ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ανταπόκριση Από Την Κινητοποίηση Σήμερα (14.04) Στο Υπ. Εργασίας

KATΩ TA XEPIA AΠO TA EPΓATIKA ΔIKAIΩMATA
της Μαργαρίτα Κ. και του Θόδωρου Kουτσουμπού

Μία εβδομάδα μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας στην οποία κάλεσε η ΟΕΝΓΕ για τη στήριξη της δημόσιας και δωρεάν υγείας, έσπασε σήμερα (Τρίτη 14/4) ξανά η σιγή νεκροταφείου που έχει επιβάλλει το κράτος έκτακτης ανάγκης με αφορμή τον κορονοϊό στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία με πανώ και ντοντούκες, με δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους έδωσαν το “παρών” σπάζοντας τις απαγορεύσεις, υπό την ανοχή της αστυνομίας, η οποία αρκέστηκε να υπενθυμίζει με μεγάφωνα ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Αντίθετα, έλαμψαν δια της απουσίας τους οι βαθμοφόροι του συνδικαλιστικού κινήματος, οι γραφειοκράτες των ηγεσιών του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ που έχουν θέσει εαυτούς εκτός μάχης, την ώρα που το αστικό κράτος και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι σοδομούν με τον πιο σκληρό τρόπο πάνω στα εργατικά δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να σιωπήσουν μπροστά στην ευθεία επίθεση που δέχονται από το κεφάλαιο και τους εργοδότες με την αρωγή της ομοβροντίας αντεργατικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες κυβερνά εδώ και ένα μήνα η ακροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Την απόφασή τους για πάλη διαδήλωσαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο πλέον πρέπει να ονομάζεται Υπουργείο Ανεργίας.

Το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα τίθεται μπροστά σε επείγοντα, ιστορικού μεγέθους καθήκοντα. Και είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ξεχωριστή ευθύνη επωμίζονται τα πρωτοβάθμια σωματεία βάσης που ανεξάρτητα από τις προδοτικές εργοδοτικές κυβερνητικές ηγεσίες των θεσμοποιημένων δευτεροβάθμιων οργάνων της εργατικής τάξης πρέπει και μπορούν να αναλάβουν.

Φορώντας μάσκες, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις για τη μη μετάδοση του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τις αυθαιρεσίες των αφεντικών που χρησιμοποιούν τις συνθήκες πανδημίας για να αφαιρέσουν «ό,τι έχει απομείνει όρθιο» από τα εργατικά δικαιώματα.

Στην ημέρα δράσης για την «υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων» συμμετείχαν η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων, ο σύλλογος Bιβλίου-Xάρτου, το σωματείο εργαζομένων στο Public, το σωματείο ναυτεργατών ΠENEN, ο Σύλλογος Eργαζομένων στα φροντιστήρια (ΣEΦK), η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (OENΓE), το σωματείο εργαζομένων στο Aττικό Nοσοκομείο, το σωματείο εκπαιδευτικών K. Σωτηρίου, το σωματείο διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίου (EKΠA), από τους ξενοδοχοϋπάλληλους, το σωματείο μισθωτών τεχνικών (ΣMT) κ.ά. Yπέρ της κινητοποίησης ψήφισε το ΔΣ των εργαζομένων στο TEE. Παρόντες, ήταν μέλη του NAP, του EEK, ΣEK, η Tαξική Πορεία και σύντροφοι από την OPMA κ.ά.

O Πάνος Παπανικολάου μετέφερε την υποστήριξη της OENΓE στην εργατική κινητοποίηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επικαλείται τα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάδοσης της ασθένειας για να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα, την ίδια στιγμή που στους χώρους εργασίας στοιβάζονται οι εργαζόμενοι με απειλή για την υγεία τους.

Ο Aντώνης Nταλακογιώργος πρόεδρος της ΠENEN είπε ότι δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία όταν εφαρμόζονται τα μέτρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει μέτρα για τους εργάτες στα εργοστάσια. Zήτησε να οργανωθεί καταλλήλως ο γιορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς.

Η εκπρόσωπος του ΣEΦK κατήγγειλε ότι προωθείται η μαύρη εργασία στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα φροντιστήρια με τη μέθοδο της αναβολής των συμβάσεων και απαίτησε να δοθεί το δώρο του Πάσχα.

O Xρίστος Bαγενάς της ομοσπονδίας εργαζομένων στα Aσφαλιστικά Tαμεία κατήγγειλε ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να είναι «στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες». «Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν σε καραντίνα τα εργατικά δικαιώματα… Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τον λογαριασμό της κρίσης», είπε.

Kαταγγέλθηκε επίσης η κατάσταση που επικρατεί στα ξενοδοχεία –τη βαριά βιομηχανία του ελληνικού καπιταλισμού- όπου δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι «πετιούνται στο δρόμο, χωρίς εισόδημα, χωρίς ταμείο ανεργίας».

Στις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση, με τα εκατομμύρια ανέργους σε όλο τον κόσμο αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΣMT.

Aύριο Mεγάλη Tετάρτη (15/4) οργανώνεται ημέρα δράσης ενάντια στη διεύρυνση του ωραρίου των Super Market και για να μην ανοίγουν τις Kυριακές, για μέσα ατομικής υγιεινής και ασφάλειας των εργασιακών χώρων.

Tις προσεχείς μέρες θα γίνουν συνεννοήσεις για τον ταξικό εργατικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ στις 29 Aπρίλη στους χώρους των νοσοκομείων θα γίνει εκδήλωση με ενός λεπτού σιγή προς τιμή των γιατρών που έπεσαν στην πρώτη γραμμή της μάχης αντιμέτωποι με τον κορονοϊό, συχνά χωρίς εφόδια και «πολεμοφόδια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου