ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Τμήμα Αναπηρικής Πολιτικής Του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ : Για Την Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων

Ο ΟΗΕ θέλοντας να αναδείξει θέματα, να ενημερώσει, να προωθήσει, να αφυπνίσει την κοινωνία και να δεσμεύσει τις δράσεις των κυβερνήσεων, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων. Τιμάται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ανάπηρων πολιτών. Μια ημέρα ορόσημο για το αναπηρικό κίνημα αφού φορείς, κινήματα, σύλλογοι κλπ αναδεικνύουν τα ζητήματα αποκλεισμού και διακρίσεων που υφίστανται καθημερινά τα ανάπηρα άτομα.

 

Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι (15-18% του παγκόσμιου πληθυσμού), σε όλο τον κόσμο βιώνουν κάποιας μορφής ορατής ή μη βλάβης (σωματική/κινητική, νοητική, πνευματική, ψυχική, αισθητηριακή και χρόνια ασθένεια). Τα ανάπηρα άτομα αποτελούν την μεγαλύτερη κοινωνικά καταπιεσμένη ομάδα που έχει υποστεί διακρίσεις, αποξένωση, μαρτύρια και εγκλήματα πχ πρόγραμμα ευγονικής Τ4, ιδρυματισμό, αποκλεισμό από την ισότιμη εκπαίδευση, εργασία, συμμετοχή στα κοινά, την καθημερινή ζωή τόσο λόγω στερεοτύπων αλλά και έλλειψης προσβασιμότητας στο δομικό περιβάλλον, ΜΜΜ και στην επικοινωνία.

Τρεισήμισι χρόνια τώρα παρακολουθούμε τις αναγγελίες της Κυβέρνησης που μέσα από εκδηλώσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες επικοινωνιακού χαρακτήρα προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα «φιλοαναπηρικό» προφίλ της ΝΔ, ιδίως του κ.Μητσοτάκη, ενώ δεν επιτελούν ουσιαστικό έργο που να βελτιώνει τις ζωές των Αναπήρων.

Συγκεκριμένα:

Ο προσωπικός βοηθός ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα με πολλούς περιορισμούς στα κριτήρια και πεπερασμένο αριθμό των δικαιούχων παραμένει στάσιμο.

Πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, προστέθηκε στην χιονοστιβάδα αποκαλύψεων του τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των ιδρυμάτων και των δημόσιων κοινωνικών δομών προστασίας αναπήρων, ή μη, παιδιών. Δύο ανάπηρα παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ζητήματα της προστασίας αναπήρων, ή μη, παιδιών απαιτούν υπευθυνότητα και δεν νοείται να χρησιμοποιούνται ως πεδίο εξυπηρέτησης προσωπικών γνωριμιών ή συμφερόντων ή ως πεδίο επικοινωνιακής πολιτικής από το κυβερνών κόμμα που δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές των ωφελούμενων.

Ο νέος Κανονισμός των ΚΕΠΑ πολλαπλασιάζει την φυσική παρουσία του ανάπηρου γιατί θα πρέπει να επισκεφτεί τα ΚΕΠΑ: την ημερομηνία της αξιολόγησής του, όταν θα παραλάβει την γνωστοποίηση της απόφασης, σε περίπτωση υποβολής ένστασης και τέλος όταν θα υποβάλλει τα δικαιολογητικά προς τον φορέα του για τις παροχές που δικαιούται. Κάθε άλλο παρά «πλήρως ψηφιακά», όπως ισχυρίζοταν ο κ. Πιερρακάκης . Με τη νέα ΚΥΑ για τους δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ καταργείται η δυνατότητα του αναπήρου να κάνει αίτηση ανανέωσης έως και 6 μήνες μετά την λήξη της προηγούμενης έγκρισης με κίνδυνο ο ανάπηρος να χάσει τα επιδόματα των μηνών μεταξύ της παλιάς και νέας έγκρισης δηλαδή να χάνει το μοναδικό του εισόδημα.

Η ΝΔ συνεχίζει να μειώνει σταθερά τις δαπάνες για το προνοιακό κράτος. Αυτό δημιουργεί για τους ανάπηρους δικαιούχους των παροχών ένα ζοφερό περιβάλλον και μια καθημερινή απίστευτη ταλαιπωρία. Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ανάπηροι, λόγω του πολλαπλάσιου κόστους ζωής σε σχέση με τους μη ανάπηρους έχουν πολλαπλάσιες δυσκολίες διαβίωσης.

Η έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, η μεγάλη ακρίβεια, η πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και των προνοιακών δομών πλήττει και φτωχοποιεί περαιτέρω τ’ ανάπηρα άτομα που δεν έχουν εξασφαλίσει μέσω της εργασίας τους, μισθό ή σύνταξη. Ενώ η κοινωνική τους απομόνωση μεγιστοποιείται. Η έλλειψη ισοτιμίας, οι τεράστιες ανισότητες σε βάρος τους σε καθημερινή βάση διευρύνονται. Η ίδια τους η επιβίωση απειλείται με τις αυξανόμενες καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην απονομή των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων τα οποία παραμένουν καθηλωμένα χωρίς καμία αύξηση από το 2010.

TI ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΥΡΙΖΑ:

Αύξηση, μετά από πολλά χρόνια, των αναπηρικών επιδομάτων κατά 20% για όλους τους δικαιούχους.

Επιτάχυνση του θεσμού της αναδοχής και υιοθεσίας και του προγράμματος σταδιακής αποϊδρυματοποίησης, με ταυτόχρονους εντατικούς ελέγχους στις υφιστάμενες δομές για όσο χρόνο εξακολουθούν να λειτουργούν ως κλειστής φροντίδας

Ουσιαστική στήριξη αναπήρων και των οικογενειών τους στην κοινότητα, με προγράμματα πρώιμης και έγκαιρης παρέμβασης, με τη δημιουργία Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης (ΣΥΔ)που θα στεγάζουν μικρό αριθμό ωφελούμενων, με τον θεσμό του προσωπικού βοηθού/φροντιστή για 70.000 ανάπηρα άτομα, με τη χορήγηση εργαλείων αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια, κτλ) σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση

Αύξηση των προσλήψεων ειδικών εκπαιδευτικών, και βοηθών υποστήριξης ανάπηρων παιδιών για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ταυτόχρονη προσαρμογή των σχολικών κτιρίων στην κατεύθυνση της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης. Πιλοτική δημιουργία προσβάσιμων γειτονιών σε 20 πόλεις και αναβάθμιση των ΚΕΠΑ, με γενίκευση του ηλεκτρονικού φακέλου αναπήρου, πολλαπλασιασμό των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ με εκπαιδευμένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, εξοπλισμένων πλήρως ψηφιακά για να επιτελούν το έργο τους.

Θέσπιση κανόνων για την ισοπολιτεία των ανάπηρων. Μόνον έτσι υπάρχει ελπίδα να πάρει τέλος η ταλαιπωρία τους εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που διέρχεται η χώρα και να βελτιωθεί η ζωή τους χωρίς περαιτέρω τραγικές συνέπειες για τη ζωή και την ένταξή τους στην κοινωνία.

Συντασσόμαστε στο πλευρό των αναπήρων με ουσιαστικές πράξεις κι όχι αόριστες υποσχέσεις και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου