ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Κυβερνητικά Μέτρα : 90% Για Το Κεφάλαιο, 3% Για Την Υγεία

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ως «φύλακας-άγγελος» της κοινωνίας. Μια πρώτη ματιά, όμως, στο πακέτο οικονομικών μέτρων δείχνει πως τελικά σχεδόν όλα πηγαίνουν για το κεφάλαιο και τις μεγάλες (κυρίως) επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης ανέρχονται σε 6,8 δισ. ευρώ. (3,5% συνολικά επί του ΑΕΠ, υπολογιζόμενου προ κρίσης). Από αυτά, 2,1 δισ. αφορούν μη καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων από τις επιχειρήσεις. Τα 1,6 δισ. αφορούν πάλι τις επιχειρήσεις μέσω μη καταβολής ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ 1 δισ. ευρώ πάει για τη λεγόμενη «επιστρεπτέα προκαταβολή» (πάλι των) επιχειρήσεων, με ρήτρα «μη απολύσεων», αφού βέβαια έγιναν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις το πρώτο 15νθήμερο του Μάρτη και ενώ παρέχεται η δυνατότητα για 50% μισθό (με εκ περιτροπής εργασία). Άρα μέχρι τώρα: 4,7 δισ. ή 69,11% του συνολικού πακέτου των 6,8 δισ. καθαρά για τις επιχειρήσεις.

Τα 800 ευρώ για τους 1,7 εκατ. εργαζόμενους-δικαιούχους αντιστοιχούν σε 1,36 δισ. ευρώ. Αλλά κι εδώ ωφελημένες βγαίνουν οι επιχειρήσεις, καθώς απαλλάσσονται από τους (πιο αυξημένους) μισθούς. Άρα άλλο ένα 20% για τις επιχειρήσεις…

Για τη Δημόσια Υγεία πηγαίνουν 200 εκατ. ευρώ (μόλις 2,94% του συνολικού πακέτου), ενώ 150 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τον πρωτογενή τομέα, προφανώς κι αυτά θα πάνε για επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις.

Άρα, πάνω από το 90% του κυβερνητικού οικονομικού πακέτου στηρίζει κατευθείαν το κεφάλαιο, ενώ για την Υγεία πάει λιγότερο από το 3%. Για τους αυτοαπασχολούμενους προβλέπονται 600 ευρώ με σεμινάρια (μέσω ΕΣΠΑ), ενώ στον αέρα βρίσκονται άνεργοι, ωρομίσθιοι, ελαστικά και μαύρα εργαζόμενοι.

Και όλα αυτά που δίνουν τώρα στις επιχειρήσεις θα ζητήσουν μετά να τα πληρώσει ο λαός. Τόσο φιλολαϊκοί…

Πηγή : Πριν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου