ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Ούτε Μια Σπιθαμή Γης Στους «Γεωργιάδηδες» Και Στα Αφεντικά

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο».

Αυτά δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης προαναγγέλλοντας κάποιες ρυθμίσεις από το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο στην Βουλή -και περιλαμβάνει επίσης την «εισαγωγή του θεσμού του δόκιμου εργαζόμενου», σύμφωνα με τον οποίο ένας εργάτης, μετά από εργασία έξι μηνών θα απολύεται χωρίς αποζημίωση.

Την ίδια στιγμή που οι τιμές στη βενζίνη και τα τρόφιμα εκτοξεύονται στα ύψη και η αγοραστική δύναμη των μισθών εργαζομένων κατρακυλάει, η κυβέρνηση λέει στους εργαζόμενους ότι αν θέλουν να επιζήσουν θα πρέπει να δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα! Αυτή είναι η «αφετηρία μιας αισιόδοξης πορείας προς την Ελλάδα του 2030» που, σύμφωνα με τις διαρροές από το Μαξίμου ο Μητσοτάκης ετοιμάζεται να κηρύξει στην ΔΕΘ στις αρχές του επόμενου μήνα.

Στην πραγματικότητα, με τον Άδωνι σε ρόλο «λαγού», η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια της για να επιτεθεί σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να εξασφαλίσει τα νέα “πλεονάσματα” και να πιάσει την «επενδυτική βαθμίδα». Αλλά αυτή είναι μόνο η μια όψη της απειλής ενάντια στην εργατική τάξη. Η άλλη όψη αφορά το βάθεμα της επικίνδυνης εμπλοκής της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ που ήρθε στη δημοσιότητα από «σπόντα».

Την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό Κογκρέσο υπερψηφίστηκε τροπολογία με θέμα τη δημιουργία νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα. Η τροπολογία ζητάει από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλλουν έκθεση για τη δυνατότητα πρόσθετων βάσεων στα ελληνικά νησιά. Όπως δήλωσε η εισηγήτρια εκ μέρους των Δημοκρατικών: «Το Πεντάγωνο κλιμακώνει τις στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα απαντώντας στις ρωσικές ναυτικές επιχειρήσεις και στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία».

«Οι εξελίξεις σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα είναι ευπρόσδεκτες» διαβάζουμε στα διάφορα μέσα ενώ οι ίδιες πηγές δείχνουν «ως πιθανά για να ενταχθούν στον σχεδιασμό των αμερικανικών διευκολύνσεων τα νησιά της Σκύρου και της Λήμνου». Επιπλέον, την ίδια μέρα που ψηφίστηκε η τροπολογία, σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως το Αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να εγκαταστήσει βαρύ εξοπλισμό στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη διαχείριση ακόμη περισσότερων φορτίων. Και μαζί με τους σχεδιασμούς προχωράνε και οι «ασκήσεις». Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε ακόμη μια συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικάνικων μαχητικών από το αεροπλανοφόρο USS GERALD R. FORD (GRF) κοντά στην Πελοπόννησο.
 

Πολεμικός κόμβος


Ενώ ο μακρόσυρτος πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται μέσα στον Αύγουστο και από τις δύο πλευρές με αλλεπάλληλες επιθέσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει, όχι μόνο την Αλεξανδρούπολη, αλλά όλη τη χώρα στο μεγαλύτερο στρατηγικό κόμβο του νατοϊκού πολεμικού σχεδιασμού στην Ουκρανία. Με «αντάλλαγμα» την αγορά από τις ΗΠΑ των 20+20 μαχητικών F-35 κόστους περίπου 7 δις ευρώ και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 κόστους 1,4 δις ευρώ. Μια τεράστια σπατάλη -σε σύγκριση με τα 450 εκατομμύρια ευρώ των «παροχών» που ο Μητσοτάκης εξαγγείλει στην ΔΕΘ, φυσικά αν και εφόσον «το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Ο πόλεμος εκτοξεύεται, οι εξοπλισμοί εκτοξεύονται, η κλιματική κρίση εκτοξεύεται, οι τιμές εκτοξεύονται -και μαζί τους εκτοξεύονται τα κέρδη και οι ταξικές ανισότητες. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Oxfam, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων τροφίμων και ενέργειας αυξήθηκε κατά 453 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2020 και 2022 -ένα δισεκατομμύριο δολάρια κάθε δύο ημέρες. Ενώ το 2023, 263 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι θα πέσουν σε ακραία φτώχεια, με ρυθμό ένα εκατομμύριο άτομα κάθε 33 ώρες. «Οι προλετάριοι πέφτουν, οι μετοχές ανεβαίνουν», όπως έγραφε και πριν από ένα αιώνα η Ρόζα Λούξεμπουργκ.

Δεν χωράει καμιά αναμονή από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, «να δούμε πρώτα» πότε και τι θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τον δρόμο τον δείχνει από τις παραλίες όλης της χώρας ο κόσμος που μέσα στον Αύγουστο ανακαταλαμβάνει με τον τσαμπουκά τον χώρο που του ανήκει. Αυτή η εικόνα πρέπει να γενικευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη, στη μεγάλη διαδήλωση στην ΔΕΘ και να κλιμακώσει με απεργίες και διαδηλώσεις. Δεν πρόκειται να αφήσουμε σπιθαμή γης στους “μητσοτάκηδες”, τους “γεωργιάδηδες” και τα συμφέροντα που υπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου