ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

EEK : Κάτω Τα Χέρια Από Τον ΣΕΑ

 ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

 

Η πραξικοπηματική, εκδικητική έξωση του ΣΕΑ από το κτίριό του, που επί 40 χρόνια αξιοποιεί με τον καλύτερο και δημοκρατικότερο τρόπο, δεν εκφράζει παρά τον φόβο της υπουργού και της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τους ανθρώπους του πολιτισμού και του αγώνα, τη νεολαία, όλους όσους δεν σκύβουν το κεφάλι στο καταστροφικό της έργο. Τρέμει τον ανοιχτό, δημοκρατικό διάλογο και την κριτική, αρνείται την τεράστια ευθύνη της για τις τραγικές συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της.

 

Αφορμή για την έξωση στάθηκε η τελευταία εκδήλωση σ’ αυτόν τον χώρο στις 18 Ιούλη 2023 για το τραγικό ναυάγιο της Πύλου με τους 700  αδικοχαμένους πρόσφυγες και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική της μη-διάσωσης των προσφύγων, προκειμένου να μείνουν έξω από την Ευρώπη – Φρούριο. Τόσο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης όσο και οι ομιλητές σ’ αυτήν την εκδήλωση κατέδειξαν αναλυτικά αυτές τις ευθύνες, κατέρριψαν το κυβερνητικό αφήγημα και απαίτησαν δικαιοσύνη για τα θύματα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από συλλογικότητες που δίνουν καθημερινά τη μάχη στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης, το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18Άνω, το Σωματείο υπεράσπισης του επιστημονικού και κοινωνικού έργου του 18Άνω, την Κατάληψη Στέγης για τους πρόσφυγες της Νοταρά, τη συλλογικότητα Αλληλεγγύης Αντισώματα και τον Αστέρα Εξαρχείων με την αντιφασιστική του ιστορία.

Το τελευταίο ρατσιστικό πογκρόμ στον Έβρο και η ανοιχτή υποστήριξη των πρωταγωνιστών του από υπουργούς και πανεπιστημιακούς -ένας μάλιστα είναι διορισμένος από την ίδια την υπουργό πολιτισμού ως πρόεδρος μεγάλου μουσείου- αποκαλύπτει με τον πιο καθαρό τρόπο αυτό που η κυβέρνηση εμποδίζει να μπει στο δημόσιο διάλογο: το ρατσισμό και το φασισμό που φωλιάζει στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τόσο η ανενόχλητη από την Αστυνομία προέλαση των Κροατών φασιστών που ήρθαν για να δολοφονήσουν το νεαρό φίλαθλο, όσο και οι σημερινές συντονισμένες προσπάθειες πολλών υψηλά ιστάμενων να ενοχοποιήσουν τους πρόσφυγες ως εμπρηστές των μεγάλων πυρκαγιών αποκαλύπτουν και στον πιο δύσπιστο την τρομακτική εμφάνιση του αυγού του φιδιού.

Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, που έμπαιναν ανοιχτά στο δημόσιο διάλογο από διάφορες συλλογικότητες που οργάνωναν εκδηλώσεις σε αυτό το χώρο, ενοχλούσαν την αντιδραστική κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κριτικές φωνές δεν επιτρέπεται να ακούγονται. Μόνο οι παρατρεχάμενοι και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι, οι ξενόφοβοι και οι φασίστες έχουν το δικαίωμα.

Επιπλέον η ίδια η διοίκηση του ΣΕΑ είχε το θάρρος να συγκρουστεί ανοιχτά με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μενδώνη σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα (τσιμέντωμα της Ακρόπολης, νομιμοποίηση προϊόντων αρχαιοκαπηλίας της Συλλογής Στέρν, μεταφορά των ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου, μετατροπή των 5 μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ κ.ά.)

Για την τόλμη, τη συνέπεια, την αγωνιστικότητα, το επιστημονικό ήθος και την υπευθυνότητα απέναντι στον ελληνικό λαό και τον πολιτισμό του ο ΣΕΑ τιμωρείται από μια κυβέρνηση που φοβάται το λαό.

Όμως ο λαός θα σώσει το λαό! Οι αρχαιολόγοι και ο ΣΕΑ δεν είναι μόνοι! Ο αγώνας είναι συλλογικός!

Το πραξικόπημα της Μενδώνη και της κυβέρνησης Μητοστάκη δεν πρέπει να περάσει και δεν θα περάσει!

Αυτή η αντιδραστική κυβέρνηση πρέπει να ανατραπεί!

31/8/23

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου