Στάθηκαν στο πλευρό των απολυμένων που παλεύουν διεκδικώντας από κράτος και εργοδοσία να μην χαθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, οικονομική ενίσχυση 4.000 ευρώ, μέτρα προστασίας των ανέργων, να υπολογιστεί ως συντάξιμος ο χρόνος της ανεργίας. Επίσης διεκδικούν να δοθούν δωρεάν ξύλα στις οικογένειες των απολυμένων, να μην κοπεί ρεύμα και νερό σε κανένα σπίτι, να παγώσουν οι λογαριασμοί για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία και να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι.
Έδωσαν το παρόν εργαζόμενοι από την ΦΙΕΡΑΤΕΞ στο Κιλκίς που λίγες μέρες μετά το κλείσιμο του Βαρβαρέσου, κλήθηκαν να μπουν σε διαθεσιμότητα, να ζήσουν με μισό μισθό και ένσημο και τώρα βρίσκονται καθημερινά έξω από τη πύλη του εργοστασίου και αγωνίζονται μαχητικά. Διαμήνυσαν ότι μαζί θα συνεχίσουν την πάλη για την προστασία των δικαιωμάτων τους, απέναντι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και του κράτους.
Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι σωματείων του νομού που μετέφεραν τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους. Ενώ η εκδήλωση στηρίχθηκε και από προσφορές των επαγγελματιών της πόλης.
Στην συναυλία, παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Λεωνίδα Στολτίδη βουλευτής του ΚΚΕ, τον Γιάννη Τσεχελίδη, γραμματέα της ΤΕ Ημαθίας, και άλλα στελέχη.
Ο Αλέκος Κύρκας, αναπληρωτής γραμματέας του Σωματείου των εργαζομένων στη Βαρβαρέσος και ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας, ανέδειξε ότι «μέσα από όλη αυτή την αγωνιστική διαδρομή αποδεικνύεται ότι μόνο ο λαός σώζει το λαό και πως μόνο με αποφασιστικότητα και ενότητα θα καταφέρουμε να κερδίσουμε τα δίκαια αιτήματα μας». Σημείωσε ότι μέσα από τα παραδείγματα του Βαρβαρέσου και της ΦΙΕΡΑΤΕΞ φανερώνεται «το αδίστακτο πρόσωπο των βιομηχάνων, οι οποίοι αφού για δεκαετίες κολύμπησαν στα κέρδη, έλαβαν από όλες τις κυβερνήσεις εκατοντάδες εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων και ξεζούμισαν τους εργαζόμενους, μόλις αυτά τα κέρδη μειώθηκαν, αυτοί συνεχίζουν ανενόχλητοι τις επενδύσεις τους σε άλλους πιο κερδοφόρους κλάδους και εμείς πετιόμαστε στην ανεργία, ενώ μας χρωστάνε 7 εκ από τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις μας.
Έτσι ρήμαξαν ολόκληρες πόλεις, όπως τη δική μας, αφαιρώντας το δικαίωμα και από τις νέες γενιές να ζήσουν στο τόπο τους με σταθερή δουλειά σε αντίθεση με τη κόλαση της εποχικότητας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νομό μας .
Αυτό είναι το αποτύπωμα της ελευθερίας των επιχειρηματιών να κάνουν ότι θέλουν με την υπογραφή της ΕΕ, και όλων των αντεργατικών νόμων που εδώ και δεκαετίες ξηλώνουν τις ζωές μας».
Διαμήνυσε ότι δεν θα το βάλουν κάτω. Θα συνεχίσουν αγωνιστικά, με παράδειγμα τους νικηφόρους αγώνες σε μια σειρά κλάδους. «Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, ο δρόμος ώστε να δικαιωθούμε, να πάρουμε τα δεδουλευμένα μας, να προστατευτούν οι άνεργοι, να δοθεί το ποσό των 4000 ευρώ , να μην κοπεί ρεύμα και νερό, να παγώσουν οι λογαριασμοί και τα δάνεια για όσο καιρό είμαστε άνεργοι, να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι, να δοθούν ξύλα και να μειωθούν τα δημοτικά τέλη στους απολυμένους συναδέλφους μας από τη Δημοτική αρχή».
Ο Νίκος Καρυπίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Σπάρτακος» στη ΦΙΕΡΑΤΕΞ, ανέφερε: «Και οι δικές μας θέσεις εργασίας στη ΦΙΕΡΑΤΕΞ φαίνεται να έχουν χαθεί. Είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων του Βαρβαρέσου μέχρι την πλήρη δικαίωση τους. Από κοινού ο αγώνας μας. Ένας για όλους και όλοι για έναν».
Ο Παναγιώτης Χατζησάββας, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Ημαθίας, ανέφερε ότι το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης αλληλεγγύης ενίσχυσε τον αγώνα τους με 300 ευρώ. Και είπε: «Το δίκιο είναι με το μέρος των εργατών, αυτών που παράγουν τον πλούτο, γιατί χωρίς εσάς γρανάζι δε γυρνά».
Την αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών μετέφερε και η Χάρις Αξούριστου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας. «Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις σας. Όπλο μας η ταξική αλληλεγγύη. Ο λαός μόνο θα σώσει το λαό. Αγωνιζόμαστε όπως ξέρουμε, με ψηλά το κεφάλι και τραγουδώντας».
Γροθιά αποτέλεσαν τα λόγια της Ελεάνας, τελειόφοιτης μαθήτριας, κόρη απολυμένου, που ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «οι μαθητές και οι φοιτητές "πεινάμε" για δωρεάν δημόσια παιδεία, για δημόσιο σύστημα υγείας, για αξιοκρατεία στην αγορά εργασίας. "Πεινάμε" για ένα μέλλον στον τόπο μας και φτιαγμένο από εμάς για μας». Και κλείνοντας κάλεσε «όλοι μαζί να αντισταθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε, ώστε να σταματήσει ο οικονομικός μαρασμός της Νάουσας. Παρόλο που η ανεργία είναι η χειρότερη μορφή κοινωνικής αδικίας, αν είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο ένα πράγμα δεν θα μπορέσουν ποτέ να μας πάρουν, την αξιοπρέπειά μας».
Επί σκηνής ο Κώστας Καλδάρας, μετέφερε τη συμπαράσταση των συναδέλφων του καλλιτεχνών και κάλεσε σε ακόμα πιο μαζικό μαχητικό αγώνα στο πλευρό των απολυμένων. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μουσικών της πόλης Τάσο Καραγκιοζίδη, Αναστάση Κτώνα, Βαγγέλη Δερβόκη και Σάκη Βαρβέρη. Ενώ συνόδευσε στο τραγούδι, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας Νίκος Νατζμέ.
Πηγή : 902
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου