ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Να Ανακληθεί Η Εκδικητική Απόλυση Συνδικαλιστή Διανομέα Στην «Wolt»

 

Να ανακληθεί η εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή, εργαζόμενου διανομέα στην εταιρία «Wolt» ζητά με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας. 

Αναφέρει:

 

«Η εργοδοσία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διανομών Wolt προχώρησε σε παράνομη και εκδικητική απόλυση συνδικαλιστή εργαζομένου της, στο Ηράκλειο Κρήτης. Πρόκειται για τον συνδικαλιστή αντιπρόεδρο του ΔΣ του Συνδικάτου εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Ηρακλείου. Η απόλυση έγινε επειδή ο εργαζόμενος καλούσε τους συναδέλφους του να μην κάνουν διανομές τις μέρες του παγετού, δηλαδή έπραξε το αυτονόητο συνδικαλιστικό δικαίωμα για να προστατεύσει τους συναδέλφους του.

Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η επιχείρηση στους εργαζόμενους με το καθεστώς εργασίας του freelancer, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν, επομένως δεν μπορούν να υπολογίσουν το εισόδημα που θα έχουν και ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένοι σε κάθε επαγγελματικό κίνδυνο, τη στιγμή που δουλεύουν καθημερινά σε αντίξοες συνθήκες, οι οποίες επιτείνονται λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.

Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση, που για δύο μέρες είχε αφήσει έκθετους τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ αφού πήρε απόφαση για αργία αυτή έμεινε στα χαρτιά, καθώς δε διασφαλίστηκε η τήρησή της από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής, όσο και από πολλές επιχειρήσεις εστίασης. Επιπλέον, η κυβέρνηση δίνει «αέρα στα πανιά της εργοδοσίας» επεκτείνοντας το αντεργατικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τις δεκάδες αντεργατικές ρυθμίσεις σε βάρος της οργανωμένης, συλλογικής δράσης, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, που γενικεύει το απαράδεκτο καθεστώς εργασίας στον χώρο διανομής (δουλειά με μπλοκάκι, μέσω δουλεμπορικών γραφείων, freelancer κλπ) και είναι το σινιάλο για να χτυπηθούν τα Συνδικάτα, να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στον εργασιακό μεσαίωνα που οι μεγαλοεργοδότες θέλουν να επιβάλουν .

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:

  • Ώστε να ανακληθεί αμέσως η παράνομη και εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή εργαζόμενου και να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

  • Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ, σχετικά με την τήρηση, με ευθύνη της εργοδοσίας, όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας και ασφάλειας των διανομέων. Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και να απαγορεύεται στους εργοδότες να απασχολήσουν διανομείς με μηχανάκι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, χωρίς να χαθούν τα ημερομίσθια και χωρίς να αντικατασταθούν με ημέρες τακτικής άδειας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου