ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Τα Μαύρα Σχέδια Δεν Θα Περάσουν

“Οι εφεδρείες της κυβέρνησης «καίγονται» ταχύτατα, επομένως η χώρα διερευνά εναλλακτικές δυνατότητες Πέρα από την κάλυψη έκτακτων αναγκών, θα πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για τη σημαντική μείωση της φορολογίας που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ως αναπόσπαστο μέρος της ταχύρρυθμης ανάπτυξης στην οποία προσβλέπει. Με τα δημοσιονομικά περιθώρια να έχουν στενέψει απελπιστικά, θα πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα περικοπής των κρατικών δαπανών.

Στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ επισήμανε ότι ξοδέψαμε κατά μέσον όρο 2,6 δισ. ευρώ τον χρόνο την επταετία 2012-18 για να καλύψουμε τις ζημίες των κρατικών επιχειρήσεων που δεν έχουν ελπίδα επιστροφής στην κερδοφορία με τα σημερινά δεδομένα (ΔΕΗ, ΛΑΡΚΟ, ΕΛΤΑ, ΕΑΒ, αμυντικές βιομηχανίες, μεταφορές). Η εξάλειψη αυτού του κόστους προϋποθέτει εκ βάθρων αναδιάρθρωση με μείωση προσωπικού.

Με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 8-10% φέτος, και την ανάκαμψη του χρόνου να μην αρκεί για να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2019, θα πρέπει να επανεξετάσουμε και τη δαπάνη για συντάξεις. Θα πρέπει, επομένως, να επανεξεταστεί η δυνατότητα περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» που επρόκειτο να εφαρμοστεί από 1/1/2019 αλλά καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις έληξε το τρίτο μνημόνιο”.

Από άρθρο της Μιράντας Ξαφά στην Καθημερινή 10 Μάη


Τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για άγρια επίθεση στην εργατική τάξη δεν μπορούν πια να κρυφτούν με κανένα τρόπο. Όσα παράσημα και να απονείμει στον εαυτό της για “επιτυχημένη αντιμετώπιση” της πανδημίας, όσες κραυγές και να βγάλει για “ανευθυνότητα” της Αριστεράς, η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Όπως κάνουν πάντα οι υπηρέτες των καπιταλιστών, οι προτεραιότητές τους είναι οι απολύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις μαζί με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ο Χατζηδάκης δεν περίμενε την Ξαφά για να ξεκινήσει την επίθεση στη ΔΕΗ. Το έκανε από τις πρώτες μέρες της κυβέρνησης της ΝΔ και συνεχίζει με τις ρυθμίσεις του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχέδιου που μόλις πέρασε από τη Βουλή. Ο Κικίλιας δεν περίμενε ούτε καν να σβήσει ο απόηχος από τα υποκριτικά χειροκροτήματα για τους νοσοκομειακούς για να ξεκινήσει τις απόπειρες για απολύσεις στα νοσοκομεία. Η Κεραμέως έχει βάλει πλώρη να ρίξει τους εκπαιδευτικούς στον Καιάδα για να μετατρέψει τα δημόσια σχολεία σε παραρτήματα των φροντιστήριων.

Εργατικές αντιστάσεις

Αλλά, όσο και να προσπαθούν οι υπουργοί του Μητσοτάκη, οι εργατικές αντιστάσεις δεν μένουν σε καραντίνα. Τα συλλαλητήρια της Πρωτομαγιάς, οι μαζικές συγκεντρώσεις μπροστά στη Βουλή πρώτα για το περιβάλλον και στη συνέχεια για συμπαράσταση στους ανθρώπους της Τέχνης έδωσαν και δίνουν ώθηση σε κάθε κλάδο και σε κάθε χώρο για να αντισταθεί. Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία ανάγκασαν το Υπουργείο Υγείας να κάνει ένα βήμα πίσω για τις απολύσεις και βγήκαν ξανά στις πύλες την Τρίτη. Και οι εκπαιδευτικοί ταπεινώνουν την Κεραμέως που οι εντολές της δεν φτάνουν μέσα στα σχολεία.

Ανοίγει μια ελπιδοφόρα δυναμική εργατικής αντίστασης, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτίσει τις απεργίες και τα συλλαλητήρια με τραγωδίες σαν την Μαρφίν. Το μόνο που καταφέρνουν με τέτοιες προκλήσεις είναι να μας θυμίσουν πόσο αδίστακτοι είναι οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης όταν η εργατική τάξη ξεσηκώνεται. Το 2010, κυβέρνηση και εργοδοσία δολοφόνησαν αθώους εργαζόμενους κλειδωμένους μέσα στο κτίριο της τράπεζας. Αυτό δεν έσωσε τις μνημονιακές κυβερνήσεις τότε και δεν πρόκειται να σώσει το Μητσοτακέικο τώρα. Αν σε κάτι έχει δίκιο η Ξαφά, είναι ότι η κυβέρνηση εξαντλεί τις εφεδρείες της: όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, προσθέτουμε εμείς.

Αυτό που ξεκαθαρίζει μπροστά μας είναι η απόφαση ότι αυτή τη φορά η εργατική αντίσταση πρέπει να φτάσει ως το τέλος: να ξεφορτωθούμε και την κυβέρνηση της συμφοράς και ολόκληρο το σύστημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου