ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Νέα Τιμολόγια Ρεύματος : Πολύχρωμη Κερδοσκοπία Των Παρόχων

«Ποδαρικό» με τη νέα τιμολογιακή πολιτική στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα κάνουν οι λογαριασμοί ρεύματος το 2024, με τους καταναλωτές να καλούνται να επωμιστούν την ευθύνη αν χρεωθούν υπέρογκα.

Τα νοι­κο­κυ­ριά, με το ξε­κί­νη­μα της νέας χρο­νιάς, πρέ­πει να επι­λέ­ξουν ένα από τα τέσ­σε­ρα χρω­μα­τι­στά τι­μο­λό­για για το ηλε­κτρι­κό ρεύμα και να ανα­κα­λύ­ψουν ποια εται­ρεία προ­μή­θειας ρεύ­μα­τος προ­σφέ­ρει τη χα­μη­λό­τε­ρη τιμή, από μήνα σε μήνα, ακόμα κι από μέρα σε μέρα, για να εξοι­κο­νο­μή­σουν με­ρι­κά λεπτά του ευρώ, αφού τέ­τοιες είναι οι δια­φο­ρές με­τα­ξύ των εται­ρειών. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, το μόνο που επι­λέ­γουν τα νοι­κο­κυ­ριά είναι η…από­χρω­ση της κλο­πής που συ­νε­χί­ζε­ται τα τε­λευ­ταία χρό­νια, πρι­μο­δο­τώ­ντας το καρ­τέλ της ενέρ­γειας με μό­νι­μα υπερ­κέρ­δη.

Με βάση την μέση Τιμή Εκ­κα­θά­ρι­σης Αγο­ράς (ΤΕΑ-χον­δρε­μπο­ρι­κή), θα γί­νο­νται οι χρε­ώ­σεις για τα κυ­μαι­νό­με­να «κί­τρι­να» (τιμή ανά­λο­γα με τη δια­κύ­μαν­ση που θα ανα­κοι­νώ­νε­ται αφού κλεί­σει ο μήνας) και τα «πρά­σι­να» (οι πά­ρο­χοι θα δί­νουν προ­κα­τα­βο­λι­κά την τιμή της κι­λο­βα­τώ­ρας που θα χρε­ώ­σουν τον επό­με­νο μήνα) τι­μο­λό­για ρεύ­μα­τος. Τα «μπλε» έχουν στα­θε­ρές χρε­ώ­σεις για 12 μήνες και πέ­ναλ­τι σε πε­ρί­πτω­ση απο­χώ­ρη­σης νω­ρί­τε­ρα, που θα κο­στί­ζουν όμως ακρι­βό­τε­ρα. Εκεί­νοι που είναι «στα χα­μέ­να» είναι οι λι­γο­στοί κα­τα­να­λω­τές που έχουν έξυ­πνο με­τρη­τή και θα πρέ­πει να πάνε στο δυ­να­μι­κό («πορ­το­κα­λί») τι­μο­λό­γιο.

Οι κα­τα­να­λω­τές ακόμη βρί­σκο­νται σε σύγ­χυ­ση για τις αλ­λα­γές που έρ­χο­νται στους λο­γα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος, ενώ όποιος/α προ­σπα­θή­σει να κα­τα­λά­βει τους δυσ­νό­η­τους συ­ντε­λε­στές και μα­θη­μα­τι­κούς τύ­πους χρέ­ω­σης, κα­τα­λή­γει με πο­νο­κέ­φα­λο. Δεν φτά­νει ο πλη­θω­ρι­σμός, πρέ­πει να πα­ρα­κο­λου­θού­με και τα παι­χνί­δια των διά­φο­ρων εται­ρειών ρεύ­μα­τος, σε μια συν­θή­κη που ο ελεύ­θε­ρος χρό­νος για τους ερ­γα­ζό­με­νους, όλο και μειώ­νε­ται.

Τα χρω­μα­τι­στά τι­μο­λό­για είναι μια από­πει­ρα της κυ­βέρ­νη­σης να κρύ­ψει το με­γά­λο σκάν­δα­λο της αγο­ράς ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος: το χρη­μα­τι­στή­ριο ενέρ­γειας. Δη­λα­δή, το κερ­δο­σκο­πι­κό τζο­γά­ρι­σμα σε ένα κοι­νω­νι­κό αγαθό και η με­τα­τρο­πή του σε χρη­μα­τι­στη­ρια­κό προ­ϊ­όν, που είναι η βα­σι­κή αιτία των «φου­σκω­μέ­νων» λο­γα­ρια­σμών. «Ο αντα­γω­νι­σμός θα ρίξει τις τιμές», δεν επα­να­λαμ­βά­νουν μο­νό­το­να οι υπέρ­μα­χοι των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων; Σή­με­ρα υπάρ­χουν σχε­δόν 20 δια­φο­ρε­τι­κοί πά­ρο­χοι ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας και εφτά με­γά­λες εται­ρεί­ες πα­ρα­γω­γής και οι τιμές είναι στα ύψη σε σχέση με όταν υπήρ­χε η δη­μό­σια ΔΕΗ, η οποία -έστω με όρους αγο­ράς- είχε και μια απο­στο­λή πα­ρο­χής φθη­νού ρεύ­μα­τος για το λαό.

Στη μάχη ενά­ντια στην ακρί­βεια και την ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, μαζί με τις αυ­ξή­σεις μι­σθών και συ­ντά­ξε­ων, χρειά­ζε­ται να εντά­ξου­με στις διεκ­δι­κή­σεις μας την κα­τάρ­γη­ση του χρη­μα­τι­στη­ρί­ου ενέρ­γειας, των κερ­δο­σκο­πι­κών τι­μο­λο­γί­ων και της ρή­τρας ανα­προ­σαρ­μο­γής. Την εθνι­κο­ποί­η­ση του συ­στή­μα­τος πα­ρα­γω­γής, με­τα­φο­ράς και δια­νο­μής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, για ρεύμα φθηνό προς όφε­λος των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών.

Πηγή : rproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου