ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΤΑΡΣΥΑ : Οι «Διαφημίσεις» Του Πρωθυπουργού Στις ΗΠΑ Και Η Σκληρή Αλήθεια

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την ώρα που ο πρωθυπουργός διαφήμιζε από τις ΗΠΑ ως «αναπτυξιακό πρόγραμμα» το νέο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τους μνημονιακούς συμμάχους του στη Βουλή, πίσω στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τσακώνονταν αν τα εξοντωτικά μέτρα που περιμένουν τους πολίτες σε λίγες μέρες είναι «παλιά» ή «νέα». 

Την ώρα που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη Συρία κ.α. καταστρέφουν χώρες και οδηγούν στην προσφυγιά τους πληθυσμούς τους ο πρωθυπουργός γινόταν και επίσημα αποδεκτός στο «επενδυτικό λόμπι», συνοδευόμενος από τη Γιάννα Αγγελοπούλου και «συνεντευξιαζόμενος» από τον πρώην «πλανητάρχη» Μπιλ Κλίντον που έδωσε εντολές για επεμβάσεις και βομβαρδισμούς από την Γιουγκοσλαβία μέχρι τη Σομαλία. 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πίσω στην Ελλάδα προσπαθούσε να εκλογικεύσει τη φορολογική εξόντωση των εργαζόμενων, λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν θα φορολογηθεί όποιος ήδη βρίσκεται κάτω από τα φτώχιας (ούτε αυτό θα μπορέσει να το υποστηρίξει).

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ρεαλιστικό πρόγραμμα» και προετοίμασε για μια Ελλάδα «πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό». Κάπως έτσι υπέγραψε, μετά από το μνημόνιο, τη δική του δήλωση μετανοίας ενώπιον των «επενδυτών» που περιμένουν πότε θα σβήσει και το τελευταίο εργασιακό δικαίωμα, γιατί αυτό συνιστά «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό» για τους καπιταλιστές.

Στο μεταξύ, η ανάπτυξή τους φεύγει νύχτα από τη χώρα (βλ. νέες περιπτώσεις πολυεθνικών τύπου Carrefour) και αφήνει πίσω ακόμα περισσότερους ανέργους. Αυτή η αντίληψη, της «καλής επιχειρηματικότητας», της «ανάπτυξης», της «ελάφρυνσης του χρέους» δεν είναι απλώς αποτυχημένη. Δεν μας ενδιαφέρει έτσι και αλλιώς αν είναι βιώσιμα ή όχι τα σχέδιά τους, είμαστε εδώ για να τα ανατρέψουμε. Η αντίληψη αυτή όμως είναι επικίνδυνη, καθώς οι λύσεις τους περνάνε πάνω από τα συντρίμμια της εργατικής τάξης.

Ήταν αποτυχημένη η προπαγανδιστική προσπάθεια αναβάπτισης του μνημονίου στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ από τον πρωθυπουργό. Ακόμα και αν επιστρέψει με τη συγκατάθεση των «επενδυτών» του ιδρύματος Κλίντον και της Γιάννας Αγγελοπούλου, η απάντηση πρέπει να είναι μαζική, δυναμική, εργατική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου