ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΝΑΡ : Αποχαιρετισμός Στον Περικλή Κοροβέση



Ο αγώνας ενάντια στους «Ανθρωποφύλακες» θα είναι διαρκής

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση με θλίψη αποχαιρετά τον Περικλή Κοροβέση, αγωνιστή της ριζοσπαστικής Αριστεράς και του κινήματος για την κοινωνική απελευθέρωση και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους δικούς του ανθρώπους.

Ο Περικλής Κοροβέσης, συγγραφέας και δημοσιογράφος, έδωσε αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία, για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Στα χρόνια της χούντας φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Στο βιβλίο «Ανθρωποφύλακες» κατέγραψε συγκλονιστικά τα βασανιστήρια από τα όργανα της δικτατορίας. Μέχρι τις μέρες μας παρέμεινε κριτικός για το σύστημα, διατηρώντας τις αρχές και τις αξίες του, σε πείσμα μιας εποχής «μειωμένων προσδοκιών».

Αναζητούσε δρόμους ανατροπής και νέα περάσματα προς την ελευθερία, πάντα αμφισβητώντας το υπάρχον, αλλά και χωρίς λογική «ανταποδοτικότητας». Γι’ αυτό και δεν δίστασε, παρότι υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεκίνημά του (2007), να αποχωρήσει το 2009 και να ασκήσει έντονη κριτική όταν το κόμμα αυτό μετατρεπόταν σε πυλώνα του συστήματος και μέχρι και πρόσφατα. Με τις παρεμβάσεις του ο συγγραφέας των «Ανθρωποφυλάκων» φώτιζε διαρκώς την ανάγκη του αγώνα ενάντια στην εποχή του ζόφου και του αστικού ολοκληρωτισμού, που εξυφαίνεται.

Ο βίος του αφήνει παρακαταθήκη για μια στάση ζωής που να εμπνέεται από τα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Καλό ταξίδι Περικλή.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 11/4/2020

2 σχόλια:

  1. Η ΟΚΔΕ - Σπάρτακος αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Περικλή Κοροβέση, αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα και της επαναστατικής αριστεράς.

    Ο Περικλής με την πένα και τη δράση του στάθηκε διαχρονικά δίπλα στους αδύναμους που η καπιταλιστική βαρβαρότητα θέτει στο περιθώριο της κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ο Περικλής φυλακίστηκε και βασανίστηκε για τους αγώνες του για δημοκρατία και ελευθερία. Με τους "Ανθρωποφύλακες" ανέδειξε διεθνώς τα βασανιστήρια του καθεστώτος των συνταγματαρχών και αποτέλεσε το έναυσμα για την καταδίκη του καθεστώτος από τους λαούς όλου του κόσμου.

    Πάντοτε ανεξάρτητο πνεύμα, ευρυμαθής και αντισυμβατικός, αναζητούσε δρόμους ανατροπής του συστήματος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με ορίζοντα την αταξική κοινωνία.

    Πέρα από τους κοινούς μας αγώνες, θα θυμόμαστε πάντα την όμορφη εκδήλωση που οργανώσαμε στη Λέσχη Σπάρτακος, με αφορμή της επανέκδοσης των "Ανθρωποφυλάκων", την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε και τη διάθεσή του για διάλογο.

    Τα μέλη και οι φίλοι της ΟΚΔΕ - Σπάρτακος στέλνουν τα θερμά τους συλληπητήρια στους οικείους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Σαββατο 11 Απρίλη πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ο αγωνιστής της αριστεράς και συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης, μετά από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε Θέατρο και σημειολογία στο Παρίσι με δασκάλους μεταξύ άλλων τους Δημήτρη Ροντήρη, Ρολάν και Κορνήλιου Καστοριάδη. Στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια συμμετείχε από μικρή ηλικία στο κίνημα και την αριστερά. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί χούντας.

    Η φυλακή και τα βασανιστήρια που υπέστη από τη δικτατορία τον σημάδεψαν. Για την εμπειρία του αυτή έγραψε το βιβλίο – καταγγελία «Ανθρωποφύλακες». Το βιβλίο κατάφερε να περάσει τα κλειστά σύνορα της χώρας και εκδόθηκε στο εξωτερικό. Μέσα σε λίγες εβδομάδες άρχισε να μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες και να κυκλοφορεί σε πολλές χώρες. Έφτασε και στην Ελλάδα μαζί με τον παράνομο τύπο.

    «Δεν είμαι ήρωας», έλεγε ο Περικλής Κοροβέσης σε εκδήλωση με αφορμή τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία των «Ανθρωποφυλάκων». Όπως έλεγε από την πτώση της χούντας μέχρι και σήμερα, «εγώ έτυχε να το καταγράψω. Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μου έχει γίνει είναι ότι πολλοί που έπαθαν τα ίδια, μου είπαν ότι θα μπορούσαν να το έχουν γράψει κι εκείνοι»

    Εκτός από τους ανθρωποφύλακες ο Περικλής Κοροβέσης έγραψε αρκετά βιβλία, θεατρικά έργα κ.α. Είχε συνεργαστεί με διάφορα περιοδικά (Γαλέρα, Σχολιαστής, Δίφωνο) και επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Η Εποχή» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Το 1998 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, με το συνδυασμό του Λέοντα Αυδή (ΚΚΕ). Το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. από τον οποίο αποχώρησε 2009. Συνέχισε να έχει πολιτικό λόγο κατακρίνοντας έντονα όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά. Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν παρών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα με την πένα του – το τελευταίο κείμενό του στην «Εφημερίδα Των Συντακτών» δημοσιεύθηκε στις 7 Μαρτίου, υπό τον τίτλο, «Άνθρωποι χωρίς υπόσταση».

    Η ΟΚΔΕ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους φίλους του

    ΑπάντησηΔιαγραφή