ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

«Ελπίδα» - Λαϊκός Εφιάλτης Με Υπεύθυνους Την Κυβέρνηση Και Το Σάπιο Κράτος Της Άρχουσας Τάξης

 Εφημερίδα «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» – www.marxismos.com
 
Η κακοκαιρία με την ονομασία «Ελπίδα» που έπληξε αρκετά τμήματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, έχει παραλύσει εθνικές οδούς, μικρότερους δρόμους μέσα στις πόλεις, τον σιδηρόδρομο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αττικής. Από το πρωί της Δευτέρα 24/1 μέχρι τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Τρίτης 2/1 (δηλαδή για πάνω από 24 ώρες) χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό και την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, μέσα στο κρύο με θερμοκρασίες υπό το μηδέν.


Ενδεικτικό επίσης της κατάστασης που επικρατεί και στον εθνικό σιδηρόδρομο είναι το ατύχημα που συνέβη λίγο έξω από τον σταθμό της Λιβαδειάς, όπου τη Δευτέρα 24/1 συγκρούστηκε μια μηχανή τραίνου με αμαξοστοιχία που είχε ακινητοποιηθεί εξαιτίας πτώσης κορμών στις γραμμές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 10 άτομα (2 πιο σοβαρά, ένας εκ των οποίων είναι ανήλικο παιδί). Επίσης το τμήμα του προαστιακού από το αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι την στάση Δουκίσσης Πλακεντίας είναι ακόμα και τώρα που γράφεται το άρθρο (Τρίτη 25/1 απόγευμα), «νεκρό», με αρκετά άτομα να μένουν εγκλωβισμένα στο αεροδρόμιο για αρκετές ώρες χθες και να πηδούν στις ράγες όταν έφτασε αμαξοστοιχία στην απέναντι πλατφόρμα ώστε να την προσεγγίσουν γρήγορα. Από καθαρή τύχη δεν έχει χάσει ακόμα κάποιος άνθρωπος τη ζωή του!

Πολλές περιοχές της Αθήνας παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο από χθες το απόγευμα. Χιλιάδες άνθρωποι δοκιμάζονται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς θέρμανση και δυνατότητα επικοινωνίας, είτε βρίσκονται «παγιδευμένοι» σε κάποιο όχημα στον δρόμο, είτε στο σπίτι τους. Φυσικά, δεν έχει υπάρξει κανένα σχέδιο για την προστασία και την εξασφάλιση διαμονής στους άστεγους, τουλάχιστον για της ημέρες του χιονιά και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Τις τελευταίες ώρες βλέπουμε στα δελτία των ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές στην τηλεόραση εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών και ιδιωτικών εταιρειών, όπως για παράδειγμα της «Αττικές Διαδρομές ΑΕ» που είναι η εταιρεία λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού, να αποποιούνται τις εγκληματικές ευθύνες τους για αυτό το χάος που επικρατεί στη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιφέρεια της χώρας. Ενώ όμως γνώριζαν από πολύ νωρίς ότι θα είχαμε αυτό το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας, δεν έλαβαν κανένα σοβαρό μέτρο. Ούτε η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής, ούτε οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις (εταιρείες αυτοκινητοδρόμων, ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ) έκαναν κάτι ουσιαστικό για να προετοιμαστούν σοβαρά τα εκχιονιστικά μηχανήματα, να κόψουν δέντρα κοντά στις κολώνες του ρεύματος, στους δρόμους και τους σιδηροδρομικές γραμμές.

Αυτή η ολιγωρία-αδιαφορία κυβέρνησης και καπιταλιστών είναι εγκληματική και στην κυριολεξία παίζει με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων (όπως έχουν αποδείξει άλλωστε ότι κάνουν και στο πεδίο της πανδημίας). Επιπλέον, μόνο οργή προκαλεί η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αποζημίωση 2.000 ευρώ για τους κατόχους οχημάτων που εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες στην Αττική Οδό, όταν κινδύνευσε πραγματικά η ζωή τους. Είναι ενδεικτικό ότι οι εταιρείες-μέτοχοι της Αττικής Οδού έχουν κερδίσει σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε 15 χρόνια, επιβάλλοντας διόδια με αρκετά υψηλό αντίτιμο σε οχήματα που μετακινούνται μέσα στον ίδιο νομό, θα δώσουν περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση στα εγκλωβισμένα οχήματα, σύμφωνα πάντα με δήλωση του Μητσοτάκη!

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ιδιωτικοποιήθηκε το 2017 και από εκείνη τη χρονιά είχε αρκετά θανατηφόρα δυστυχήματα (το 2017 και το 2021) μόνο για το 2019 σημείωσε σχεδόν 21 εκατομμύρια κέρδη. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, μετά την δημοσιοποίηση της σκανδαλώδους μεταχείρισης που είχαν οι επιβάτες τεσσάρων τρένων που ακινητοποιήθηκαν, επικοινώνησε με την εταιρεία και την κάλεσε να δώσει αποζημίωση 1.000 ευρώ στους επιβαίνοντες, χωρίς όμως να αποζημιώνονται και οι εκατοντάδες ακόμα επιβάτες άλλων δρομολογίων του Προαστιακού που επίσης ταλαιπωρήθηκαν από απροειδοποίητες διακοπές δρομολογίων.

Όσον αφορά την ιδιωτικοποιημένη πλέον εταιρεία διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, τον ΔΕΔΔΗΕ, είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας σφοδρής κακοκαιρίας, όταν σε σχέση με το 2009 είχε μειώσει το 2018 κατά 72,2% τις επενδύσεις για ενίσχυση και ανάπτυξη του δικτύου διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η μόνη λύση για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας χιλιάδων εργαζομένων είναι να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση που ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη των καπιταλιστών. Επιπλέον, αναδεικνύεται η ζωτική ανάγκη της κοινωνικοποίησης (κρατικοποίηση με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο) όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές και την ενέργεια, και ιδιωτικοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Γενικότερα αυτό που δείχνει η καταστροφή που προκλήθηκε από την «Ελπίδα» αυτές τις μέρες, είναι ότι η μόνη ελπίδα για τον εργαζόμενο λαό είναι η ανατροπή του χρεοκοπημένου καπιταλιστικού συστήματος και η εγκαθίδρυση μιας κεντρικά σχεδιασμένης κοινωνικοποιημένης οικονομίας, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας της κοινωνίας.
 
  • Να αποζημιωθούν άμεσα όλοι όσοι έζησαν τον εφιάλτη του παγετού στους αυτοκινητόδρομους και τους σιδηρόδρομους και όσοι έμειναν χωρίς ρεύμα! Πλήρης απαλλαγή από κάθε κόστος κατανάλωσης ενέργειας για τα νοικοκυριά, για όλες τις μέρες που διαρκεί η κακοκαιρία.
  • Απαλλοτρίωση, χωρίς αποζημίωση, των μεγάλων εταιρειών παραγωγής και παροχής ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των αυτοκινητόδρομων και μαζικής μεταφοράς. Λειτουργία τους διαφάνεια και με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διοίκηση.
  • Μαζικός αγώνας για να ανατραπεί η κοινωνικά εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ και να εκλεγεί μια εργατική κυβέρνηση που θα πραγματοποιήσει ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου