ΠΑΝΘΗΡΑΣ * 29

* Ιστοσελίδα Ενημέρωσης Της Μαχόμενης Αριστεράς Για Τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ * Για επικοινωνία : thanasis.ane@gmail.com * Οι δημοσιεύσεις δεν εκφράζουν και τις απόψεις της ιστοσελίδας * Αριστερά και Ενιαίο Μέτωπο Ενάντια στην Βαρβαρότητα*

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση Της ΝΕΚ Για Τις Φοιτητικές Εκλογές

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΔΑΠ – ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
 
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΑΑΚ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ!


Οι φετινές φοιτητικές εκλογές διεξάγονται σε κρίσιμες συνθήκες για τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχοντας υπογράψει το 3ο μνημόνιο καλείται να το εφαρμόσει ψηφίζοντας σκληρά αντι-λαϊκά μέτρα όπως το ασφαλιστικό και το νομοσχέδιο Φίλη για την Παιδεία. Η κυβερνητική πολιτική όσον αφορά την εκπαίδευση ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Μεγάλα» λόγια και εθνικός διάλογος – απάτη, και στην πραγματικότητα υπο-λειτουργία και κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων και διάλυση των πτυχίων, χωρίς καμία επαγγελματική προοπτική.

Τις παραπάνω πολιτικές έχουν υπερασπιστεί και υπερασπίζονται με συνέπεια τα τελευταία χρόνια οι καθεστωτικές παρατάξεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Αυτές οι δυνάμεις, που στηρίζουν στα λόγια τη «δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση», είναι οι ίδιες που οραματίζονται τη δημιουργία «ανταγωνιστικών» ιδιωτικών πανεπιστημίων αποδεχόμενες τους σχεδιασμούς του ευρωπαϊκού και του ελληνικού καπιταλισμού για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η κατάρρευσή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια, είναι αντανάκλαση της χρεωκοπίας τους στα μάτια των φοιτητών που τους γυρνάνε μαζικά την πλάτη. Το οριστικό γκρέμισμά τους στις φετινές εκλογές είναι καθήκον του φοιτητικού κινήματος και της φοιτητικής Αριστεράς. Παράλληλα, πρέπει να καταψηφιστεί και η νέα παράταξη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια, το «Μπλόκο», καθώς αρνούμενη να κρατήσει σαφή αντικυβερνητική στάση, μετατρέπεται σε απολογητή των αντι-εκπαιδευτικών και αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων».

Σε αυτές τις συνθήκες είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας η ενότητα των δυνάμεων της φοιτητικής Αριστεράς. Ένα κοινό μέτωπο των αριστερών δυνάμεων στα πανεπιστήμια, που θα περιλαμβάνει και μια κοινή εκλογική κάθοδο, παράλληλα με τον αγώνα για την αγωνιστική επανίδρυση της ΕΦΕΕ, είναι απαραίτητο στοιχείο για να λάβει τέλος η πρωτιά της ΔΑΠ αλλά και για την αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος. Δυστυχώς, η ηγεσία της πιο μαζικής αριστερής δύναμης, της ΠΚΣ-ΜΑΣ, αρνείται εξ αρχής κάθε κοινή δράση με τις υπόλοιπες δυνάμεις της φοιτητικής Αριστεράς. Η κοινή δράση και κοινή εκλογική κάθοδος των ΕΑΑΚ, της ΑΡΕΝ και του ΑΡΔΙΝ σε μια σειρά σχολές όμως, είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

Ταυτόχρονα, για να μπορέσει η φοιτητική Αριστερά να συμβάλει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος θα πρέπει να υιοθετήσει και τις κατάλληλες επαναστατικές μεταβατικές διεκδικήσεις. Οι αριστερές φοιτητικές παρατάξεις και σχήματα θα πρέπει να υιοθετήσουν θέσεις που θα συνδέουν τα καθημερινά προβλήματα των φοιτητών και των πανεπιστημίων με τα γενικότερα προβλήματα των εργαζόμενων, των άνεργων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, βάζοντας στην ημερήσια διάταξη το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας ως απάντηση στην κρίση του καπιταλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου