ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Λεφτά Για Την Υγεία– Όχι Για Εξοπλισμούς

 

Μέσα στη μέση του καλοκαιριού και με συνθήκες καύσωνα, η κυβέρνηση προωθεί τα σχέδιά της για τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας με αιχμή τις προτάσεις Βαρτζόπουλου που χτυπάνε τις ψυχιατρικές κλινικές και την απεξάρτηση. Μια κυβέρνηση μαύρης αντίδρασης σε κατάσταση πανικού τρέχει να εξοφλήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στα αφεντικά της, αλλά βρίσκει απέναντί της τον αγώνα των Νοσοκομειακών που έχει την πιο πλατιά συμπαράσταση.

Το πόσο αντιδραστικά είναι αυτά τα σχέδια φαίνεται από το ποιόν του συντάκτη τους. Ο Βαρτζόπουλος είναι αυτός που έκανε τη χειρότερη σεξιστική επίθεση στις γυναίκες αναβιώνοντας από το βήμα της Βουλής τις «θεωρίες» για τον «άνδρα –κυνηγό» που είναι από τη βιολογική φύση του βίαιος, ενώ οι γυναίκες είναι προορισμένες να είναι θύματα.

Αλλά δεν είναι μόνος. Υπηρετεί όχι μόνο τον προϊστάμενό του υπουργό, τον Γεωργιάδη με το πριόνι, αλλά και συνολικά την κυβέρνηση που τώρα πια ξέρει ότι δεν έχει πολύ χρόνο ζωής μπροστά της. Μια κυβέρνηση του 28% τρέχει να προλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις που απαιτούν οι δανειστές, δηλαδή η ΕΚΤ και η ΕΕ, για να βαφτίζουν το ελληνικό δημόσιο χρέος «βιώσιμο».


Κλιμάκωση


Και σαν να μην έφτανε αυτό το βάρος, ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του αναλαβαίνουν νέες υποχρεώσεις κλιμάκωσης των εξοπλισμών. Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που αποφάσισε αυτή την κλιμάκωση, ο Μητσοτάκης βγήκε μπροστάρης δηλώνοντας ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δημιουργεί «τρύπες στην άμυνα» που πρέπει να καλυφθούν με αύξηση των δαπανών για τους εξοπλισμούς.

Είναι μια δήλωση που αποτελεί διπλή πρόκληση. Όχι μόνο βαθαίνει την εμπλοκή στο ατέλειωτο πολεμικό σφαγείο της Ουκρανίας, αλλά και προετοιμάζει το έδαφος για εξάπλωση των πολεμικών συγκρούσεων. Δεν αρκούν μια φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ την ώρα της Γενοκτονίας στη Γάζα, λέει ο Μητσοτάκης. Πρέπει να ανέβει το ποσοστό των πολεμικών δαπανών στο ΑΕΠ, για να φτάσει η ελληνική συμμετοχή στις αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές εξορμήσεις παραπέρα, ως τον Ινδικό Ωκεανό και ακόμα πιο μακριά.

Κι όμως, η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση έτρεξε να «ερμηνεύσει» τη δήλωση Μητσοτάκη σαν ομολογία «ενδοτισμού», ότι δηλαδή η κυβέρνηση ομολογεί πως αφήνει το Αιγαίο ανυπεράσπιστο απέναντι στην Τουρκία. Ο Μητσοτάκης συναγωνίζεται τον Ερντογάν για το ποιος έχει πιο μεγάλο ρόλο στη ΝΑΤΟϊκή πολεμική υστερία, και η κοινοβουλευτική Αριστερά συναγωνίζεται τον Βελόπουλο σε πατριωτικές κορώνες!

Δεν είναι αυτός ο δρόμος για να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση της φτώχειας και του πολέμου. Το δρόμο τον δείχνουν οι απεργοί της Υγείας. Το απεργιακό κίνημα είναι αυτό που έσκισε το παραμύθι του «παντοδύναμου 41τακατό» με τους αγώνες ενάντια στα εγκλήματα των Τεμπών, των ιδιωτικοποιήσεων, της ακρίβειας. Και δίπλα του η νεολαία με τις καταλήψεις ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Παιδείας. Και το αντιρατσιστικό κίνημα με τον αγώνα «Τέμπη-Πύλος, ίδιοι δολοφόνοι». Και οι γυναίκες με την αντίσταση στον σεξισμό και τους Βαρτζόπουλους.

Αυτή είναι η δύναμη που δείχνει το μέλλον. Καιρός είναι να δυναμώσουμε την αντικαπιταλιστική επαναστατική Αριστερά που της αξίζει. Για να σώσουμε τη δημόσια Υγεία και Παιδεία από τα αρπακτικά της αγοράς. Για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση που βάζει τους εξοπλισμούς και τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. Για να ανοίξουμε την προοπτική της εργατικής εναλλακτικής κόντρα στον καταστροφικό καπιταλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου