. Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλα ηγετικά ευρωπαϊκά κράτη έτρεξαν να στηρίξουν το Ισραήλ όχι μόνο με λόγια αλλά και με στρατιωτική ενίσχυση: από τη μεριά των ΗΠΑ με δυο αεροπλανοφόρα, 2.000 πεζοναύτες και αντιαεροπορικά συστήματα. Ο Μπάιντεν κραυγάζει ότι Χαμάς και Πούτιν συνδέονται ως «εχθροί της δημοκρατίας». Για όλο τον άλλο κόσμο, αυτές οι κραυγές απλά υπογραμμίζουν την υποκρισία με την οποία οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διεξάγουν έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων κατά της Ρωσίας όταν υποστηρίζουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας και καταγγέλλουν την εισβολή της Μόσχας και τις επιθέσεις της σε άμαχους και σε υποδομές, αλλά αρνούνται στους Παλαιστίνιους το ίδιο δικαίωμα να αμύνονται και ταυτόχρονα κλείνουν τα μάτια για τις σφαγές που κάνει το Ισραήλ.

7. Είναι γεγονός, όμως, ότι το Ισραήλ και οι δυτικοί ιμπεριαλιστές που το στηρίζουν βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Αν το Ιράν και η Χεσμπολάχ στο Λίβανο μπουν στον πόλεμο, ο ισραηλινός στρατός θα στριμωχτεί. Οι ΗΠΑ τρέχουν να θωρακίσουν τις βάσεις τους και τα στρατεύματα τους στην περιοχή, αλλά οι επιδρομές που κάνουν σε στόχους στη Συρία και στην Υεμένη μπορεί να προκαλέσουν τον γεικευμένο πόλεμο που θέλουν να αποφύγουν. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί επίσης να διαχειριστεί τις σχέσεις της με την Κίνα, καθώς η κινεζική οικονομική και πολιτική επιρροή στη Μέση Ανατολή αυξάνεται ραγδαία. Μια στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή μπορεί να επιδεινώσει τους αυξανόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε παγκόσμια κλίμακα. Από αυτή την ανησυχία προέρχονται και οι αυξανόμενες πιέσεις στο Ισραήλ ακόμα και από τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις να βρει «ανθρωπιστικά μέτρα» για τον άμαχο πληθυσμό που υποφέρει στη Γάζα.

8. Η πολιορκία της Γάζας έχει προκαλέσει ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και σε χώρες όπου η καταστολή είναι έντονη. Το κίνημα αυτό αναπτύσσεται παρά τις επίσημες εκστρατείες που εντείνονται τα τελευταία χρόνια για να στιγματίσουν την αντίθεση στον Σιωνισμό ως αντισημιτισμό και να ποινικοποιήσουν την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε ορισμένες χώρες η καταστολή αυτή συνδυάζεται με άνοδο του ρατσισμού σε βάρος των Μουσουλμάνων. Είμαστε αντίθετοι με τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων και τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον Παλαιστινιακών και Μουσουλμανικών πληθυσμών σε πολλές χώρες όπου τους αρνούνται το δικαίωμα να διαδηλώνουν και τους στιγματίζουν ως αντισημίτες. Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν όλο και περισσότεροι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο οι οποίοι αρνούνται στο Ισραήλ να μιλάει στο όνομά τους. Εμείς οι οργανώσεις της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης συμμετέχουμε ενεργά στην διοργάνωση των μαζικών διαδηλώσεων και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Πρέπει να είμαστε στο κέντρο αυτού του κινήματος γιατί σε πολλές χώρες ανοίγει δυνατότητες για να ενισχύσουμε ποιοτικά την επαναστατική αριστερά.

9. Το σημερινό κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη αντιπροσωπεύει μια εντυπωσιακή έξαρση διεθνισμού με μεγάλη απήχηση που δίνει έκφραση στην βαθιά οργή ενάντια στις άρχουσες τάξεις οι οποίες τάσσονται τόσο χυδαία στο πλευρό του Σιωνισμού. Είναι καίριας σημασίας να ενταθεί η πίεση πάνω στις κυβερνήσεις. Οι μορφές μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά αιτήματα όπως η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με απέλαση του ισραηλινού πρέσβη μπορεί να βοηθήσουν να γίνει η πίεση συγκεκριμένη.

10. Η αλληλεγγύη χρειάζεται να εκφράζεται όχι μόνο στους δρόμους. Οι μαζικές διαδηλώσεις πρέπει να ενισχύονται με άμεση δράση στις γειτονιές και με τη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης. Το κίνημα BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) αντιμετωπίζει κρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια. Χρειάζεται ενίσχυση των προσπαθειών για την στήριξή του. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη μέσα στα συνδικάτα. Τον καιρό της Ιντιφάντα το 2021, οι λιμενεργάτες σε πολλές χώρες από την Ιταλία μέχρι τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ μπλοκάρισαν τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το παράδειγμα. Η υποστήριξη για το αίτημα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη αναδύεται ξανά μέσα στα Πανεπιστήμια και η στήριξη στην καμπάνια BDS μπορεί να βοηθήσει την επανεμφάνιση ενός μαζικού ριζοσπαστικού φοιτητικού κινήματος. Οι ακτιβιστές μπορούν να οργανώσουν τέτοια στήριξη και τοπικά, απαιτώντας παραδείγματος χάρη να φύγουν ισραηλινά προϊόντα από τα ράφια των σουπερμάρκετ.

11. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Παλαιστινιακό ζήτημα όσο υπάρχει το Κράτος του Ισραήλ. Το Σιωνιστικό εποικιστικό αποικιακό κράτος βασίζεται δομικά στην εκδίωξη και καταπίεση των Παλαιστίνιων. Δεν μπορεί να συνυπάρξει ειρηνικά μαζί τους, αντίθετα είτε οδηγείται σε διαιώνιση του πολέμου εναντίον τους, είτε επιδιώκει, όπως απαιτεί η ακροδεξιά του, την εξαφάνιση ή εκδίωξή τους. Η 7 του Οκτώβρη έδειξε ότι αυτό το κράτος δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την  ασφάλεια των Εβραίων πολιτών του, αυτό που ήταν ο ιστορικός στόχος του Σιωνισμού. Στηρίζουμε το αρχικό όραμα του Παλαιστινιακού εθνικού κινήματος για ένα κοσμικό δημοκρατικό κράτος στο έδαφος του Ισραήλ και των Κατεχόμενων Περιοχών, όπου Άραβες και Εβραίοι, Μουσουλμάνοι, Χριστιανοί και άνθρωποι χωρίς θρησκεία μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά με ίσα δικαιώματα. Θεωρούμε πολύ σημαντική την ανάδυση μιας νέας γενιάς ριζοσπαστικοποιημένων ακτιβιστών στην Παλαιστίνη οι οποίοι απορρίπτουν την αποτυχημένη «λύση» των δυο κρατών και τη διαφθορά της Παλαιστινιακής Αρχής και επιδιώκουν να ξαναχτίσουν το μαζικό κίνημα των δυο Ιντιφάντα.

12. Η Παλαιστινιακή αντίσταση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσουμε στο ελεύθερο δημοκρατικό και κοσμικό κράτος. Αλλά πρέπει να κινητοποιηθεί η δύναμη όλου του Αραβικού κόσμου για να ηττηθεί το μαντρόσκυλο του δυτικού ιμπεριαλισμού που είναι το Ισραήλ. Τα υπάρχοντα αραβικά καθεστώτα, που είναι διεφθαρμένα, καταπιεστικά και στενά δεμένα με τον ιμπεριαλισμό, έχουν από καιρό αποδειχθεί ανίκανα να διεξάγουν αυτόν τον αγώνα. Η σοσιαλιστική επανάσταση στην Αραβία, με τους εργάτες, τους φτωχούς των πόλεων και τους αγρότες να ανατρέπουν αυτά τα καθεστώτα, θα εκπλήρωνε τις προϋποθέσεις για τη νίκη. Οι εξεγέρσεις του 2011 και πιο πρόσφατα στην Αλγερία και στο Σουδάν έδωσαν μια γεύση για τη δυνατότητα  επαναστάσεων σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.   Ένας από τους πιο μεγάλους κινδύνους για το δυτικό ιμπεριαλισμό που προκαλεί ο βάρβαρος εκδικητικός πόλεμος του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων είναι το γεγονός ότι βγάζει ξανά τις αραβικές μάζες στους δρόμους. Όπως έλεγε ο ιδρυτής της Τάσης μας, ο Τόνι Κλιφ, ο δρόμος προς την Ιερουσαλήμ περνάει από το Κάιρο.

Το Συντονιστικό της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Τάσης, 

31 Οκτώβρη 2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου