ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Κίνα : 60.000 Εργαζόμενοι Απεργούν !

Η μεγαλύτερη απεργία στη σύγχρονη ιστορία της Κίνας βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά την αυξανόμενη καταστολή από το κράτος και τις πιέσεις των εργοδοτών, όπου κατέφυγαν στην απαγωγή δύο διαδηλωτών, σε συλλήψεις και στον τραυματισμό πολλών ακόμα. Σύμφωνα με το revolution-news.com τον ένα από τους δύο διαδηλωτές, τον απήγαγαν οι μυστικές υπηρεσίες για δύο μέρες και τον πίεσαν ώστε να τους βοηθήσει στο «σπάσιμο» της απεργίας, εισπράττοντας, όμως, την κάθετη άρνησή του.

Η διεύθυνση του εργοστασίου προχώρησε σε απειλές κατά των απεργών, και κάποιους, τους ανάγκασε να μπουν στην επιχείρηση με τη συνοδεία της αστυνομίας και του στρατού. Αυτοί αρνήθηκαν να δουλέψουν, έπαιζαν χαρτιά, συζητούσαν και αψηφούσαν τους αστυνομικούς οι οποίοι βρίσκονταν εκεί για να τους εκφοβίσουν. Ένα από τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία διέδωσε ότι οι μισοί εργαζόμενοι σταμάτησαν την απεργία, κάτι το οποίο είναι ψευδές και ήδη αρκετά Μέσα το αρνούνται. Μια από τις εταιρείες του συγκροτήματος εργοστασίων που παράγει για την Adidas, έχει ανακοινώσει ότι θα αντικαταστήσει την παραγωγή με άλλα εργοστάσια, βοηθώντας τους διευθυντές να διασπάσουν την απεργία.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτά τα εργοστάσια μεταναστεύουν από αγροτικές περιοχές της Κίνας για να δουλέψουν, κάτω από άθλιες συνθήκες και με μισθούς πείνας, ενώ ο αριθμός τους σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 300 εκατομμύρια. Βιώνουν τρομερές διακρίσεις εδικά σε δικαιώματα που αφορούν τη στέγαση, την υγειονομική περίθαλψη και την πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση.

Η Teresa Cheng, οργανωμένη σε μια Διεθνή Ένωση για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πολυεθνικές εταιρείες (International Union League for Brand Responsibility) κατηγόρησε την Adidas για τη μεταφορά κάποιων από τις παραγγελίες της. «Αυτή είναι η κλασική συμπεριφορά της Adidas» είπε. «Η Adidas αποσύρει συστηματικά τις παραγγελίες της και τις μεταφέρει σε εργοστάσια με ακόμα πιο σκληρές συνθήκες, τιμωρώντας ουσιαστικά έτσι τους εργαζόμενους που τολμούν να αντισταθούν στην κακοποίηση από τα κάτεργα».

Στην απεργία συμμετέχουν 60.000 εργαζόμενοι. Ο αριθμός των απεργών τριπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες. Ολόκληρη η παραγωγή στο συγκρότημα Donguan έχει διαταραχθεί και αυτό στην πραγματικότητα είναι και το κύριο μέλημα των περισσότερων εταιριών και όχι τα αίτια της απεργίας. Το εργοστασιακό συγκρότημα της Yue Yuan, κατασκευάζει το ένα πέμπτο της παραγωγής αθλητικών παπουτσιών παγκοσμίως και περιλαμβάνει μάρκες όπως, Nike, Crocs, Adidas, Reebok, puma, Asics, New Balance, Timberland και Rockport.

Μετά τις πρόσφατες απεργίες στην IBM και στη Walmart, οι οποίες βρίσκονται και αυτές στο δέλτα του ποταμού Pearl, η απεργία απειλεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή – όπως έγινε και στην απεργία της Honda και στη Foshan το 2010.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τους μισθολογικούς όρους, τις συμβάσεις εργασίας και τα κενά στην παροχή της κοινωνικής τους ασφάλισης. Η διοίκηση του εργοστασίου, η οποία βρίσκεται στην Ταϊβάν αποφεύγει να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζομένους. Η απεργία κλιμακώθηκε όταν η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναενώσει τα συμβόλαια των εργαζομένων από την 1η Μαΐου αρνούμενη όμως να πληρώσει για την ασφάλιση και τη στέγαση των εργαζομένων, οι οποίοι διεκδικούν 30% αύξηση στους μισθούς τους.

Πηγή : alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου