ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

50 Χρόνια : Η Φλόγα Της Εξέγερσης Του Πολυτεχνείου Δεν Σβήνει! /// ΕΕΚ


 

Κάτω η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Έξω το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις

Όχι στη γενοκτονία στη Γάζα – Νίκη στην Παλαιστινιακή επανάσταση

Αθήνα: Κοραή και Σταδίου, Παρασκευή 17 Νοέμβρη, 2 μ.μ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ – ΤΡΟΤΣΚΙΣΤΕΣ

 

Πενήντα χρόνια από τη συγκλονιστική εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη λαομίσητη στρατιωτική χούντα, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές και τη συμμετοχή οικοδόμων και άλλων εργατών,  η φλόγα που πυρπόλησε τις ψυχές χιλιάδων νέων και λαού καίει και φοβίζει την αστική εξουσία ό,τι μπορεί να φουντώσει και σήμερα, μέσα στις συνθήκες της άλυτης κρίσης.

Τις ιστορικές εκείνες ημέρες, συντελέστηκε η σπάνια, αλλά τρανή συγκυρία όταν ο λαός «σαν ξυπνήσει μονομιάς, έρχεται ανάποδα ο ντουνιάς». Η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν αναπόσπαστο μέρος του διεθνούς επαναστατικού κύματος που ξέσπασε σ’ όλο τον κόσμο, από τον κόκκινο Μάη του 1968 ως τη νίκη της Βιετναμέζικης επανάστασης και την ήττα του  αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Και όποιος συμμετείχε στον παλλαϊκό ξεσηκωμό των ημερών εκείνων, γνωρίζει πώς είναι να διαπερνά το κορμί του σαν φλόγα, η καταλυτική δύναμη που διατρέχει τις ψυχές των ανθρώπων όταν γίνονται ένα, η ανάταση που προκαλεί ο πόθος και ο αγώνας για ελευθερία, η λυτρωτική απελευθέρωση από το φόβο που κρατά τις εξουσίες στη θέση τους, η καταιγιστική ορμή, με την οποία μπορεί να κινήσει τα σώματα το όραμα της απαλλαγής από τον καταπιεστή, το βασανιστή, το δυνάστη.

 Το Πολυτεχνείο δεν  δικαιώθηκε ακόμα. Γι’ αυτό και η φλόγα του μένει ως τα σήμερα δυνατή και ικανή να συνεπάρει τις ψυχές του λαού μας και αυτή είναι η αγωνία των κρατούντων. Όσο κι αν την πολεμούν παραμένει άσβεστη η συλλογική μνήμη από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και τους αγώνες που ακολούθησαν, ως το Δεκέμβρη του 2008, τους αντιμνημονιακούς αγώνες, την αντιφασιστική πάλη ενάντια στους Ναζί της Χρυσής Αυγής και τα παρακλάδια της, τις συγκρούσεις με όλες τις αστικές κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων, μαύρες, μπλε, πράσινες ή ροζ και το Κράτος τους.

Η 50ή επέτειος του Πολυτεχνείου βρίσκει το λαό περικυκλωμένο από τη φωτιά ενός διεθνούς αμερικανο-νατοϊκού ιμπεριαλιστικού πολέμου, οι εστίες του οποίου διαρκώς πολλαπλασιάζονται και λόγω της άλυτης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης απειλεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο. Η κατάπτυστη πρόσδεση των ελληνικών κυβερνήσεων και των αστικών πολιτικών δυνάμεων –ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ– στο ΝΑΤΟΪΚΟ ιμπεριαλιστικό άρμα, πρώτα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα με την γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα από το ισραηλινό καθεστώς Κατοχής και απαρτχάιντ, κάνει όλο και πιο πιθανή την εμπλοκή της Ελλάδας σε ένα πολεμικό σφαγείο. Για να το σταματήσουμε ο λαός πρέπει  βγει στο προσκήνιο, να πάρει στα χέρια του τις τύχες του. Δεν ξεχνάμε πως το 1967 η αμερικανονατοϊκή χούντα εκτός των άλλων, επιβλήθηκε για την στήριξη του πολέμου των 6 ημέρων του Ισραήλ ενάντια στους αραβικούς λαούς.

Η κρίση του παρακμασμένου παγκόσμιου καπιταλισμού σπέρνει τον πόλεμο και την καταστροφή παντού. Στο εσωτερικό της χώρας, η επιδρομή της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά των εργαζόμενων, ματώνει εκατομμύρια ανθρώπων. Ασυδοσία, δουλικότητα και ξετσίπωτη κολεγιά με το κεφάλαιο, τους εφοπλιστές και μεγαλοκαρχαρίες από τη μία, διάλυση του ΕΣΥ, ακρίβεια, πλειστηριασμοί, λιτότητα, απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους άνεργους, μισοεργαζόμενους και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, με μισθούς που καταπίνει ο πληθωρισμός, από την άλλη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είτε στην εξωτερική πολιτική και τη διεθνή θέση της χώρας, είτε στη διαχείριση της αξεπέραστης κρίσης στο εσωτερικό, είναι το όργανο των αστικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, πρόθυμη να προσφέρει το λαό θυσία στα σχέδια των επιχειρηματικών λόμπυ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η σωτηρία του λαού σήμερα σημαίνει ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου το 1973 «Λαέ πολέμα σού πίνουνε το αίμα», «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», «Γενική Απεργία, Εργατική Εξουσία» είναι συνθήματα του αγώνα και της σημερινής εποχής.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στις εκδηλώσεις και την μεγάλη διαδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα, για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παλεύοντας για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ήττα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, για τη νίκη της Παλαιστινιακής επανάστασης. Για τη σοσιαλιστική επανάσταση στην Ελλάδα και παγκόσμια, για την εργατική εξουσία και τον πανανθρώπινο κομμουνισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου