ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ «ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ» ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Το Σάββατο 04 Ιουνίου η νΚΑ και το ΝΑΡ, οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ διοργάνωσαν για μια ακόμη χρονιά στο Βόλο, όπως και σε μια σειρά άλλων πόλεων, το πολιτικό-πολιτιστικό φεστιβάλ «ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ». Την ώρα που το φεστιβάλ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ομάδα 40-50 ατόμων, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αντιεξουσιαστικός – αναρχικός χώρος σύμφωνα με κείμενο που μοίρασαν και υπογράφονταν από τη συλλογικότητα «κατάληψη Α.Κ.Ρη.Δ.Α. και σύντροφοι – συντρόφισσες», επιχείρησαν με πρόσχημα την ύπαρξη οικονομικής ενίσχυσης για την είσοδο στο φεστιβάλ, να επιβάλλουν με «νταβατζίδικο» και τραμπούκικο τρόπο, τους δικούς τους όρους για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ.

Σε μια περίοδο που η ίδια η κυρίαρχη πολιτική και ο αστικός κόσμος επιδιώκει τον εκφυλισμό και τη διάλυση όλων των οργανωμένων δυνάμεων του κινήματος, τέτοιες πρακτικές μόνο νερό στο μύλο αυτών των σχεδίων βάζουν. Η επίθεση με χαρακτηριστικά αντισυγκέντρωσης σε φεστιβάλ κομμουνιστικής οργάνωσης δεν εξαγνίζεται κάτω από ιδεολογικούς μανδύες, ούτε με εύσχημα προσχήματα περί «αποκλεισμών» και «ημι-ιδιωτικοποίησης χώρων», που μόνο ιδεοληπτικές εμμονές εκφράζουν. Πρόκειται για έμπρακτο επιστέγασμα μιας επιχειρηματολογίας, η οποία πολύ καιρό τώρα επιχειρεί μανιωδώς να παρουσιάσει τη βαθιά αστική απογύμνωση και ξεκάθαρη συστημική ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ σαν «ήττα» συνολικά της αντισυστημικής και αντικαπιταλιστικής αναζήτησης. Μια «ήττα» που επιδιώκεται να ταυτιστεί τελικά με το ίδιο το κίνημα και τις μορφές διεκδικήσεων της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Ακριβώς για αυτό το λόγο με περισπούδαστο ύφος η ανακοίνωση της εν λόγω ομάδας υπονοούσε πως το φεστιβάλ των «ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ» είναι φορέας της εμπορευματοποίησης και του καπιταλιστικού πολιτισμού, όπως λίγο πολύ όλη η αριστερά…(!) Από αυτή την άποψη τόσο η μορφή που χρησιμοποίησε η εν λόγω ομάδα, όσο και το πολιτικό της αντίκτυπο είναι εχθρικά με το κίνημα της κοινωνικής χειραφέτησης.

Αυτό που πραγματικά όμως συνιστά μέγιστη αλχημεία είναι πως, ειδικά στο πανεπιστήμιο των ΕΣΠΑ, των καθηγητών που φτιάχνουν ετοιμοπαράδοτα πρότζεκτ για μια σειρά κατασκευαστικών εταιριών (και όχι μόνο…) και γενικότερα στο πανεπιστήμιο που αποτελεί τον κολοφώνα της επιχειρηματικής λειτουργίας, εκείνοι ανακάλυψαν πως η αντικαπιταλιστική αριστερά επιχειρηματικοποιεί! Η αδυναμία να τα βάλεις όμως με τον πραγματικό εχθρό είναι χυδαίο να βαφτίζεται δύναμη….! Ήδη οι πανεπιστημιακοί χώροι παραχωρούνται με θεσμικές αποφάσεις σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα πολιτικά φεστιβάλ είναι οι μόνες διοργανώσεις που κρατάν τις απελευθερωτικές ιδέες -ειδικά μες στους χώρους που σπουδάζει και αγωνίζεται η νεολαία- σε επαφή με ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας. Γι αυτό στο σημείο που διαχωρίζονται από την αστική πολιτική πρέπει από όλους να στηρίζονται και να περιφρουρούνται από εκφυλιστικά φαινόμενα και από την επίθεση από το κράτος. Η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία αυτών των διοργανώσεων και η ποιότητα του προγράμματος που αυτά προβάλλουν χρειάζεται και έχει κατακτηθεί να λαμβάνει αποφασιστική στήριξη από τον κόσμο στον οποίο αυτές οι διοργανώσεις απευθύνονται. Για κάποιους αυτή η πολιτική δέσμευση, που πέρα των άλλων βασίζεται και στο «όποιος έχει θα συνεισφέρει σε αυτόν που δεν έχει» στοχοποιείται ως «καπιταλιστική πρακτική» και εκφράζεται εχθρικά σε κάθε συλλογική προσπάθεια που διεκδικεί την συμμετοχή του κόσμου. Έτσι υπονομεύουν στην πράξη την αντικαπιταλιστική πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα στον δημόσιο χώρο και συμβάλλουν στην απαξίωση και απονέκρωσή του.

Μπροστά μας έχουμε μια σκληρή ταξική αναμέτρηση απέναντι στην συμμαχία κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου που διαπερνά κάθε πτυχή της κοινωνικής, οικονομικής, ιδεολογικής και πολιτικής ζωής. Η ανάγκη για ενότητα όλου του μαχόμενου κομματιού της κοινωνίας στη βάση της ταξικής του προοπτικής επιβάλει να δούμε ποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν και μπορούν να δώσουν αυτή τη μάχη. Το πεδίο που θα κριθούμε δεν είναι οι προθέσεις, αλλά οι πράξεις και ο κοινωνικός και πολιτικός αντίκτυπος αυτών. Από αυτή τη σκοπιά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί όλες τις μαχόμενες δυνάμεις να καταγγείλουν τις εν λόγω μεθοδεύσεις και να πάρουν πολιτικά και οργανωτικά μέτρα ενάντια στον εκφυλισμό των αγωνιστικών τάσεων του κινήματος.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μαγνησίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου