ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Φτάνει Πια!

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για να ξεφύγει από τη δίνη της πολιτικής κρίσης που επιδεινώθηκε με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Πρώτα ο Μητσοτάκης έκανε διάγγελμα ζητώντας υποκριτικά συγγνώμη για το "πολιτικό λάθος" της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από κορώνες για τη "μεγάλη προσφορά της ΕΥΠ στην εθνική ασφάλεια". Αλλά το μοτίβο ότι ένα στέλεχος που έγινε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ήταν απειλή για την εθνική ασφάλεια ήταν αυτογκόλ για τη ΝΔ.

Γρήγορα ο Μητσοτάκης προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα με ένα δεύτερο διάγγελμα για τις "οικονομικές επιτυχίες" της κυβέρνησης που μας "βγάζει από την μνημονιακή επιτήρηση". Σε αυτό το μοτίβο έχει τη στήριξη της ΕΕ που έστειλε επιστολή στον Σταϊκούρα με συγχαρητήρια. Αλλά λέει ξανά ψέματα.

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ βρίσκεται ξανά στα πρόθυρα μιας κρίσης χρέους όπως πριν από δέκα χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει, λέει, τον πληθωρισμό. Αλλά η άνοδος των επιτοκίων ξαναφέρνει το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και της Ιταλίας και της Ελλάδας. Η φούσκα που δημιούργησε η πολιτική του φθηνού χρήματος για τις τράπεζες όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει σημάνει ότι το χρέος σε όλες τις χώρες είναι μεγαλύτερο. Για την Ιταλία και την Ελλάδα η απειλή είναι άμεση.


Απειλή

Η απειλή αυτή κουκουλώνεται προς το παρόν με παρεμβάσεις της ΕΚΤ που αγοράζει ιταλικά και ελληνικά ομόλογα. Αλλά προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτή η παρέμβαση είναι η επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης από την ΕΚΤ. Αν η Λαγκάρντ κρίνει ότι η οικονομική πολιτική δεν είναι «σωστή», το σωσίβιο με την αγορά ομολόγων θα αποσυρθεί.

Το τι σημαίνει «σωστή» οικονομική πολιτική από μεριάς της ΕΕ και των «θεσμών» της το ξέρουμε καλά, όχι μόνο από τους εκβιασμούς του 2015, αλλά και σήμερα.

«Σωστή» πολιτική είναι να ξοδεύει ο Μητσοτάκης δισεκατομμύρια για την αγορά των Ραφάλ, αλλά να κόβονται τα κονδύλια για προσλήψεις στο Δημόσιο, όπου όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες. Τη γραμμή την έδωσε η γερμανική κυβέρνηση που αποφάσισε ότι θα ξοδέψει 100 δις έξτρα για "αμυντικές" δαπάνες.

«Σωστή» πολιτική είναι να κόβονται τα λεφτά για τα δημόσια νοσοκομεία και να επιδοτεί το κράτος τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που όλο βρίσκουν νέα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όλο αποτυχαίνουν στην καταπολέμηση του κορονοϊού.

«Σωστή» πολιτική είναι οι ιδιωτικοποιήσεις που έχουν οδηγήσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, του φυσικού αέριου και της βενζίνης στα ύψη, ενώ οι κρατικοποιήσεις είναι «λαϊκισμός».

«Σωστή» πολιτική είναι να κυνηγάει η Φρόντεξ, το λιμενικό, η αστυνομία και ο στρατός τους πρόσφυγες μέχρι θανάτου και ο Μητσοτάκης να επεκτείνει ξανά τον φράχτη στον Έβρο.

«Σωστή» πολιτική είναι να δίνει η Δικαιοσύνη την έγκριση για τις υποκλοπές της ΕΥΠ κατασκευάζοντας «ύποπτους» όπως βολεύει την κυβέρνηση και ταυτόχρονα να αποφυλακίζουν οι δικαστές τον κάθε Λιγνάδη.

Η οργή για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι αξεδιάλυτα δεμένη με τους αγώνες που έχει ξεδιπλώσει το εργατικό και τα άλλα κινήματα ενάντια σε όλες αυτές τις επιθέσεις. Τα επιτελεία της ΕΕ και οι έλληνες καπιταλιστές μαζί τους πολύ θα ήθελαν μια σταθερή κυβέρνηση που να συνεχίζει τα φορτώνει τα βάρη των πολλαπλών κρίσεων και αποτυχιών του καπιταλισμού στις πλάτες μας. Όσο και να προσπαθούν, όμως, δεν τους βγαίνει. Στηρίζουν τις ελπίδες τους σε μια σαπισμένη κυβέρνηση. Είναι η ώρα να πούμε: Φτάνει πια! Και να κάνουμε την ανατροπή του Μητσοτάκη αφετηρία για όλες τις ανατροπές που λαχταράει ο κόσμος της δουλειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου