ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Έφυγε Από Τη Ζωή Ο Γραμματέας Του ΕΑΜ, Μιχάλης Βασιλάκης

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειου Πατρών ο γραμματέας του Eργατικού Αντιϊμπεριαλιστικού Μετώπου, Μιχάλης Βασιλάκης.
Δίπλα του βρισκόντουσαν κάθε λεπτό η οικογένειά του και οι πολιτικοί του σύντροφοι. Ηταν παντρεμένος με την πρώην δημοτική σύμβουλο Ουρανία Μπίρμπα με την οποία έχουν αποκτήσει μία κόρη, τη Μαρία.


Ο Μιχάλης Βασιλάκης και το ΕΑΜ

Ο Μιχάλης Βασιλάκης γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά «πολιτογραφήθηκε» Πατρινός με τη μακρόχρονη παραμονή του στην Πάτρα.

Ήταν γραμματέας του ΕΑΜ από την ίδρυσή του το 1985, όταν στελέχη του ΚΚΕ διαφοροποιήθηκαν, αποχώρησαν ή διαγράφηκαν από την τότε ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος.

Το πιο δυναμικό κομμάτι των διαφωνούντων ήταν στην Πάτρα και εξ αιτίας αυτού το ΕΑΜ ξεπήδησε από την αχαϊκή πρωτεύουσα υπό την ηγεσία του Μιχάλη Βασιλάκη.

Η υπόθεση Τεμπονέρα

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν μέλος του ΕΑΜ και σύντροφος του Μιχάλη Βασιλάκη. Μετά τη δολοφονία του καθηγητή ο Μιχάλης Βασιλάκης κατέβαλε κάθε προσπάθεια να βγει στο φως η αλήθεια και να οδηγηθεί στη φυλακή ο δολοφόνος. Δεν έλειψε ούτε μια ημέρα από τις πολύμηνες δίκες στο Βόλο και τη Λάρισα όπου έγινε το Εφετείο, ενώ κάθε χρόνο ήταν κεντρικός ομιλητής φυσικά στις επετειακές εκδηλώσεις για τη δολοφονία Τεμπονέρα.

Συλλυπητήρια Πελετίδη
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Μιχάλη Βασιλάκη και συλλυπείται θερμά για την απώλειά τους, την σύζυγό του, πρώην δημοτική σύμβουλο Ουρανία Μπίρμπα, την κόρη τους Μαρία και τους οικείους του.
Πηγή : left

3 σχόλια:

  1. Ανακοίνωση των Οργανώσεων Πάτρας του ΝΑΡ και της ν.Κ.Α.

    Με λύπη πληροφορηθήκαμε την πρόωρη απώλεια του Μιχάλη Βασιλάκη, το πρωί της Τρίτης 18/2/2020. Ο Μιχάλης Βασιλάκης ήταν γραμματέας του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου-ΕΑΜ Πάτρας και αγωνιστής του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος της πόλης μας.

    Ήταν ένας άνθρωπος που με σεμνότητα και αφοσίωση υπηρέτησε πιστά τις αρχές του μέχρι το τέλος. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή του στην υπόθεση της δολοφονίας του συντρόφου του στο ΕΑΜ, κομμουνιστή καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, στους δρόμους και τα δικαστήρια, σε κάθε κινητοποίηση για να δικαιωθούν οι αγώνες του Τεμπονέρα, για να πληρώσουν οι ένοχοι.

    Θα τον θυμόμαστε για την ανιδιοτέλεια και τη μαχητικότητα του χαρακτήρα του.

    Εκφράζουμε τα συλληπητήρια μας στους ανθρώπους του, τη γυναίκα του Ουρανία, την κόρη του Μαρία, καθώς και στους συντρόφους του στο ΕΑΜ.

    Πάτρα 18/02/2020

    Οι οργανώσεις Πάτρας του Νέου Αριστερού Ρεύματος και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. Πρόωρα μας αποχαιρέτησε ο σ. Μιχάλης Βασιλάκης.



    Ο Μιχάλης Βασιλάκης είναι γέννημα του εργατικού και αριστερού κινήματος, της μαχητικής και δύσκολης πορείας του με τις νίκες, τις υποχωρήσεις και τις ανατάσεις του. Ήταν ασυμβίβαστος, ακούραστος και αφοσιωμένος εργάτης των ιδεών του σε μια εποχή, δύσκολη για την επαναστατική σκέψη και δράση. Η προσήλωση του στο στόχο μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση και καταπίεση σε μια διαδρομή πέντε δεκαετιών και με τον τρόπο που η έντονη προσωπικότητα του υπογράμμιζε - αφήνει έντονο το αποτύπωμα του στην πορεία της Αριστεράς.

    Σε αυτήν την πορεία ακολουθήσαμε διαφορετικές πολιτικές διαδρομές. Οι διαφορετικές πορείες αλλά και συμπτώσεις είχαν πάντα το στοιχείο της ανιδιοτέλειας και του αγώνα για «να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».

    Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και στους συντρόφους του.



    Πάτρα 18.02.20120

    Συντονισμός δράσης και διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων




    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πέθανε ο Μιχάλης Βασιλάκης

    Ο Μιχάλης Βασιλάκης, κομμουνιστής και γραμματέας του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (Ε.Α.Μ)., πέθανε τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

    Γεννήθηκε στο Μιράμπελο της Κρήτης, ήρθε όμως στην Πάτρα ως φοιτητής και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο. Έκτοτε η ζωή του και η δράση του συνδέθηκαν με την πόλη της Πάτρας.

    Το 1985 μαζί με άλλους κομμουνιστές δημιούργησαν το Ε.Α.Μ. αποσχιζόμενοι από το ΚΚΕ. Ήταν μια διάσπαση από τα αριστερά του ΚΚΕ, το οποίο βρισκόταν σε δρόμους αναζήτησης συμφιλίωσης με τον αναθεωρητισμό και τον κυβερνητισμό, δρόμοι που οδήγησαν λίγο αργότερα στο κοινό πόρισμα με την Ελληνική Αριστερά (Ε.ΑΡ.) του Λεωνίδα Κύρκου, το σχηματισμό του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου και τελικά τη συμμετοχή στις αστικές κυβερνήσεις του Τζαννετάκη και της Οικουμενικής. Αυτήν την περίοδο, το Ε.Α.Μ. προσπαθεί να στηριχθεί στο μαρξισμό για να διαμορφώσει θέσεις για την αποτυχία των λαϊκών δημοκρατιών που κατέρρεαν, για τον ιμπεριαλισμό, για το εργατικό κίνημα, τη θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα , κτλ.

    Το 1991 δολοφονείται στην Πάτρα από μέλη της τοπικής ΟΝΝΕΔ που προσπαθούν να σπάσουν τις μαθητικές καταλήψεις, οι οποίες χαλάνε τη βιτρίνα της πανίσχυρης και αήττητης μέχρι τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κομμουνιστής καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας, στέλεχος του Ε.Α.Μ. Ο Μιχάλης Βασιλάκης θα σταθεί ακούραστος αγωνιστής της τιμωρίας όχι μόνο των φυσικών και αλλά των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας. Από τότε και κάθε χρόνο στις 9 Γενάρη, ο Μιχάλης Βασιλάκης ως γραμματέας του Ε.Α.Μ., θα εκφωνεί το λόγο στο μνημείο Τεμπονέρα. Οι παθιασμένοι λόγοι του αποτελούν οδοδείκτες για τα γεγονότα της τελευταίας τριαντακονταετίας.

    Την περίοδο 2001-2 η οργάνωση της Αριστερής Ανασύνταξης βρισκόταν σε συζητήσεις με το Ε.Α.Μ. για τη επίτευξη μιας ευρύτερης ενότητας των κομμουνιστών. Το καθήκον των κομμουνιστών να διαμορφώσουν τους όρους της δημιουργίας του δικού τους πολιτικού φορέα, αντί να επιτρέπουν στο ρεφορμισμό να τους ποδηγετεί, παραμένει, και μάλιστα αναδεικνύεται σήμερα που ο καπιταλισμός έχει μπει σε ακόμα πιο έντονη φάση σήψης και κρίσης, κρίσιμο καθήκον, ίσως το πιο κρίσιμο για την επιτυχία της κοινωνικής απελευθέρωσης της εργατικής τάξης.

    Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη φυσική και στην πολιτική οικογένεια του Μιχάλη Βασιλάκη.

    ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή