ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Συγκέντρωση Ενάντια Στον Νέο Ποινικό Κώδικα

Συγκέντρωση ενάντια στον νέο Ποινικό Κώδικα

 

Πέμπτη 22/02 - Πλ. Συντάγματος. Αθήνα, 18:00 




Χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις, η κυβέρνηση εισήγαγε το τελικό νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες στη Βουλή και με μια εξπρές διαδικασία από την αρμόδια επιτροπή το φέρνει προς ψήφιση στην ολομέλεια την Πέμπτη 22 Φλεβάρη.

Με το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο καταργούνται βασικά δικαιώματα υπόπτων, κατηγορουμένων και κρατουμένων με κύριες αλλαγές την δυσανάλογη και εξοντωτική αυστηροποίηση των ποινών και την μετατροπή της αναστολής έκτισης ποινής από κανόνα σε εξαίρεση ακόμη και για ελαφριά πλημμελήματα με ποινές από ένα έτος. Πρόκειται για μια επικίνδυνη μεταρρύθμιση στη λογική “να γεμίσουν οι φυλακές”. Παράλληλα, η κυβέρνηση προκλητικά απαλλάσει αστυνομικούς από την υποχρέωση να καταθέτουν στα ποινικά ακροατήρια, ενισχύοντας τις στημένες σκευωρίες σε βάρος αγωνιστών, διαδηλωτών κλπ.

Την ίδια στιγμή και παρά τις έντονες αντιδράσεις του νομικού κόσμου και της κοινωνίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλωρίδης με περίσσιο θράσος κάνει λόγο για αντιδράσεις που σκοπεύουν στην προστασία των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων,. Για τον υπουργό δικαιοσύνης, ακόμη και αν είσαι ύποπτος για την τέλεση αδικήματος, τα δικαιώματά σου πρέπει να περιορίζονται. Αν έχεις διαπράξει έγκλημα, η ιδιότητά σου ως υποκειμένου δικαιωμάτων εξαλείφεται. Αυτή η βαθιά επικίνδυνη, σκοταδιστική και τιμωρητική αντίληψη διατρέχει ολόκληρο το προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Στο όνομα της προστασίας των “δικαιωμάτων των θυμάτων και των Ελλήνων πολιτών που θέλουν να ζουν ειρηνικά και με ασφάλεια” η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί, πατώντας πάνω στα πιο συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά, να παρουσιάσει τις τροποποιήσεις στους ποινικούς κώδικες ως την αναγκαία λύση απέναντι σε μια αυθαίρετη αφήγηση περί υποτιθέμενης αύξησης της εγκληματικότητας και περί επικράτησης ενός αισθήματος ατιμωρησίας στην κοινωνία που δήθεν ενθαρρύνει τους επίδοξους δράστες. Σκοπός τους στην πραγματικότητα είναι να αξιοποιήσουν τις σιδηρόφραχτες διατάξεις σε βάρος των αγώνων και όσων αντιδρούν στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες συνιστά μία ακόμη μεταρρύθμιση της ΝΔ στην κατεύθυνση της αυταρχικής θωράκισης του κράτους, μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί στα μάτια της κοινωνίας η προληπτική και πραγματική καταστολή. Απέναντι στη ζοφερή προοπτική των ακόμη πιο ασφυκτικά γεμάτων φυλακών, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα κεκτημένα και τις εγγυήσεις του ποινικού δικαίου ως αναγκαίο στοιχείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Απέναντι στον στυγνό τιμωρητισμό οφείλουμε να αναδείξουμε τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στην εγκληματικότητα, τη φτώχεια, την ακρίβεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τις πολιτικές που ασκούνται σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και να προτάξουμε την ανάγκη της κοινωνικής φροντίδας και προστασίας.

Ο τιμωρητισμός είναι μέσο εκδίκησης και πειθάρχησης στα χέρια των ισχυρών. Εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε δικαιώματα και ελευθερίες που αποτελούν κατακτήσεις χρόνων και δεν θα επιτρέψουμε να μας τα πάρουν πίσω.

Να μην περάσει το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες!

Καλούμε σε συγκέντρωση την ημέρα της ψήφισης, Πέμπτη 22/02 στις 18.00 στο Σύνταγμα.

 
Αναμέτρηση- οργάνωση για μία νέα κομμουνιστική αριστερά

ΑΡιστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ)

ΕΚΚΕ

ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ(Αριστερή Ανασύνθεση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ανένταχτοι/ες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου