Η συγκάλυψη δεν θα περάσει!
Πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμου στην Αθήνα! Μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις και σε χωριά της χώρας
του Θόδωρου Κουτσουμπού
Ανθρώπινα ποτάμια πλημμύρισαν όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι τη Λακωνία, την Κρήτη, τα νησιά και ακόμη σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό.
Από τα μεγάλα αντι-μνημονιακά ξεσπάσματα του 2012 είχε να δει η Αθήνα τέτοια πλήθη να κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις. Από νωρίς, αρκετά πριν τις 12 το μεσημέρι που ήταν η προσδιορισμένη ώρα της συγκέντρωσης στην Πλατεία Συντάγματος πάνω από 100 χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί. Το μετρό, στο σταθμό Πανεπιστήμιο, Μοναστηράκι και στο ίδιο το Σύνταγμα έφερνε εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους, όλων των ηλικιών, στην πλειοψηφία όμως νέων.
Προσωπικά, μπήκα στο μετρό στο σταθμό Αγίου Αντωνίου, στο Περιστέρι. Πρώτη φορά είδα πάνω από 100 ανθρώπους να κάνουν “ουρά” στα εκδοτήρια για να βγάλουν εισιτήριο. Γεμίσαμε όλα τα βαγόνια. Στα Σεπόλια υπήρχε πολύς κόσμος και στριμωχτήκαμε πολύ, όμως όλοι χωρέσανε. Όλοι οι καλοί χωράνε! Όλοι για το Σύνταγμα. Είχαμε διαβάσει για το κλείσιμο του σταθμού στο Σύνταγμα. Έτσι, η πλειοψηφία, μια κανονική διαδήλωση, βγήκανε στο Πανεπιστήμιο. Καθώς όμως ο οδηγός δεν ανακοίνωνε το κλείσιμο του Συντάγματος πολλοί μείναμε. Με ανακούφιση ακούσαμε Επόμενος Σταθμός, Σύνταγμα.
Βγήκαμε. Δώδεκα παρά πέντε. Το θέαμα εκπληκτικό. Τεράστια πλήθη ανθρώπων. Όλη η πάνω πλατεία ασφυκτικά γεμάτη. Η κάτω πλατεία Συντάγματος επίσης γεμάτη, πυκνός κόσμος στο δρόμο, η Φιλελλήνων, όλη η Ερμού, όλη η Μητροπόλεως μέχρι όσο έφτανε το μάτι, η Καραγεώργη Σερβίας, Σταδίου, μέχρι πολύ χαμηλά, όσο έφτανε το μάτι προς την Κλαυθμώνος, όλη η Πανεπιστημίου, Β. Σοφίας στα “λουλουδάδικα” κι ο κόσμος ερχότανε.
Την ώρα που το κέντρο της Αθήνας έσφυζε από διαδηλωτές, χιλιάδες διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη ανατολικά, Φλώρινα, στη Δυτική Μακεδονία. Στη θεωρούμενη ως συντηρητική Σπάρτη πάνω από 500 έκαναν πορεία, ενώ αντίστοιχες συγκεντρώσεις έγιναν και στο Γύθειο, την Νεάπολη και το Γεράκι. Όλη η Ελλάδα στο πόδι. Σε πάνω από 180λεις και χωριά έγιναν διαδηλώσεις.
Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί. Όχι στη συγκάλυψη. Δικαιοσύνη. 57 ψυχές ζητάνε δικαίωση. Δεν έχω οξυγόνο…
Από την εξέδρα απέναντι από τη Βουλή έγιναν ομιλίες από τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων. Συγκλονιστική ήταν νεαρή κοπέλα επιζήσασα της σύγκρουσης των δύο τρένων που ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια βρήκε τη δύναμη να μιλήσει και μάλιστα και στη νοηματική γλώσσα.
«Σήμερα αποφάσισα να μιλήσω. Όχι μόνο στα ελληνικά. Γιατί θέλω όλοι να καταλάβουν αυτό του έχω να πω», είπε. (Η ομιλία στο https://twitter.com/i/status/1883494095307653529 )
Συγκινητική, μαχητική και καίρια ήταν Μαρία Καρυστιανού, που έχασε την αγαπημένη κόρη της Μάρθη στα Τέμπη:
«Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον κόσμο που είναι κοντά μας, με την αγάπη τους τη δύναμη που μας δίνουν γιατί πραγματικά δύο χρόνια τώρα οι υπεύθυνοι της δολοφονίας των παιδιών μας κρύβονται πίσω από την ασυλία τους», υπογράμμισε.
«Είναι αδύνατον να βλάψει ο χειρότερος τον καλύτερο. Το μόνο που καταφέρνει είναι να δυναμώνει αυτό που αποκλείει. Δείτε πόσοι είμαστε σήμερα εδώ και σε όλον τον κόσμο. Δυνατοί και ενωμένοι πλέον φωνάζουμε με μια φωνή “κανένας άλλος δολοφονημένος”».
«Πιστεύω σήμερα κατάλαβαν πολλά. Τους κοιτούσαμε να μας κουνούν το χέρι και να απορούν γιατί δεν πονάμε βουβά, γιατί δεν φοράμε μαύρα, δεν είμαστε μαντρωμένοι να αργοπεθαίνουμε. Ακόμα τους ακούμε να αναρωτιούνται πού βρίσκουμε τη δύναμη να αναπνέουμε, να ζούμε, να αγωνιζόμαστε. Το 2019 άκουσα τον νικητή των εκλογών να μιλάει για ανάγκη αναβάθμισης των σιδηροδρόμων γιατί σίγουρα θα εκτροχιαστούν. Άρα γνώριζαν. Λεπτομερώς. Γνώριζαν τον κίνδυνο. Έπαιζαν τις ζωές μας σε ρώσικη ρουλέτα (…). Και πράγματι. Τα τρένα συγκρούστηκαν.»
«Αυτό που συνέβη μετά τη σύγκρουση ξεπερνά κάθε προσδοκία (…). Η κοινωνία παρακολούθησε την πιο μαφιόζικη επιχείρηση εξαφάνισης στοιχείων. Ακούσαμε ότι όλα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Και 3 εβδομάδες μετά δηλώθηκε επίσημα πως τίποτα παράνομο δεν μετέφερε το φορτηγό (…). Τώρα που αποδείχθηκε πως τίποτα από όσα έλεγε δεν ίσχυαν, θα κληθεί να καταθέσει;».
«Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους Έλληνες σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται, γι’ αυτή τη συμπαράσταση, μάς δίνουν απίστευτη δύναμη, για να μπορέσουν λοιπόν να καταλάβουν, ότι είμαστε πάρα πολλοί. Και η φωνή μας λέει ένα πράγμα: κανένα έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία ποτέ ξανά.
Ας γίνει αρχή από το έγκλημα το Τεμπών, να αποδοθεί Δικαιοσύνη όπως ακριβώς πρέπει γιατί αυτό απαιτεί όλη η κοινωνία. Η μεγαλύτερη ύβρις έχει τελεστεί μπροστά μας και το βλέπουμε να περνάει, όλο το σχέδιο, όπως το έχουν στο μυαλό τους, ατιμώρητο. Νομίζουν ότι θα μείνει ατιμώρητο».
H γιγάντια διαδήλωση – χείμαρρος στο Σύνταγμα, σε όλη την Ελλάδα και σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού αντιμετωπίζονται με απαξία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υποβάθμιση από τα εντεταλμένα δελτία ειδήσεων.
Όμως, η ελληνική κοινωνία, μαθητές, φοιτητές, εργάτες, οικογένειες, ευρύτερα στρώματα εργαζομένων, ορθώνονται εναντίον της κυβέρνησης. Το ίδιο το συμβάν, ο τραγικός και φρικτός θάνατος 57 νέων ανθρώπων, 30 εκ των οποίων κάηκαν ζωντανοί από την ανάφλεξη εύφλεκτου υλικού που παράνομα μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία, η φονική διαδρομή που έδωσε ο σταθμάρχης της Λάρισας, μέχρι τη συστηματική από την πρώτη στιγμή καταστροφή των στοιχείων με το μπάζωμα του τόπου της σύγκρουσης, η απόκρυψη ηχητικού και οπτικού υλικού, η κατακράτηση των δικογραφιών για τα Τέμπη από τον προτεινόμενο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόεδρο μέχρι πρότινος της Βουλής Τασούλα, δεν θα περάσουν.
Το μήνυμα του λαού είναι σαφές. Στα Τέμπη δεν ήτανε μια τυχαία σύγκρουση τρένων, δεν ήταν η κακιά στιγμή. Ήταν ένα κρατικό έγκλημα με κρατική απόκρυψη και συγκάλυψη. Το έγκλημα έχει ενόχους, συνενόχους και συνεργούς. Δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη.
Ο χείμαρρος οργής που ξέσπασε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2025 είναι μόνο μια νέα αρχή. Ένα νέο μαζικό και μαχητικό κοινωνικό κίνημα αναπτύσσεται και θα παρασύρει και θα γκρεμίσει το σύστημα του ψεύδους, της απληστίας, της αναξιοπρέπειας, της αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή. Το «έγκλημα των Τεμπών», όχι μόνο δεν ξεχνιέται, αλλά πυροδοτεί την οργή ευρύτατων, ακόμη και απόμακρων από την άμεση εμπλοκή στην πολιτική, μαζών, γινόμενο θρυαλλίδα για την κοινωνική έκρηξη που σιγοβράζει μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης (ιλιγγιώδους ακρίβειας, ανεργίας, πανάκριβης στέγης και πολλών άλλων συσσωρευμένων προβλημάτων), κρίσης πολιτικής, με μια κυβέρνηση να φθίνει χωρίς αντίπαλο, κρίση θεσμών και ηθικής. Ένας άλλος κόσμος αξίζει να αναδυθεί – ο κόσμος της εργασίας, της εργατικής τάξης και του πολιτισμού.
Μικρά επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, μετά το τέλος της συγκέντρωσης και την αποχώρηση του πλήθους. Αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν υπέρμετρη βία για να καταστείλουν ομάδα νεαρών, τραυματίζοντας έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους δημοσιογράφους, τον Μάριο Λώλο με βομβίδα κρότου λάμψης στο κεφάλι. Έγιναν 12 προσαγωγές και μία σύλληψη.
Σπάρτη (της ανταποκρίτριάς μας Μαρίας Δρίτσα)
Πάνω από 500 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Σπάρτης και έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. “Δεν έχουμε οξυγόνο”. Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές”. “Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί”, ήταν μερικά από τα συνθήματα. Υπήρχαν μαθητές, καθηγητές, νεολαία, εργαζόμενοι, γυναίκες. Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση στη Σπάρτη μετά το 2015. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στο Γύθειο, Νεάπολη και Γεράκι.
Πηγή : Νέα Προοπτική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου