Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το σχέδιο για μια Ελλάδα ισχυρή και υπερήφανη, για μια κοινωνία με δικαιοσύνη, για μια οικονομία παραγωγική
«Την ακρίβεια ο προϋπολογισμός δεν την αντιμετωπίζει. Τους εργαζόμενους δεν τους προστατεύει. Τη μεσαία τάξη δεν τη στηρίζει. Αντιθέτως, τους επιβαρύνει με περισσότερους φόρους» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδόμησε σημείο προς σημείο τον προϋπολογισμό του 2024 και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τόσο στα εργασιακά ζητήματα όσο και στην στεγαστική κρίση, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει την ακρίβεια.
Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε εναντίον της ΝΔ και με αφορμή τις δηλώσεις Σαμαρά, ενώ υπεραμύνθηκε των θετικών πεπραγμένων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι με το 41% έλαβε λευκή επιταγή, είναι βαθιά γελασμένος. Το ποσοστό αυτό έχει πήλινα πόδια. Και δεν τα έχει μόνο στην κοινωνία που αισθάνεται προδομένη. Τα έχει και εντός ΝΔ. Όπου οι υποκλινόμενοι στον Ερντογάν βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με όσους λένε “κακώς ήρθε στην Αθήνα ο Ερντογάν”, με προεξάρχοντα τον κ. Σαμαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης.
Παράλληλα ξεδίπλωσε ένα τμήμα του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «για μια Ελλάδα ισχυρή και υπερήφανη. Για μια κοινωνία με δικαιοσύνη. Για μια οικονομία παραγωγική και ανθεκτική». Όπως είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, «αυτό το σχέδιο φιλοδοξούμε να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται δομική ανασυγκρότηση. Και οφείλουμε να πούμε από τώρα πώς θα την υλοποιήσουμε. Να εκπονήσουμε και να επικοινωνήσουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, με προοδευτικό περιεχόμενο, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη χώρα, την οικονομία, την καθημερινότητα των πολιτών.
Εμείς έχουμε την ανεξαρτησία και την εντιμότητα να το πετύχουμε αυτό. Και αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Ότι δεν μας κρατάει κανείς. Εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να “σπάσουμε αυγά” και να φέρουμε τις μεγάλες αλλαγές:
1. Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα που θα επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση, που θα επιτρέπουν στους νέους να μη φεύγουν στο εξωτερικό.
Με αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Με μια ισχυρή επιθεώρηση εργασίας.
2. Να δημιουργήσουμε ένα σαφές, σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Έναν φορολογικό κώδικα που θα διαρκέσει μια δεκαετία. Χωρίς αιφνιδιαστικές αλλαγές και δυσάρεστες εκπλήξεις ανάλογα με το πώς θα ξυπνήσει ο πρωθυπουργός ένα πρωί.
Εμείς θέλουμε έναν φορολογικό κώδικα με δύο συντελεστές φορολογίας για τις εταιρείες. 17% και 24%. Έτσι σχεδόν το 97% των επιχειρήσεων θα δουν τον φόρο τους να μειώνεται σημαντικά. Και απειροελάχιστη αύξηση θα έχουν εκείνες οι λίγες που έχουν ετήσιο κέρδος πάνω από 220.00 ευρώ.
Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα αυξήσει τα δημόσια έσοδα. Και θα είναι δίκαια.
Και για τα φυσικά πρόσωπα: ενιαία φορολόγηση των εισοδημάτων τους από κάθε πηγή με νέα, προοδευτική κλίμακα, με αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλους.
Με μείωση, επίσης, των άδικων έμμεσων φόρων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και χωρίς την παράλογη προκαταβολή φόρου.
Ένα φορολογικό σύστημα που θα βασίζεται στην ανταποδοτικότητα, στην αίσθηση των πολιτών ότι οι φόροι τους πιάνουν τόπο σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για όλες και όλους.
Που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στη σιγουριά δηλαδή ότι τα χρήματα των φορολογούμενων δεν σπαταλούνται δεξιά και αριστερά σε απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων σε ημέτερους.
Που θα βασίζεται, τέλος, στη διαφάνεια και δεν θα υπάρχουν μαφίες εφοριακών που εκβιάζουν επιχειρηματίες ή προσπαθούν να εξοντώσουν μέσα ενημέρωσης που είναι “ενοχλητικά” για την εξουσία.
3. Να ανακατανείμουμε, επίσης, τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Που η συντριπτική πλειονότητα δεν έχει πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και πολλές από αυτές ασφυκτιούν από τα χρέη.
Χωρίς μικρές επιχειρήσεις 5 έως 15 εργαζομένων, οι οποίες παράγουν προστιθέμενη αξία από τον παραγωγικό τομέα και από τη μεταποίηση έως τις υπηρεσίες, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σταθερότητα. Θα τις στηρίξουμε, δεν θα τις κλείσουμε.
4. Να υλοποιήσουμε μια δίκαιη και συμπεριληπτική πράσινη μετάβαση, που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους άνεργους πολίτες.
5. Να σχεδιάσουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για το τεράστιο θέμα της στέγασης. Για την ανεξάρτητη διαβίωση και χειραφέτηση των νέων, ώστε να βελτιωθούν σταδιακά και οι δημογραφικοί δείκτες.
6. Να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος, παρέχοντας τη δυνατότητα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα να αγοράζει από τα funds και τους servicers τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, την αγροτική γη.
7. Να χτίσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Να στηρίξουμε έμπρακτα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τους λειτουργούς του.
Να δώσουμε έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και την εξωστρέφεια της εκπαίδευσης, και μαζί με την εκπαίδευση, φυσικά, και της έρευνας.
8. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, που θα έχουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και δεν θα περιορίζονται στην εισαγωγή προϊόντων ή το real estate.
9. Να αποκαταστήσουμε το κράτος Δικαίου και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
10. Να βελτιώσουμε το δικαστικό σύστημα.
Δεν μας αξίζει να είμαστε στη θέση 27.
Αυτό - ξέρετε - δεν είναι τυχαίο. Είναι επιλογή. Ευνοεί όσους μπαίνουν στην δικαστική διαδικασία από θέση ισχύος.
Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Να βελτιωθεί η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης.
11. Τέλος, πρέπει να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και προσεχώς ως κυβέρνηση την ανάγκη άσκησης μιας ενεργητικής πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκοντας την εμπέδωση αμφίπλευρα σχέσεων ειρήνης και ανάπτυξης αφενός με τους στρατηγικούς μας εταίρους στην Δύση και αφετέρου με τις αναδυόμενες δυνάμεις εξ Ανατολών στη βάση διμερών και πολυμερών επωφελών συνεργασιών στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι δύναμη πατριωτικής ευθύνης, υπερψηφίζουμε τις αμυντικές δαπάνες, καθώς στηρίζουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
Ταυτόχρονα όμως, διατηρούμε το δικαίωμά μας να ελέγχουμε και να κρίνουμε κάθε σχετικό πρόγραμμα ώστε αυτό να υπηρετεί πραγματικά τις επιχειρησιακές ικανότητες χωρίς να υπονομεύει την εθνική οικονομία».
«Δίνουμε αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη από την σωστή πλευρά»
Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του «με ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους σας για τη μάχη που δίνετε όλες αυτές τις μέρες στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Για το γεγονός ότι το κόμμα μας - όπως ακριβώς αρμόζει στην αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας - στέκεται και σε αυτή την κρίσιμη κοινοβουλευτική μάχη με τεκμηρίωση, με επιχειρήματα, με προτάσεις, με σχέδιο.
Περισσότερο, όμως, για το γεγονός ότι δίνουμε αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη από την σωστή πλευρά. Από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Απέναντι στην αδικία. Από την πλευρά της ισότητας. Απέναντι στην ανισότητα. Από την πλευρά της προόδου. Απέναντι στον συντηρητισμό. Από την πλευρά των συμφερόντων της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Απέναντι σε μια πολιτική που ευνοεί λίγους και ισχυρούς».
Μα πάνω από όλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «με ενσυναίσθηση για το πώς περνάει ο κόσμος. Απέναντι στην αλαζονεία του 41% για την κοινωνία, η οποία νιώθει οργή, ανασφάλεια, απογοήτευση, παραίτηση - και το λέει ρητά στις δημοσκοπήσεις.
Αυτός είναι ο ρόλος, η ευθύνη και το χρέος μας: Να είμαστε η φωνή της κοινωνίας.
Η φωνή που θα σπάει το φράγμα της σιωπής για τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και τη διάχυτη αδικία που φέρνει η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Και γνωρίζω καλά ότι για να δοθεί αυτή η πολιτική μάχη - όπως αρμόζει στον ρόλο και στη θέση που μας όρισαν οι πολίτες - δουλέψατε πολύ. Όλες και όλοι. Πολύ δούλεψαν και οι συντρόφισσες και οι σύντροφοι από τα Τμήματα του κόμματός μας. Είμαι υπερήφανος για εσάς και θα είμαι δίπλα σας. Πάντα».
«Συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό έχει γίνει φανερό ότι συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι.
«Όσα λένε αυτές τις ημέρες οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είναι βγαλμένα από τις πιο σκληρές παραδόσεις των trickle down economics. Τι μας λένε; Ότι αν αφήσουμε την αγορά ανεξέλεγκτη, τα οφέλη από την ανάπτυξη και την κερδοφορία - κάποια στιγμή, στο μέλλον - θα διαχυθούν στην κοινωνία. Μέχρι τότε, όμως, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα πρέπει να αρκούνται με τα ελάχιστα. Μόνο που η ιστορία έχει αποδείξει ότι αυτή η καλύτερη στιγμή για τους πολλούς δεν έρχεται ποτέ. Αντιθέτως, διαιωνίζονται οι ανισότητες.
Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την αριστερή προοδευτική παράταξη του τόπου, το παρεμβατικό και κοινωνικό Κράτος δεν είναι τροχοπέδη. Είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία. Και ξέρουμε καλά, ότι σε μια κοινωνία μεγάλων ανισοτήτων ακόμη και η ίδια η Δημοκρατία οδηγείται σε μεγάλους κινδύνους. Ήδη βλέπουμε την Ακροδεξιά να θεριεύει σε όλη την Ευρώπη. Είναι δικό μας δημοκρατικό και ιστορικό καθήκον να αποτρέψουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική».
Ο Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε λέγοντας ότι «όλες αυτές τις ημέρες ακούμε από την κυβέρνηση απίστευτες θριαμβολογίες για την πορεία της οικονομίας. Είμαι βέβαιος, ότι τις ίδιες θριαμβολογίες για “αναπτυξιακό και επενδυτικό θαύμα” θα ακούσουμε και σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη.
Όμως εμείς την «απουσία του θαύματος» τη βλέπουμε εκεί έξω, κάθε μέρα, στην κοινωνία. Μιλάμε με τους ανθρώπους, ακούμε τι μας λένε και κυρίως βλέπουμε πώς περνάνε.
Πώς τα βγάζουν πέρα με λογαριασμούς, σούπερ μάρκετ και ενοίκια. Πώς κρατούν τις επιχειρήσεις τους όρθιες. Με τι κόπο. Με τι δυσκολίες. Με τι θυσίες. Θυμόμαστε το προηγούμενο νεοδημοκρατικό «θαύμα». Όταν η Νέα Δημοκρατία έλεγε ότι η οικονομία ήταν θωρακισμένη λίγο πριν μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και στα μνημόνια.
Εμείς ξέρουμε ότι σε μια εποχή απρόβλεπτων διεθνών αναταράξεων και αβεβαιότητας, το χρέος μιας κυβέρνησης είναι να θωρακίζει τη χώρα και την κοινωνία για το μέλλον.
Αυτό πετύχαμε με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, στα οποία μας οδήγησε η Νέα Δημοκρατία.
Αυτό πετύχαμε με την ευνοϊκότερη ρύθμιση χρέους στην παγκόσμια ιστορία και μπόρεσε η χώρα να σταθεί όρθια στην πανδημία και να ανακτήσει σήμερα την επενδυτική βαθμίδα.
Αυτό πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και φέραμε σταθερότητα στα βόρεια σύνορά μας σε μια περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Και είμαστε υπερήφανοι για αυτά. Με επίγνωση των λαθών και των παραλείψεών μας. Κυρίως, όμως, με τη βαθιά πίστη ότι υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα και την κοινωνία από αυτόν της Νέας Δημοκρατίας».
Ο Στέφανος Κασσελάκης συμπλήρωσε λέγοντας ότι «αν νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι με το 41% έλαβε λευκή επιταγή, είναι βαθιά γελασμένος.
Το ποσοστό αυτό έχει πήλινα πόδια. Και δεν τα έχει μόνο στην κοινωνία που αισθάνεται προδομένη. Τα έχει και εντός Νέας Δημοκρατίας.
Όπου οι υποκλινόμενοι στον Ερντογάν βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με όσους λένε «κακώς ήρθε στην Αθήνα ο Ερντογάν», με προεξάρχοντα τον κ. Σαμαρά.
Όπου οι οπαδοί του απάνθρωπου όρου «λαθρομετανάστες» βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με εκείνους που ξαφνικά θυμήθηκαν ότι μας λείπουν εργατικά χέρια και χρειαζόμαστε τους μετανάστες για να μαζέψουν τις ελιές.
Όλοι εναντίον όλων μέσα στη ΝΔ, εκτός από τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα του χαμαιλέοντα, να μεταμορφώνεται από Ελλαδέμπορα σε λαδέμπορα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα».
Οι αμείλικτοι αριθμοί
Αναφερόμενος στο πεδίο της οικονομίας, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντική εξέλιξη για την οικονομία. Και η ιστορική συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή δεν αμφισβητείται από κανέναν.
«Την ίδια ώρα, όμως, κάνει τις αδυναμίες της χώρας να φαίνονται πιο έντονες. Οι αποκλίσεις της Ελλάδας με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης είναι κραυγαλέες. Οι αριθμοί είναι αριθμοί και είναι αμείλικτοι.
Η Ελλάδα είναι 25η στους 36 της Ευρώπης στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2021. Σωρευτικά 3,74%.
Είναι 32η στους 36 στην αύξηση με όρους ονομαστικού ΑΕΠ. Με την όποια ανάπτυξη να έρχεται λόγω των τεράστιων δαπανών που έγιναν τον καιρό της πανδημίας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι στο 55% της Ευρωζώνης, όταν πριν την κρίση χρέους ήταν στο 70%.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση στην αναλογία επενδύσεων προς ΑΕΠ.
Έχουμε απόκλιση σχεδόν 9% του ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι ένα ετήσιο επενδυτικό κενό περί τα 17 δισ. ευρώ.
Στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έχουμε απόκλιση 6% από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλ. 15 δισ. ευρώ.
Και μαζί με όλα αυτά, έχουμε κι ένα μεγάλο κυβερνητικό φιάσκο όσον αφορά τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση τις υπολόγιζε στο 15,1% για το 2023. Της βγαίνουν στο 7,1%. Και επιμένει. Επιμένει υπεραισιόδοξα στο 15,1% και για το 2024.
Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί οριακά, κατά 2,5%, σε σχέση με το 2019, αλλά οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά, κατά 17,2%. Το πιο σημαντικό, όμως, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι ότι τα 2/3 της αύξησης των επενδύσεων δεν είναι τίποτε άλλο από εξαγορά κόκκινων δανείων.
Τι μας λέει αυτό το τελευταίο στοιχείο; Την τεράστια αδυναμία δημιουργίας επενδύσεων που αυξάνουν τον καθαρό σχηματισμό κεφαλαίου και την εγχώρια προστιθέμενη αξία μέσω απασχόλησης και μισθών. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας παραμένει απαράλλακτα ίδιο με εκείνο της χρεοκοπίας, με τις διαρθρωτικές αδυναμίες να παραμένουν παρούσες μέχρι και σήμερα».
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, επιβραδύνεται.
Επανέρχονται οι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας. Ήδη τα ευρωπαϊκά συνδικάτα διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά της επαναφοράς της λιτότητας. Η Ελλάδα; Απουσίαζε από τη συζήτηση. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζεται με τις δυνάμεις εκείνες που δεν θέλουν την εμβάθυνση της Ευρώπης, δεν θέλουν την εκλογίκευση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς έχει συμφωνήσει στη 2η μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία.
Το κόστος χρηματοδότησης είναι υψηλό, λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έδωσε και “σήμα” για περιορισμό στις αυξήσεις μισθών για τιθάσευση του πληθωρισμού. Ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία. Η τραγωδία στη Γάζα λαμβάνει κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για τις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων.
Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργούν μεγάλες ανάγκες. Οι οποίες καθίστανται ακόμη εντονότερες από την έλλειψη σχεδιασμού και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Τα ζήσαμε με τις μεγάλες καταστροφές από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και στον Έβρο. Με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την ακρίβεια, από τους χαμηλούς μισθούς, τη στεγαστική κρίση, το ιδιωτικό χρέος».
Πηγή : Αυγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου