ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Στην Ολομέτωπη Επίθεση Που Δέχεται Ο Λαός Και Η Νεολαία Να Απαντήσουμε Ενιαία - Αναμέτρηση

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου το φοιτητικό κίνημα δίνει μία από τις μεγαλύτερες μάχες της ιστορίας του. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν τις πιο μαζικές διαδικασίες τους των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων με εκατοντάδες Γενικές Συνελεύσεις να υπερψηφίζουν τα αγωνιστικά πλαίσια και με χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες να διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα. Αποκορύφωμα αυτών των αγώνων αποτέλεσε η μεγαλειώδης πανελλαδική πορεία που έλαβε χώρα στην Αθήνα την Πέμπτη 8/02, όπου πάνω από 30.000 κόσμου έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα πως αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Ο στόχος ξεκάθαρος: η προάσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας για όλους και για όλες, κόντρα στην επιδίωξη για θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει αμετανόητη και βαδίζει προκλητικά, θέτοντας σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, παρακάμπτοντας και αδιαφορώντας για την ενάντιωση που σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει εκφράσει. Η κυβερνητική νεολαία έχει ηττηθεί κατά κράτος μέσα στα φοιτητικά αμφιθέατρα και οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων όσων στελεχώνουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν καταδικάσει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και έχουν θέσει ρητά πως πρόκειται για έναν κατάπτυστο νόμο που παραβιάζει το άρθρο 16 και βάζει ταφόπλακα στην Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει με κάθε μέσο να καταστείλει τους αγώνες που δίνει η νεολαία σήμερα. Πρώτα –σε αγαστή συνεργασία με τα καθεστωτικά ΜΜΕ– ξεκίνησε μια προπαγάνδα λασπολογίας για την ανάσχεση των καταλήψεων, φτάνοντας μέχρι το σημείο να δοθεί εντολή για εισαγγελική παρέμβαση που θα διερευνήσει τυχόν νομοθετικά αδικήματα από όσους και όσες συμμετέχουν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις με σκοπό να σπείρει την τρομοκρατία. Στη συνέχεια, έκβιασε τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να ξεκινήσουν τις ηλεκτρονικές εξεταστικές για να απομαζικοποιήσουν τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων. Η κυβέρνηση όμως λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Απέναντι της έχει ένα ισχυρό και πολιτικοποιημένο φοιτητικό κίνημα που αντιλαμβάνεται αυτή τη μάχη ως μάχη της γενιάς του και θέλει να τη φτάσει μέχρι τέλους. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του Υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, να αμβλύνει τις αντιδράσεις, αυτή τη στιγμή μιλάμε για πάνω από 160 καταλήψεις πανελλαδικά, που οι περισσότερους κρατούν για πάνω από μήνα!

Το φοιτητικό κίνημα έχει βγει στους δρόμους και αγωνίζεται για όλη την κοινωνία, για να έχει τη δυνατότητα κάθε οικογένεια να μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά της. Οι μαζικές φοιτητικές διεκδικήσεις μπορούν να γίνουν πυροκροτητής ευρύτερων εξελίξεων και αντιδράσεων. Ήδη βλέπουμε τους αγρότες να δίνουν τη δική τους μάχη για ζωή με αξιοπρέπεια. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές έχουν οδηγήσει σε οριακό σημείο την αγροτική παραγωγή, ενώ ταυτόχρονα καλούν τους αγρότες να επωμιστούν το κόστος της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», της ακρίβειας όσο και αυτό των φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το πλαίσιο, τα εργατικά σωματεία, ύστερα από μια σειρά αγώνων που έδωσαν το προηγούμενο διάστημα, αποφασίζουν πανεργατική απεργία στις 28/02, για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγκλημα στα Τέμπη. Ο αγώνας ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση είναι αγώνας για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και σε αυτόν μπορούν και πρέπει τώρα να συναντηθούν όλες οι αντιστάσεις!

Ας γίνει ολόενα και πιο ξεκάθαρο: διανύουμε μια περίοδο όπου οι αγώνες της πλειοψηφίας μπορούν να βάλουν φρένο στην πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από τις κοινωνικές ανάγκες. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι διεκδικήσεις των επιμέρους κινημάτων που έχουν μπει σε τροχιά διεκδίκησης και αγώνα να συνδεθούν και να συνομιλήσουν. Με κόμβο τη μεγάλη πανεργατική απεργία για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών, έχει έρθει η στιγμή να αποκτήσει πανκοινωνικά χαρακτηριστικά ο αγώνας που δίνει σήμερα η νεολαία.

Στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο λαός και η νεολαία να απαντήσουμε ενιαία.

Όλοι και όλες στην πορεία της Κυριακής 18/2 στις 12:00, στο Σύνταγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου