ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Με Κινητοποίηση Στο Σύνταγμα Τίμησαν Μαχητικά Και Διεκδικητικά Την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

 ΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ



Σε κινητοποίηση στο Σύνταγμα προχώρησαν φορείς των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους το πρωί του Σαββάτου, τιμώντας μαχητικά και διεκδικητικά την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ.

«Ανάπηροι στον αγώνα μαζί με τον λαό για μια ζωή με δικαιώματα, για να μην παγώσουμε, να μην εξαθλιωθούμε», ήταν το μήνυμα που έστειλαν και απαίτησαν να μπει τέρμα στο εμπόριο με τις ανάγκες τους.

Την αγωνιστική πρωτοβουλία ανέλαβαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ, απαιτώντας: Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τον νόμο - έκτρωμα για την Υγεία. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ο ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», ο ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης», οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: ΚΕΑΤ, ΕΕΕΕΚ Τυφλών - Πολυαναπήρων Αιγάλεω, ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, 10ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, 6ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΕΙΝΑΠ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ, ο Πρώτος Ελληνικός Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, ο Σύλλογος Οικογενειών και φίλων Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας Κορυδαλλού, η Κίνηση Οικογενειών και φίλων για την Ψυχική Υγεία, η εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος», η Εθνική Ομοσπονδία για τα δικαιώματα του αυτιστικού φάσματος (ΕΔΟΦ) και ο Σύλλογος Αναπληρωτών καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕ). 

 


 

Την κινητοποίηση άνοιξε η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους τη φωνή και τα αιτήματα των υγειονομικών ενάντια στο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Όπως κατήγγειλε, οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις είναι οι πρώτοι που θα πληγούν από την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, των πρόσφατα ψηφισμένων ρυθμίσεων που θέλουν να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες. «Η κυβέρνηση θα έχει απέναντι της όχι μόνο τους υγειονομικούς αλλά και όλο τον λαό αν τολμήσει να το εφαρμόσει», ανέφερε.

«Οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα σας», τόνισε ο Δημήτρης Γκιώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής. Κατήγγειλε την έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την πρόσβαση των νέων με αναπηρία στις σχολές και κάλεσε σε κοινούς αγώνες. 

«Δυναμώνουμε την κοινή μας πάλη, διεκδικούμε μέτρα για τα άτομα με αναπηρία», σημείωσε η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και κατήγγειλε πως οι γυναίκες επωμίζονται το βάρος της φροντίδας χρονίως πασχόντων, αναπήρων, ηλικιωμένων μελών της οικογένειας στο έδαφος της δραματικής ανεπάρκειας των κρατικών υπηρεσιών και δομών. «Ένα άλλο πρόσωπο αυτής της βαρβαρότητας βιώνουν και οι εργαζόμενες στις δομές Ειδικής Αγωγής», υπογράμμισε. «Η ενίσχυση της κοινής μας δράσης μπορεί να πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις μας», κατέληξε.

«Η σημερινή μας κινητοποίηση γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», επισήμανε στην κεντρική ομιλία η Γιώτα Πολλάτου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στα πλήγματα που έχουν δεχθεί οι οικογένειες που έχουν μέλη τους ανθρώπους με χρονιές παθήσεις και αναπηρία, από την πανδημία, την πολιτική που ισοπεδώνει το δημόσιο σύστημα υγείας, την ακρίβεια στα απαραίτητα είδη διαβίωσης και την ενεργειακή φτώχεια. Αναφερόμενη στην κοροϊδία των επιδομάτων, κατήγγειλε ότι ολόκληρες οικογένειες πασχίζουν να επιβιώσουν με ψίχουλα την ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους. Παράλληλα, στηλίτευσε τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στην υγεία, την πρόνοια, την ειδική αγωγή που εμπορεύεται και κερδοφορεί από την αγωνία των οικογενειών να στηρίξουν τους ανθρώπους τους. «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, δίνουμε το παρών στο παναττικό συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη», κατέληξε.

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Λεονάρδος Σκόρδος, πρόεδρος του Σωματείου Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ, μεταφέροντας τα ιδιαίτερα αιτήματα του Σωματείου του.

«Οι μαθητές μας και οι οικογένειές τους δίνουν καθημερινά αγώνα ζωής μέσα στα γενικά και τα ειδικά σχολεία», υπογράμμισε η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και εξέφρασε την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που αφορούν την έγκαιρη διάγνωση και στήριξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Τη διαρκή επιδείνωση της ζωής των παιδιών και ατόμων με αυτισμό επισήμανε ο Γιάννης Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των παιδιών και ατόμων στο φάσμα του αυτισμού. Όπως κατήγγειλε, το κράτος όχι μόνο δεν στηρίζει τους ανθρώπους αυτούς αλλά προχωρά σε μέτρα που τους βλάπτουν. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε το ξήλωμα της παράλληλης στήριξης, το δραματικό ψαλίδισμα των θεραπειών των παιδιών (από 150 σε 10), τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας που τους αναγνωρίζεται. 

«Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Ειδική Αγωγή βρισκόμαστε στο πλάι σας. Η θέση μας είναι εδώ ανάμεσά σας και όχι στις φιέστες της κυβέρνησης και των ΜΚΟ», ανέφερε η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή. Από το βήμα της κινητοποίησης ανέδειξε τις άσχημες συνθήκες δουλειάς, την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση, την ανάθεση πολλαπλών καθηκόντων, που δεν αντιστοιχούν πάντα στην ειδικότητά τους. Όπως εξήγησε, τα παραπάνω δεν υπονομεύουν μόνο τα δικαιώματα του προσωπικού αλλά και των εξυπηρετούμενων παιδιών και ενηλίκων. «Δεν σταματάμε αν δεν δικαιωθούμε. Δίνουμε το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 17 Δεκέμβρη και πάλι εδώ στο Σύνταγμα», ήταν το κάλεσμα στο οποίο κατέληξε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα σε μια άγνωστη σελίδα του αναπηρικού κινήματος, την επέτειο της συμπλήρωσης 79 χρόνων από το πογκρόμ των ναζί και των ταγμάτων ασφαλείας ενάντια σε αγωνιστές ανάπηρους στα νοσοκομεία της Αθήνας τη νύχτα 29 προς 30 Νοέμβρη 1943. Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πογκρόμ, ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από την Ιωάννα Σταυροπούλου και του χρονικού των γεγονότων από τον Χάρη Χουρδάκη.

Η αυλαία έπεσε με μουσική και τραγούδια από τα μέλη του συγκροτήματος νέων της ΣΕΑΑΝ, Κυριαζή Ρουσακάκη και Βασίλη Κάτση.

Ακολούθως αντιπροσωπεία των φορέων κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης, η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου.

Πηγή : 902


Η Μαχητική Ομάδα ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ συμμετείχε στην συγκέντρωση και μοίρασε πλατιά στον κόσμο την ανακοίνωσης της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου