Στις φοιτητικές εκλογές είχαν επιτυχία τα αριστερά ψηφοδέλτια. Παρόλο την πρωτιά της ΔΑΠ, ενισχύθηκαν όλα τα ρεύματα της αριστεράς.
Η ΕΑΑΚ που στηρίξαμε με προηγούμενο άρθρο μας, η ανατρεπτική επαναστατική πτέρυγα του φοιτητικού κινήματος αποτελεί ισχυρό πόλο μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους.
Η σπουδάζουσα νεολαία δήλωσε ότι είναι παρών απέναντι στην αριστερή κυβέρνηση. Ότι θα υπερασπίσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενάντια στην επιχειρηματικότητα του, θα ξανακερδίσει δικαιώματα που χάθηκαν στην τελευταία χρόνια από την μνημονιακή πολιτική.
Παρόλο που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε κάμψη, η αναζήτηση, η ριζοσπαστικοποίηση, η νέα πολιτικοποίηση που αναδεικνύεται είναι τα σημάδια για την ανασύνταξη του. Η ενίσχυση των ριζοσπαστικών ομάδων και ιδεών απέναντι στην καπιταλιστική κρίση, το αβέβαιο μέλλον, τη ανεργία, τη αλλοτρίωση, τη μοναξιά....οι ανυποχώρητοι και νικηφόροι αγώνες μπορούν να δημιουργήσουν την νέα άνοιξη, τους νέους Μάηδες...στο χέρι είναι της σπουδάζουσας νεολαίας (μαζί με την εργατική τάξη) να ξεριζώσει την κοινωνία της εκμετάλλευσης και να εγκαθιδρύσει την νέα κοινωνία του σοσιαλισμού, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας.....
ΠΑΝΘΗΡΑΣ *29
1. Ως ν.Κ.Α χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που στις φετινές φοιτητικές εκλογές στήριξαν και ενίσχυσαν με την ψήφο τους την αντικαπιταλιστική πτέρυγα του φοιτητικού κινήματος, την Ε.Α.Α.Κ. Σε μια εποχή που επιχειρείται από το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ, αλλά και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καθοριστεί από επιβολή χαμηλών πτήσεων της λαϊκής διεκδικητικότητας, η σπουδάζουσα νεολαία και στις φοιτητικές εκλογές επιχειρεί να σπάσει αυτό το πλαίσιο.
2. Για ένατη συνεχόμενη χρονιά η ΕΑΑΚ αυξάνει τα ποσοστά της και αναδεικνύεται σε 3η δύναμη στις φετινές εκλογές. Ενώ αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη σε μια σειρά ιδρυμάτων και σχολών (ΕΜΠ, Πολυτεχνείο Κρήτης, ΦΜΣ Αθήνας, Ψυχολογία Ρεθύμνου κλπ) που το προηγούμενο διάστημα έσπασαν τη βιτρίνα της αναμονής και συγκρούστηκαν με κάθε λογής Φορτσάκηδες. Βάζοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες και τα δικαιώματα μια γενιάς που ασφυκτιά στη θηλιά των μνημονίων, της λιτότητας, της ανεργίας, της επισφάλειας και της μετανάστευσης.
Η σπουδάζουσα νεολαία αποδεικνύει πως στο εσωτερικό της όχι απλά δεν υποχωρεί αλλά ενισχύεται το ρεύμα της αναζήτησης, των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, της ανατρεπτικής αριστεράς. Δεν συμβιβάζεται ούτε στο δήθεν εφικτό ούτε στις υποσχέσεις μια ανάπτυξης που βρίσκεται στο τέλος του τούνελ του στραγγαλισμού της αξιοπρέπειάς της. Η ΕΑΑΚ εκφράζει με τον πιο μαχητικό τρόπο την πάλη για μια ριζικά διαφορετική προοπτική για τη νεολαία αλλά και συνολικότερα για την κοινωνία.
3. Δεύτερη σημαντική πλευρά είναι το πλήγμα που υπέστησαν οι δυνάμεις των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Ο εκφραστής του λαομίσητου ΠΑΣΟΚ με όσα καμουφλαρισμένα πρόσωπα και αν επιχειρεί να εμφανιστεί στο φοιτητικό κίνημα, δεν χωρά πλέον στις επιλογές της πλατιάς σπουδάζουσας νεολαίας.
Η ΔΑΠ συγκρατείται σε σχέση με την ΠΑΣΠ καθώς εμφανίζεται πλέον ως ο βασικός εκφραστής του συντηρητισμού στα πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να αναιρεί τη φθορά της για 3η συνεχόμενη χρονιά. Η ΔΑΠ αποτελεί, πλέον, το μοναδικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό πόλο έκφρασης των πιο αντιδραστικών επιλογών της αστικής πολιτικής στα πανεπιστήμια. Εκφράζει τις αστικές αναδιαρθρώσεις, το αντικινηματικό μπλοκ μέχρι και το φασιστικό σκοταδισμό της Χρυσής Αυγής. Είναι ο πολιτικός εκφραστής της περαιτέρω επιχειρηματικοποίησης και διάλυσης των πανεπιστημίων, αλλά και βασικός ιδεολογικός πολιορκητικός κριός του συστημικού μπλοκ στα πανεπιστήμια.
4. Άνοδο καταγράφουν οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής (ΚΝΕ). Η άνοδος αυτή αποτελεί απότοκο ενός ετερόκλητου μωσαϊκού της πολιτικής γραμμής της ΠΚΣ το προηγούμενο διάστημα που καταλήγει τελικά να αφήνει ανοιχτό το ερώτημα αν η ενίσχυση της θα κατευθυνθεί σε μια ανώτερη αγωνιστική συστράτευση και κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος ή σε μια νέου τύπου ανάθεση και αναμονή. Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή οφείλει να επιλέξει: Θα συνεχίσει να αναλώνεται σε αγώνες χαμηλής έντασης; Θα αρκεστεί στην «διεκδικητικότητα» των αντιπροσώπων της στα ΔΣ των συλλόγων, που αντικειμενικά καταλήγει σε μια στάση διαμαρτυρίας στο περιθώριο της πολιτικής παρέμβασης και των ζωντανών διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος; Ή θα βάλει πλάτη από τη δική της σκοπιά στην ενίσχυση της αναγκαίας προσπάθειας επανεξόρμησης του φοιτητικού κινήματος και της συγκρότησης οργανωμένης μαχητικής διεκδικητικής πάλης στη σπουδάζουσα νεολαία;
5. Οι δυνάμεις της ΑΡ.ΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) καταγράφουν επίσης άνοδο, πλήρως αναντίστοιχη όμως της ανόδου που κατέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές. Αποδεικνύεται πως η στήριξη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη σπουδάζουσα νεολαία στις βουλευτικές εκλογές δεν ήταν στήριξη θετικής ενεργητικής και προγραμματικής στράτευσης, αλλά περισσότερο επιλογή του να φύγει το πολιτικό προσωπικό που οδήγησε μια ολόκληρη γενιά στην ανέχεια. Η πολιτική προσπάθεια αξιοποίησης του κεντρικού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει, ενώ η διαχειριστική και ενσωματώσιμη λογική δεν μπορεί να σταθεί αυτοτελώς, ειδικά όπου υπάρχει οργανωμένη πάλη, κινηματικές διαδικασίες και συστηματική παρουσία της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Παραμένει ανοιχτός, παρ’ όλα αυτά, ο κίνδυνος εμφάνισης ενός νέου τύπου κυβερνητικού συνδικαλισμού, τυφλής στήριξης των κυβερνητικών συμβιβασμών και της υποταγής στο σφαγείο της ΕΕ και του ΔΝΤ. Κίνδυνος που θα πρέπει το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις διαδικασίες του να αποφύγει και να αποκρούσει το επόμενο διάστημα.
6. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλει να δώσει η ΕΑΑΚ στην ενίσχυση των δυνάμεων της στα ΤΕΙ, όπου το ποσοστό της παραμένει χαμηλό. Η προσπάθεια ενίσχυσης των δυνάμεων μας στα ΤΕΙ έχει τεράστια σημασία, καθώς σε αυτά βρίσκεται το πιο πληττόμενο και ταξικό κομμάτι της σπουδάζουσας νεολαίας που βιώνει με χειρότερο τρόπο την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και τους μισθούς πείνας. Η υπέρβαση της αδύναμης παρουσίας της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα ΤΕΙ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός μαχητικού νεολαιίστικου σπουδαστικού κινήματος που θα φέρνει στο προσκήνιο και θα παλεύει για τις σύγχρονες ανάγκες της νέας εργατικής βάρδιας.
7. Το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών, έρχεται και αυτό να θέσει την αντικαπιταλιστική πτέρυγα, την ΕΑΑΚ και το φοιτητικό κίνημα σε θέση ευθύνης. Όχι, όμως, ευθύνης με τους όρους που συνηθίζει το αστικό πολιτικό προσωπικό να μεταφράζει τα αποτελέσματα. Σε θέση ευθύνης, από τη σκοπιά της μάχης, της διεκδικητικότητας της αγωνιστικής συσπείρωσης των φοιτητών και των φοιτητριών.
Το άμεσο επόμενο διάστημα η πραγματικότητα θα θέσει τόσο στην κοινωνία όσο και στη σπουδάζουσα νεολαία σκληρά ερωτήματα στα όποια θα πρέπει να απαντήσει. Το φοιτητικό κίνημα θα κληθεί να επιλέξει κατά πόσο θα πάρει τον ρόλο του θεατή των εξελίξεων στις ειδήσεις των οχτώ, ή αν θα καθορίσει το ίδιο με τη πάλη του τις εξελίξεις, διεκδικώντας τη ζωή που έχει ανάγκη. Η εκλογική άνοδος της ΕΑΑΚ ενισχύει εξάλλου τη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στο κίνημα της νεολαίας αλλά και ευρύτερα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Φέρνει στο προσκήνιο το αντικαπιταλιστικό ρεύμα αμφισβήτησης ως υπαρκτή και αναπτυσσόμενη τάση μες τη σπουδάζουσα νεολαία.
Η νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ και η ΕΑΑΚ θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να υπηρετηθεί ο δρόμος της ανυποχώρητης μαχητικής διεκδικητικής πάλης, έχοντας τα μάτια στραμμένα και σε πιθανό κόμβο μίας συμφωνίας υποταγής με το μαύρο μέτωπο τον Ιούνη. Καλούμε τη νεολαία να μην συμβιβαστεί στα ψίχουλα που της προσφέρουν, αλλά να παλέψει για μια ζωή στο μπόι των ονείρων της.
8. Τέλος, δεν μπορεί να παραλειφθεί, η στάση τραμπούκικων συμμορίτικων ομάδων κρούσης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που επιχείρησαν και φέτος να επιβάλουν, στο όνομα της «αντιεκλογικής» στάσης, κλίμα βίας και νοθείας στις φοιτητικές εκλογές. Αποτέλεσμα του οποίου ήταν η για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ματαίωση της διαδικασίας στην ΑΣΟΕΕ. Οι πρακτικές αυτές, ανεξάρτητα από προθέσεις, αντικειμενικά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στο μαύρο μπλοκ και το καθηγητικό κατεστημένο, στη προσπάθεια του να καταργήσει ολοκληρωτικά το πανεπιστημιακό άσυλο και να στήσει κλίμα αστυνομοκρατίας στις σχολές.
9. Σε κάθε σύντροφο και συντρόφισσα των σχημάτων της ΕΑΑΚ σε όλη την Ελλάδα αξίζουν συγχαρητήρια για τη μάχη που έδωσε και δίνει καθημερινά εδώ και χρόνια. Για την αποφασιστικότητα και την αυταπάρνηση με την οποία παλεύει σε μια εποχή τόσο δύσκολη σαν τη σημερινή, γιατί δείχνει με την προσπάθεια και τα αποτελέσματά της, ότι το αντικαπιταλιστικό ρεύμα μπορεί να είναι μαζικό, να πρωτοστατεί τους αγώνες και να συνδέεται με κάθε διεκδίκηση και λαϊκή ανάγκη στους χώρους δουλειάς και σπουδών.
Σε δήλωσή του για τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές του 2015 ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Θοδωρής Χιώνης, τόνισε:
«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ συγκρότησαν και ενίσχυσαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που αναδεικνύεται πανελλαδικά, με άνοδο, δεύτερη δύναμη στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ταυτόχρονα σε δεκάδες συλλόγους είναι πρώτη δύναμη. Γεγονός θετικό και ελπιδοφόρο.
Το συνολικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος είναι μια πορεία απαιτητική, σύνθετη. Ιδιαίτερα σήμερα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει το λαό και τη νεολαία συνένοχο στις αντιλαϊκές συμφωνίες της με τους "τροϊκανούς" θεσμούς. Αν και η παράταξή τους στα Πανεπιστήμια έχει μονοψήφιο μικρό ποσοστό, υπάρχουν κι άλλοι πρόθυμοι.
Απαιτείται ένταση της διαπάλης και της δράσης απέναντι στις προσπάθειες το φοιτητικό κίνημα να υπερασπίζεται αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, κατευθύνσεις της ΕΕ, κυβερνήσεις και δυνάμεις που τα στηρίζουν. Ακόμα, με τις λογικές που στο όνομα ενός "ακηδεμόνευτου", "ανεξάρτητου" κινήματος οδηγούν τελικά να είναι ελεγχόμενο από επιχειρηματικά συμφέροντα και το αστικό κράτος.
Το ίδιο απαιτείται και απέναντι στις ενέργειες και σε ομάδες που αξιοποιούνται για τη συκοφάντηση των αγώνων και για σχεδιασμούς καταστολής τους.
Η μάχη θα είναι διαρκής. Η ΚΝΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και την ολόπλευρη παρέμβασή της με επίκεντρο το τι διδάσκεται και για ποιο σκοπό στο έδαφος των οξυμένων προβλημάτων, ενιαία και συνδυασμένα με τους όρους σπουδών και την προοπτική των φοιτητών. Για την παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, με μαχητικούς συλλόγους, δυναμώνοντας τη γραμμή της αντεπίθεσης.
Μεγάλο μέρος φοιτητών έχει αντικειμενικό συμφέρον να κάνει και δική του υπόθεση τη συλλογική διεκδίκηση και την οργανωμένη αντίσταση. Κρίσιμος παράγοντας σε αυτή την υπόθεση είναι το πολιτικό και οργανωτικό δυνάμωμα της ΚΝΕ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου