ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

ΝΑΡ : Επιτυχημένο Ξεκίνημα Για Το 5ο Συνέδριο Και Το Επόμενο Βήμα

 


Εκδήλωση παρουσίασης των Θέσεων της ΠΕ, για ένα πολιτικό σχέδιο νέας κομμουνιστικής ελπίδας κι επαναστατικής προοπτικής

 

Την ανάγκη ενός βαθύτερου και ουσιαστικού διαλόγου του κόσμου της μαχόμενης Αριστεράς, που θα οδηγήσει σε μια στρατηγική τομή και αντίστοιχη προγραμματική, πολιτική και οργανωτική συγκρότηση ανέδειξε η επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασης των Θέσεων της Πολιτικής Επιτροπής για το 5ο Συνέδριο του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στη Νομική σχολή στην Αθήνα. Σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο, με παρούσες όλες τις γενιές μελών του ΝΑΡ και της νΚΑ. αλλά και ανένταχτο δυναμικό, ξεκίνησε η διαδικασία για το συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις 1-3 Μάρτη στην Αθήνα. Μαζική ήταν και η διακίνηση της έκδοσης των Θέσεων. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον αξέχαστο σύντροφο Γιάννη Σεφερλή από την Οργάνωση Ηλείας του ΝΑΡ που έφυγε από τη ζωή στις 14/12.

Πρώτος εισηγητής ο Σπύρος Ρούμπας, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ και του ΚΣ της νΚΑ παρουσίασε τα πρώτα κεφάλαιο των Θέσεων για τις εξελίξεις στον καπιταλισμό. «Το συνέδριο μας διεξάγεται σε μία περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από το επικίνδυνο δολοφονικό “κοκτέιλ” αντεργατικής, αντιδραστικής, ολοκληρωτικής καπιταλιστικής επιδρομής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά σε μία δομική και πολύπλευρη κρίση του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού. Έχουμε εισέλθει για τα καλά σε μια πρωτοφανέρωτη περίοδο όπου εκτοξεύονται η ένταση και η έκταση της εκμετάλλευσης, καθώς και όλες οι αντιθέσεις του καπιταλισμού, σε μια σημαντική καμπή η οποία γίνεται αφετηρία μιας σειράς εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα», τόνισε.

«Τα σύννεφα πολλαπλών τεράστιων κινδύνων ‒πολιτικών, κοινωνικών και πολεμικών σφαγείων‒ για τους λαούς όλο και πυκνώνουν. Καθώς ο καπιταλιστικός κόσμος πολώνεται σε έναν θανάσιμο ανταγωνισμό, το ζήτημα της πολιτικής ανεξαρτησίας από την αστική πολιτική και τα καπιταλιστικά μπλοκ αναδεικνύεται σε κομβικό ζήτημα για το εργατικό κίνημα, την αντικαπιταλιστική Αριστερά και τις δυνάμεις της κομμουνιστικής απελευθέρωσης», υπογράμμισε ο Σ. Ρούμπας.

Στη συνέχεια μίλησε ο Δημήτρης Γκόβας, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, παρουσιάζοντας τα ζητήματα που απασχολούν τις θέσεις σχετικά με την ανάπτυξη της εργατικής πολιτικής, τη σύνδεση του σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος με την τακτική και την ανάγκη για μια ποιοτική τομή σε όλα τα πεδία, με κλειδί μια νέα οργάνωση της κομμουνιστικής απελευθέρωσης. «Η κοινωνία και πρώτα απ’ όλα ο κόσμος της δουλειάς χρειάζεται ένα πολιτικό σχέδιο νέας κομμουνιστικής ελπίδας και επαναστατικής προοπτικής. Και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που απασχολεί τη συζήτηση για το συνέδριό μας», τόνισε. «Θεμελιακή άποψη των Θέσεων είναι ότι σήμερα απαιτείται να πρωτοστατήσουμε στην άμεση συσπείρωση και συγκρότηση των δυνάμεων που θέλουν να ενταχθούν σε μια σύγχρονη οργάνωση της κομμουνιστικής απελευθέρωσης. Μια οργάνωση που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη εργατικής πολιτικής και κομμουνιστικής απελευθερωτικής λογικής μέσα στην εργατική τάξη και στα σύμμαχα στρώματα, που θα αντλεί την ποίησή της από το παρόν, το μέλλον και τη δυναμική της ταξικής πάλης στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό».

Ενώ συνέχισε: «Η πορεία και διαδικασία για συγκρότηση σύγχρονου κομμουνιστικού προγράμματος και οργάνωσης κομμουνιστικής απελευθέρωσης δεν μπορεί παρά να συνδέεται και να αναπτύσσεται σε διαλεκτική σχέση με την οικοδόμηση αντικαπιταλιστικού εργατικού μετώπου, την ανάπτυξη ευρύτερου ρεύματος θεωρίας και πρακτικής του νέου εργατικού κινήματος, και την προώθηση της ταξικής κίνησης εργατικής χειραφέτησης. Με βήματα για έναν ισχυρό και πολιτικά επικίνδυνο πόλο-μέτωπο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με διαμόρφωση και σημαντική ενίσχυση των μετωπικών συσπειρώσεων και κινήσεων σε κλάδους εργαζομένων, σε πόλεις και περιφέρειες, σε σχολές και μέτωπα πάλης, για μια νέα πνοή και ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής πάλης σε όλα τα πεδία της ταξικής σύγκρουσης. Σήμερα ως ΝΑΡ επιχειρούμε να αναμετρηθούμε με την πρόκληση να πατήσουμε πάνω στα πιο ισχυρά στοιχεία συγκρότησής μας και στις κατακτήσεις μας, να αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες που κουβαλάμε και να δώσουμε τη σκυτάλη σε μια νέα κομμουνιστική οργάνωση μαζί με συντρόφους και συντρόφισσες εκτός του ΝΑΡ, κάνοντας μια τομή και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό είναι το επόμενο βήμα για το οποίο μιλάμε και στο σύνθημα των Θέσεων και του συνεδρίου μας. Ένα καθοριστικό βήμα για τη δημιουργία μιας ανώτερου χαρακτήρα κομμουνιστικής οργάνωσης που θα υπερβαίνει το ΝΑΡ και τη νΚΑ και θα συμβάλλει στην προσέγγιση του στόχου για ένα σύγχρονο πρόγραμμα και κόμμα της κομμουνιστικής απελευθέρωσης».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η Γιώτα Ιωαννίδου, μέλος του γραφείου της Οργάνωσης Αττικής του ΝΑΡ. «Δεν είναι ουτοπικό να πιστεύεις ότι είναι δυνατόν και αναγκαίο να υπάρξει μια κοινωνία ελεύθερη και να καλείς σε αγώνα για να τη φέρεις πιο κοντά. Ουτοπικό είναι να πιστεύεις ότι αυτή θα έρθει χωρίς τη συλλογική, επαναστατική δράση μόνο επειδή το επιθυμείς ή το διατυπώνεις. Και προφανώς δεν θέλουμε να κλείσουμε μια συζήτηση ειλημμένων συμπερασμάτων. Το ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε την προωθητική και κινητήρια δύναμη των ερωτημάτων και όχι να τα κλείσουμε με βιασμένες απαντήσεις. Η Αριστερά πρέπει να κάνει το αδύνατο δυνατό!»

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Υπογραμμίζουμε δύο καθοριστικά χαρακτηριστικά της πρότασής μας που είναι σε διαλεκτική σύνδεση. Επιδιώκουμε να χτίσουμε ρεύμα με θετικό κομμουνιστικό πρόταγμα, στα λόγια και στην πράξη, για την επαναστατική κοινωνική αλλαγή και την αποτελεσματική αναμέτρηση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτό καθορίζει όλη μας τη σκέψη και τη δράση για το πρόγραμμα, το κόμμα, το μέτωπο, το νέο εργατικό κίνημα και για αυτό υποστηρίζουμε και αναπτύσσουμε την πλήρη ανεξαρτησία από την αστική πολιτική. Αλλά και επειδή επιδιώκουμε την ανεξαρτησία μας από την αστική πολιτική μπορούμε να υπηρετήσουμε την επαναστατική μας στρατηγική και τακτική. Πώς μπορείτε να προχωρήσετε σε αυτό; Δε βλέπετε τη γίνεται γύρω σας; Ποιος τα ακούει αυτά από τον κόσμο; Μας λένε πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες άλλων ρευμάτων, πολλές φορές καλοπροαίρετα. Για να αναπτυχθεί αυτή η προσπάθεια πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε στην ειλικρινή τοποθέτηση του ζητήματος. Δεν συμφωνούμε ότι η αριστερά τα λέει αυτά ή πολύ περισσότερο ότι τα κάνει, αλλά ο κόσμος δεν ακολουθεί. Πολλές φορές η θεωρία δεν συναντά την πράξη, ή όταν συναντιούνται δεν αναγνωρίζονται, Ίσως να ακούγονται σε κάποια συνέδρια ή διαλέξεις σαν κατεύθυνση ή ανάγκη. Δεν αποτελούν όμως μέρος της καθημερινής συζήτησης. Δεν τα αναγνωρίζει κάποιος στην καθημερινή πράξη».

Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησαν παρεμβάσεις για πλευρές των Θέσεων αλλά και της πολιτικής γραμμής παρέμβασης της επαναστατικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Ξεκίνησε η οικονομική εξόρμηση 

Ελπιδοφόρα ξεκίνησε η τρίμηνη οικονομική εξόρμηση του ΝΑΡ, από την 1η Δεκέμβρη έως το τέλος Φλεβάρη, σύμφωνα με το πρώτο «κλείσιμο» που πραγματοποιήθηκε για το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τα στοιχεία καλύφθηκε το 17% του πλάνου, ποσοστό που δείχνει δυνατότητες κάλυψης του οικονομικού στόχου. Όπως σημειώνουν από την Οικονομική Επιτροπή της οργάνωσης, ο στόχος είναι αναγκαίο να πιαστεί, καθώς καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες, τόσο όσον αφορά την εξόφληση χρεών όσο και για τη δημιουργία όρων για αναβαθμισμένη παρέμβαση το επόμενο διάστημα. Το κρίσιμο ζητούμενο είναι το πόσο μακριά θα φτάσει το κάλεσμα της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς σύμφωνα με την πρώτη εικόνα η ανταπόκριση είναι μεγάλη από φίλους/ες και συναγωνιστές/στριες.

Όπως τονίζεται και στο κάλεσμα του ΝΑΡ, «γνωρίζουμε ότι δυσκολεύει η οικονομική κατάσταση του κόσμου που απευθυνόμαστε και δύσκολα τα φέρνει βόλτα. Αλλά έχει πολλαπλή αξία η συνεισφορά όσων μας ενισχύουν από το υστέρημα τους. Γιατί εμείς δεν έχουμε και δεν θέλουμε χορηγούς, δεν αναζητούμε κρατικές επιλεκτικές επιχορηγήσεις. Πορευόμαστε με την οικονομική ανεξαρτησία μας από τα διάφορα κέντρα πάντα με το σύνθημα: Λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους για την οικονομική ανεξαρτησία της κομμουνιστικής επαναστατικής Αριστεράς».

Πώς μπορεί κάποιος/α να συμβάλλει στην οικονομική εξόρμηση;

Κυκλοφορούν κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης από τις οργανώσεις του ΝΑΡ και της νΚΑ. Επίσης, ενισχύσεις και προσφορές μπορούν να κατατίθενται στο όνομα Μαρξιστικό Πολιτιστικό Εργαστήρι στους λογαριασμούς:

– Εθνικής Τράπεζας με IBAN: GR6301101510000015100178175 και

– Τράπεζας Πειραιώς με IBAN: GR6301710240006024151313688

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (23.12.23)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου