ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Προαναγγέλλει «Οδοστρωτήρα» Ο Σταϊκούρας / ΠΡΙΝ

 ΠΡΙΝ

Οι μέρες των πετσοκομμένων επιδομάτων λόγω πανδημίας τελειώνουν ανεπιστρεπτί. Η ΕΕ κραδαίνει το μαστίγιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει στους εργαζόμενους τον «λογαριασμό» της διετίας, που περιλαμβάνει επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων στο κεφάλαιο και εξοπλιστικό πρόγραμμα-«μαμούθ». Ο υπουργός Οικονομικών μάς ζητά να είμαστε… «σοβαροί», γιατί «η Ελλάδα έχει υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, δεν διαθέτει επενδυτική αξιολόγηση, ενώ είναι ακόμα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας». Αυτοί ετοιμάζουν νέα μνημόνια, εμείς ζητάμε να πληρώσει την κρίση του κορονοϊού το κεφάλαιο.

Ενταφιάζει οριστικά η κυβέρνηση τη δέσμευσή της για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα για την ανάσχεση του τσουνάμι ακρίβειας, μετά και από το χαστούκι που δέχτηκε από το διευθυντήριο των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται με γνώμονα τις ανάγκες της οικονομίας και όχι –μόνο– της κοινωνίας. Αναφερόμενος στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια βασικά αγαθά, όπως το ψωμί, ο Χρ. Σταϊκούρας είπε: «Μείωση του ΦΠΑ μόνο στο ψωμί κοστίζει 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο»! Πάλι καλά που, στα χνάρια της Μαρίας Αντουανέτας, δεν συνέστησε στον λαό να τρώει παντεσπάνι!

Ας σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. μάλιστα, οι περισσότερες χώρες έχουν χαμηλότερο συντελεστή για τρόφιμα πρώτης ανάγκης (π.χ. ψωμί, γαλακτομικά) που κυμαίνεται από 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Φυσικά, για τα πανάκριβα εξοπλιστικά προγράμματα, τα Rafale, τις φρεγάτες και τα υποβρύχια αλλά και την πρόσληψη χιλιάδων υπεράριθμων αστυνομικών η κυβέρνηση βρίσκει χρήματα. Εξάλλου 140 εκατομμύρια, όσο και η μείωση του ΦΠΑ στο ψωμί, κοστίζει η αγορά ενός Ραφάλ. Στο παλιό δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» η κυβέρνηση επιλέγει με φανατισμό το δεύτερο. Ταξική επιλογή τους είναι να φορτώσουν στις πλάτες του λαού το βάρος της κρίσης, την ίδια ώρα που προσφέρουν προκλητικές απαλλαγές, επιδοτήσεις και φοροασυλία στο μεγάλο κεφάλαιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου