ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Ανακοίνωση ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας Για Τα Αποτελέσματα Των Εκλογών

Πραγματοποιήθηκε συνέλευση μελών και φίλων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον προγραμματισμό δράσης το επόμενο διάστημα. Στην συνέλευση συζητήθηκαν τα μέτωπα που πρέπει να ανοίξουν το επόμενο διάστημα για την ανατροπή της πολιτικής της μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Για τα αποτελέσματα των εκλογών η συνέλευση κατέληξε στη παρακάτω ανακοίνωση :

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας για εκλογές: «Αρνητικό αποτέλεσμα για το κίνημα, την αριστερά και τον ελληνικό λαό. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενωμένη, ενισχυμένη και αποφασισμένη για την επόμενη μέρα».

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου είναι ένα αρνητικό αποτέλεσμα για το κίνημα, την αριστερά και τον ελληνικό λαό. Τα ποσοστό που έλαβαν τα κόμματα που ψήφισαν και στηρίζουν τα Μνημόνια δεν αντιστοιχείται ούτε με το 62% του ΟΧΙ, ούτε με τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από αυτή την πολιτική.

Παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους που έχασαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, συγκράτησαν το ποσοστό τους και την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση . Σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η πλήρης στήριξη από τα κέντρα του συστήματος, ο «ρεαλισμός» της «μη ύπαρξης εναλλακτικής» και η επιβολή του διλήμματος «ποιος να εφαρμόσει το (ήδη ψηφισμένο) Μνημόνιο», καθώς και ο φόβος «να μην έρθει στα πράγματα η ΝΔ».

Όσο κι αν φαίνεται μεγάλο το ποσοστό των κομμάτων του Μνημονίου, είναι σαφές ότι πολλοί από τους σημερινούς ψηφοφόρους -ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ- δεν ψήφισαν για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, τους πλειστηριασμούς σπιτιών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τις ομαδικές απολύσεις, την άγρια φορολογία, την περικοπή μισθών και συντάξεων και όλα όσα έπονται με την εφαρμογή του πιο σκληρού τρίτου Μνημονίου, και τα οποία προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν τα κόμματα αυτά κατά την προεκλογική περίοδο.

Το αποτέλεσμα, όμως, δεν λύνει την πολιτική κρίση ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για την κυρίαρχη τάξη.

Ο Τσίπρας δεν είναι πραγματικά «κυρίαρχος», όπως τον παρουσιάζουν, γιατί ούτε ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε σε μνημονιακό σε ένα βράδυ, ενώ η κυβέρνηση έχει λιγότερους δεσμούς με τον κόσμο που την στήριξε το Γενάρη. Η κρίση της ΝΔ του δεύτερου πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος συνεχίζεται.

Η απονομιμοποίηση μιας Βουλής, της οποίας ο ρόλος θα είναι η απλή έγκριση των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου, και η απονομιμοποίηση συνολικά του πολιτικού συστήματος μετά και την απογοήτευση για την "προδοσία" του ΟΧΙ από τον ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν σε αύξηση του ποσοστού της αποχής, ειδικά στη νεολαία. Η αποχή αποτέλεσε μια αντίδραση εύκολα ενσωματώσιμη και βολική για τις δυνάμεις της κυρίαρχης πολιτικής. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα προσπαθήσει να μην μετατραπεί αυτή η αποχή σε αποχή από τους αναγκαίους αγώνες του επόμενου διαστήματος. Το ρήγμα που έχει ανοίξει στην ελληνική κοινωνία παραμένει ανοιχτό.

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και η (μικρή) αύξηση του ποσοστού της νεοναζιστικής συμμορίας Χρυσή Αυγή. Η δράση του αντιφασιστικού κινήματος και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και συνολικά του λαϊκού κινήματος μπορεί να βάλει φραγμό στην ανάπτυξή της.

Σε ό,τι αφορά την Αριστερά, καμία από τις εκδοχές της δεν κατάφερε ουσιαστικά να δώσει σχήμα και ελπίδα στον κόσμο που αντιπάλεψε τα Μνημόνια, στον κόσμο που ψήφισε ΟΧΙ πριν από μερικούς μήνες, και αυτό πρέπει να συζητηθεί πλατιά.

Καρδιά της αντιπαράθεσης στην εκλογική μάχη, μετά και την ψήφιση του μνημονίου, ήταν το πως μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των μνημονίων, του χρέους, του ευρώ και της ΕΕ, και τον καπιταλιστικό μονόδρομο.Σε αυτό το κεντρικό ζήτημα δεν διαμορφώθηκε ένα ισχυρό ρεύμα υπέρ μιας εναλλακτικής διεξόδου σε αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα, τα μισά λόγια, η αναπαραγωγή των αυταπατών για την ΕΕ και η «μισή» ρήξη με τη ρεφορμιστική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ από την ΛΑ.Ε, όσο και η μετάθεση της ρήξης στο μέλλον (ΚΚΕ), αδυνάτισαν τη λογική της ανατροπής προς όφελος της διαχειριστικής λογικής υποταγής του ΣΥΡΙΖΑ και δεν οδήγησαν σε εκλογική τους άνοδο.

Το μεν ΚΚΕ δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του, (και μάλιστα μειώθηκε σε ψήφους), η δε ΛΑ.Ε δεν κατάφερε να πείσει μαζικά ότι αποτελεί εναλλακτική λύση σε σχέση με τη χρεοκοπία του προηγούμενου «σχεδίου ΣΥΡΙΖΑ» και να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό όριο του 3%.

Παρόλα τα προβλήματα και τις αντιφάσεις υπάρχει και παραμένει ενεργό ένα ολόκληρο κοινωνικό και πολιτικό δυναμικό που αμφισβητεί τις επιδιώξεις της αστικής στρατηγικής από τα αριστερά, έχοντας έναν πλούτο εμπειριών το τελευταίο χρονικό διάστημα που θα μπορούσε να υπερνικήσει τα φαινόμενα απογοήτευσης και αποστράτευσης.

Η εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ανένταχτοι-ες αγωνιστές-στριες της Αριστεράς κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό της και να αυξηθεί σε απόλυτο αριθμό ψήφων (1% στη περιφερειακή ενότητα Πρέβεζας, με μεγαλύτερα ποσοστά στη δημοτική ενότητα Πάργας 2,67%, δημοτική ενότητα Θεσπρωτικού 1,2% και δημοτική ενότητα Πρέβεζας 1,15%).

Η αποχώρηση ορισμένων οργανώσεών – στελεχών και η προσχώρηση τους στη ΛΑΕ παραμονή των εκλογών λειτούργησε αρνητικά στη προεκλογική μας δουλειά.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί ένα μικρό δείγμα για τη συγκρότηση ενός μεγάλου αντικαπιταλιστικού πόλου ,καθώς και το πολύ πλατύ και μαζικό άνοιγμα που έγινε σε μεγάλο κομμάτι του λαού στη περιοχή μας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για την αντι-ΕΕ αντικαπιταλιστική αριστερά.

Έχουμε επίγνωση ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες και τις δυνατότητες της περιόδουπου διανύουμε και στις ευθύνες που ανοίγονται για την επόμενη μέρα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει τις δικές της ανεπάρκειες (πχ στην επεξεργασία και έμπρακτη προώθηση των αιτημάτων που ανοίγουν τον δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, της ταξικής ανασυγκρότησης του κινήματος, αλλά και της δημοκρατικής οργάνωσης των δυνάμεων και αγωνιστών που έδωσαν αυτή την δύσκολη μάχη), που είχαν τον δικό τους μερίδιο στην αδυναμία να δυναμώσει η πολιτική διέξοδος της ρήξης με το κεφάλαιο-ΕΕ-ΔΝΤ, τις οποίες θα συζητήσει με ανοιχτό και αυτοκριτικό τρόπο μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της.

Σε κάθε περίπτωση, οι προκλήσεις είναι μπροστά μας: Το αποτέλεσμα είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων που ανοίγονται, μια πραγματική παρακαταθήκη για το άπλωμα των πρωτοβουλιών και των ιδεών της αντικαπιταλιστικής – επαναστατικής αριστεράς μέσα στο εργατικό κίνημα , τους αγρότες, τη νεολαία, στις γειτονιές και στα χωριά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι εδώ στην μάχη της επόμενης μέρας.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση:. Για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και των αντιστάσεων αποφασιστικά: με επιμονή στην κοινή δράση με όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς. Για την επεξεργασία του μεταβατικού προγράμματος ρήξης, της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της επίθεσης, το δυνάμωμα και την προγραμματική δημοκρατική ανασυγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με βάση τις απαιτήσεις των αγωνιστών της και την οικοδόμηση ενός ισχυρού, μαζικού αντικαπιταλιστικού-αντιιμπεριαλιστικού πόλου. Για την οικοδόμηση ενός πλατιού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου που θα συγκρουστεί και θα γκρεμίσει την πολιτική των μνημονίων, του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΔΝΤ .

Τέλος η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει όσους τάχθηκαν στο πλευρό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτή την εκλογική μάχη και τους καλούμε να συμμετάσχουν ενεργά στις διαδικασίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το επόμενο διάστημα και να πλουτίσουν το διάλογο και τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που έχει ανάγκη η εποχή μας.

Σεπτέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου