ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Να Βάλουμε Τις Ζωές Μας Πάνω Από Τα Κέρδη Τους

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι κυβερνήσεις των φίλων του στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Βερολίνο, προχωράνε σε “βήματα εξόδου” από την καραντίνα βάζοντας σε ρίσκο το μέλλον και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Αλλά η Πρωτομαγιά έδειξε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά διάθεση να περιμένουν τα “πειράματα” της κυβέρνησης με σταυρωμένα χέρια. Και θέλουμε και μπορούμε να βάλουμε τις ζωές μας πάνω από τα σχέδιά τους που νοιάζονται μόνο για μια γρήγορη επιστροφή στην κερδοφορία.

Οι υποσχέσεις ότι όλα θα πάνε καλά, αρκεί να συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις, δεν έχουν καμιά αξία. Ούτε οι ίδιοι οι καπιταλιστές δεν πιστεύουν τα παραμύθια των υπουργών που τους υπηρετούν. Το χρηματιστήριο στην Αθήνα, όπως και στις άλλες πρωτεύουσες, υποδέχτηκε την πρώτη μέρα “εξόδου” με πτώση. Η πραγματική προοπτική που ανοίγουν είναι ένα ντόμινο από χρεοκοπίες που προσπαθούν να τις φορτώσουν στις πλάτες μας.

Πάρτε για παράδειγμα τον τομέα του τουρισμού που εξαρτιέται από την επανεκκίνηση των αεροπορικών εταιρειών. H Aegean είναι πρωταγωνίστρια στη βουτιά του χρηματιστήριου με τη μετοχή της να πέφτει 24%. Η Lufthansa ζητάει από την γερμανική κυβέρνηση 10 δισ ευρώ για να σωθεί, η AirFrance-KLM άλλα τόσα από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας και ταυτόχρονα πιέζουν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ρίξουν λεφτά για να στηρίξουν τις θυγατρικές αεροπορικές εταιρείες των ομίλων τους.

Την ίδια ώρα, ο Χατζηιωάννου της Easyjet εισέπραξε 60 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας ως μέρισμα(!) ενώ η εταιρεία του προσπαθεί να ακυρώσει τις παραγγελίες νέων αεροσκαφών από την Airbus γιατί δεν τα βγάζει πέρα. Δείχνει έτσι το δρόμο και στον Βασιλάκη της Aegean που διαφημιζόταν ως “εθνικός πρωταθλητής επενδύσεων” επειδή είχε παραγγείλει νέα αεροπλάνα αξίας 3,6 δισ ευρώ από την Airbus.

Οι Χατζηιωάννου και οι Βασιλάκηδες κάνουν πάρτι ενώ στέλνουν τον λογαριασμό σε μας μέσα από τις κυβερνητικές διασώσεις. Ο Μητσοτάκης πιέζεται να διασώσει ακόμη και τη γερμανική Fraport που διαχειρίζεται 14 ελληνικά αεροδρόμια μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Αυτά είναι τα πραγματικά παζάρια που γίνονται στην ΕΕ πίσω από τα παραμύθια περί “ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”.

Αμετανόητοι εγκληματίες

Γι' αυτό, δεν έχουμε κανένα λόγο να στρατευτούμε πίσω από καμιά “εθνική προσπάθεια” διάσωσης της οικονομίας. Αντίθετα, έχουμε κάθε λόγο να παλέψουμε για να πάρουμε τον έλεγχο από αυτούς τους χρεωκοπημένους απατεώνες που συνεχίζουν το ίδιο τροπάρι. Ο Χατζηδάκης που χάρισε την Ολυμπιακή στον Βασιλάκη με το σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης πριν από τόσα χρόνια, τώρα περνάει από τη Βουλή νομοσχέδιο για το περιβάλλον που το θυσιάζει στα ίδια συμφέροντα. Είναι αμετανόητοι εγκληματίες και τους αξίζει μόνο η ανατροπή.

Απαιτούμε κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο για κάθε μεγάλη επιχείρηση που ζητάει κυβερνητική επιδότηση για να σωθεί. Απαιτούμε λεφτά για τα δημόσια νοσοκομεία, για τα σχολεία, για τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και όχι για “πακέτα διάσωσης” των τραπεζών και για την πληρωμή του χρέους.

Και μπορούμε να τα διεκδικήσουμε όλα με επιτυχία απέναντι σε μια κυβέρνηση που κάνει απατεωνιές αλλά είναι αδύναμη. Η πραγματική εικόνα είναι ότι φοβούνται τις εργατικές αντιστάσεις “όπως ο διάολος το λιβάνι” (για να το πούμε στη γλώσσα του Τσιόδρα). Αυτό το επιβεβαίωσε και η Πρωτομαγιά, καθώς η κυβέρνηση απειλούσε με ποινές και πρόστιμα όποιον παραβίαζε τη μετάθεση του γιορτασμού που είχε ανακοινώσει. Στο τέλος ο Χαρδαλιάς αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι η αστυνομία δεν χτύπησε τους διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς “για να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα”.

Κάθε απόπειρα να σηκώσουν χέρι πάνω στους εργατικούς αγώνες θα κάνει τα πράγματα χειρότερα γι' αυτούς. Εμπρός να κάνουμε τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς πράξη, για να μπουν οι ανθρώπινες ζωές πάνω από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου