ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Μαύρη Νύχτα Πάνω Στην Ευρώπη - Το Κεντρικό Άρθρο Της "Εργατικής Αριστεράς" Που Κυκλοφορεί

Η πρόθεση των ευρωηγεσιών είναι να επεκτείνουν και να μονιμοποιήσουν την πολιτική της σκληρής λιτότητας. Παρότι η παράταση και μεγέθυνση της κρίσης, που ξεκίνησε το 2008, αποδεικνύει ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο, οι κυρίαρχες τάξεις, και οι διεθνείς θεσμοί στην υπηρεσία τους, δεν γνωρίζουν, ούτε αναζητούν άλλες απαντήσεις.

Ο Βάι­ντμαν, επι­κε­φα­λής της Μπού­ντε­σμπανκ, προ­α­ναγ­γέλ­λει, με άρθρο του στη γαλ­λι­κή «Le Monde», μια νέα Συν­θή­κη, για ένα «Μά­α­στριχ plus» που θα ενι­σχύ­σει τη δη­μο­σιο­νο­μι­κή πει­θαρ­χία στην ΕΕ. Τα θέ­μα­τα της οι­κο­νο­μι­κής και κοι­νω­νι­κής πο­λι­τι­κής, λέει, δεν θα μπο­ρούν να είναι πλέον ζη­τή­μα­τα που θα κα­θο­ρί­ζο­νται σε επί­πε­δο κρα­τών-με­λών (όπου επι­βιώ­νουν οι πα­λιο­μο­δί­τι­κες συ­νή­θειες της κοι­νο­βου­λευ­τι­κής δη­μο­κρα­τί­ας), ούτε καν σε επί­πε­δο Κο­μι­σιόν (όπου μπο­ρούν –έστω στρε­βλά– να φτά­νουν οι πιέ­σεις των λαϊ­κών τά­ξε­ων πάνω σε εκλεγ­μέ­νους αξιω­μα­τού­χους): 

θα πρέ­πει να ανα­τε­θούν σε μια ευ­ρω­παϊ­κή «ανε­ξάρ­τη­τη αρχή» –που θα ορί­ζουν οι τρα­πε­ζί­τες για λο­γα­ρια­σμό του συ­νό­λου των κυ­ρί­αρ­χων τά­ξε­ων– και που θα έχει την εξου­σία να επι­βάλ­λει κυ­ρώ­σεις και μέτρα, ανε­ξάρ­τη­τα από τη γνώμη των κυ­βερ­νή­σε­ων και των λαών. Ο χει­ρι­σμός της «ελ­λη­νι­κής κρί­σης» από τον Σόι­μπλε και τον Ντάι­σελ­μπλουμ γί­νε­ται τώρα «μο­ντέ­λο» και αφορά ολο­φά­νε­ρα τους λαούς όλης της Ηπεί­ρου, ακόμα και με­γά­λων οι­κο­νο­μι­κά δυ­νά­με­ων όπως η Γαλ­λία και η Ιτα­λία.

Η ΕΕ του κε­φα­λαί­ου επι­στρέ­φει στις συ­νή­θειες του «πα­λαιού κα­θε­στώ­τος», στην εποχή πριν τις με­γά­λες δη­μο­κρα­τι­κές επα­να­στά­σεις, στην εποχή όπου οι κυ­ρί­αρ­χες τά­ξεις απαι­τού­σαν να κα­θο­ρί­ζουν τα πάντα, ελέω... της κυ­ριαρ­χί­ας τους.

Κα­θό­λου τυ­χαία, αυτή η αντι­δη­μο­κρα­τι­κή κα­τρα­κύ­λα δεν πε­ριο­ρί­ζε­ται στα ζη­τή­μα­τα της οι­κο­νο­μί­ας. Στον 21ο αιώνα, μπρο­στά στις «πόρ­τες» της Ευ­ρώ­πης χύ­νε­ται μα­ζι­κά το αίμα αθώων αν­θρώ­πων. Η άποψη της Κο­μι­σιόν να συ­νε­χί­ζει την πο­λι­τι­κή «απο­τρο­πής» των με­τα­να­στών, να οχυ­ρώ­νει τα χερ­σαία σύ­νο­ρα και να βομ­βαρ­δί­ζει τα –τάχα– δου­λε­μπο­ρι­κά πλοία που τους με­τα­φέ­ρουν, ωθεί χι­λιά­δες και χι­λιά­δες απελ­πι­σμέ­νους αν­θρώ­πους να επι­χει­ρούν να δια­σχί­σουν τη Με­σό­γειο με λα­στι­χέ­νιες «βάρ­κες» και «σα­πιο­κάι­κα». Ο «μέσος Ευ­ρω­παί­ος» εξοι­κειώ­νε­ται με το γε­γο­νός ότι οι θά­λασ­σες ξε­βρά­ζουν διαρ­κώς πτώ­μα­τα και πνιγ­μέ­να παι­διά. Και είναι συ­γκλο­νι­στι­κό, αλλά η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην Ελ­λά­δα δεν έχει κα­τορ­θώ­σει, μέσα στους 9 μήνες που βρί­σκε­ται στην εξου­σία, να δώσει ούτε στο θέμα αυτό ένα δια­φο­ρε­τι­κό «δείγ­μα γρα­φής», να κάνει κάτι πα­ρα­πά­νω από ό,τι κάνει ο (σο­σιαλ­φι­λε­λεύ­θε­ρος) Ρέν­τσι στην Ιτα­λία ή ο (δε­ξιός) Ραχόι στην Ισπα­νία.

Το σκάν­δα­λο της Volkswagen ήρθε να ολο­κλη­ρώ­σει την ει­κό­να. Οι αρ­χιε­ρείς του γερ­μα­νι­κού, του «ηθι­κού κα­πι­τα­λι­σμού», δεν δί­στα­σαν να εγκλη­μα­τή­σουν για να διευ­ρύ­νουν τα κέρδη τους: τα «πει­ραγ­μέ­να» λο­γι­σμι­κά έκρυ­βαν τα δη­λη­τή­ρια που εξέ­πε­μπαν οι Ντί­ζελ κι­νη­τή­ρες των αυ­το­κι­νή­των που που­λού­σαν σε όλο τον πλα­νή­τη. Και δεν υπάρ­χει καμία αμ­φι­βο­λία ότι το «μάρ­μα­ρο» από την κρίση στην αυ­το­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νία, μετά τις απο­κα­λύ­ψεις για την WV, θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν οι Γερ­μα­νοί, αλλά και οι Τσέ­χοι, οι Ούγ­γροι και οι Ισπα­νοί, ερ­γά­τες σε αυτή...

Η απλη­στία του κε­φα­λαί­ου έχει απλώ­σει μια κυ­ριο­λε­κτι­κά μαύρη νύχτα πάνω στην Ευ­ρώ­πη. Κά­νο­ντας ανα­γκαίο και επί­και­ρο έναν ερ­γα­τι­κό και λαϊκό ξε­ση­κω­μό ηπει­ρω­τι­κής κλί­μα­κας. Που θα συν­δέ­ει την πάλη ενά­ντια στη λι­τό­τη­τα με την πάλη για την ανά­κτη­ση των βα­σι­κών δη­μο­κρα­τι­κών δι­καιω­μά­των και ελευ­θε­ριών.

Η απο­γο­ή­τευ­ση που έσπει­ρε η ηγε­σία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με την άτα­κτη υπο­χώ­ρη­σή της στις 13 Ιούλη, θα είναι προ­σω­ρι­νή. Ο «λαός» της Αρι­στε­ράς και των κοι­νω­νι­κών κι­νη­μά­των στην Ευ­ρώ­πη θα πιά­σει ξανά το νήμα της ανα­τρο­πής.

Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου